Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
7.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Hrvaška Most Zoran Milanović Andrej Plenković HDZ

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 7.01

6 let, 6 mesecev

HDZ po zmagi na Hrvaškem: Takoj začenjamo pogovore o stabilni vladi v korist državljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik HDZ Andrej Plenković je po relativni zmagi stranke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo takoj začeli pogovore o oblikovanju nove vlade. Poudaril je, da bodo sestavili stabilno vlado s programsko in svetovnonazorsko podobnimi strankami. Predsednik poražene SDP Zoran Milanović pa je sporočil je, da ne bo več kandidiral za predsednika stranke in stranko pozval, naj čim prej razpišejo volitve.

Andrej Plenković je v volilnem štabu HDZ v Zagrebu izrazil prepričanje, da bo HDZ v prihodnjih štirih letih vodila novo hrvaško vlado.

Na današnji seji nacionalnega sveta stranke so imenovali skupino, ki bo jutri začela pogajanja o prihodnji hrvaški vladi. Plenković je napovedal, da so odprti za sodelovanje in da se bodo o sestavi nove vlade pogovarjali z vsemi parlamentarnimi strankami, a da velika koalicija s SDP ni možna. Pričakuje, da bodo v skladu z ustavnimi roki oblikovali stabilno hrvaško vlado. Dejal je še, da ima HDZ kot najmočnejša stranka na volitvah pravico do mandatarja.

Plenković je pre tem napovedal, da bo prihodnja hrvaška vlada evropsko usmerjena in sledila politiki Evropske ljudske stranke (EPP). EPP je sicer močno podpirala HDZ na predčasnih hrvaških parlamentarnih volitvah.

Plenković je spomnil, da je bila HDZ pred nekaj meseci v slabem položaju, a je s svojimi sodelavci vrnil stranko v desno sredino, kar so po njegovem mnenju prepoznali tudi volivci. Napovedal je, da bodo še posebej skrbeli za mlade, kmete, delavce in upokojence.

SDP po vodstvom Zorana Milanovića si je na predčasnih volitvah priborila 54 mandatov. | Foto: Reuters SDP po vodstvom Zorana Milanovića si je na predčasnih volitvah priborila 54 mandatov. Foto: Reuters

Milanović bo na voljo za pogajanja, Petrov postavil petdnevni rok

Plenković se ni odzval na povolilna nagovora predsednika SDP Zorana Milanovića in predsednika Mosta neodvisnih list Boža Petrova.

Milanović, ki je pred volitvami napovedoval zmago in v svojih izjavah poniževal hrvaške sosede, je med drugim dejal, da so po objavi končnih izidov nedeljskih volitev na voljo za pogajanja s potencialnimi partnerji za oblikovanje prihodnje hrvaške vlade. Petrov je postavil petdnevni rok, v katerem naj bi njihovi potencialni povolilni partnerji sprejeli pogoje za sodelovanje.

Grabar-Kitarovićeva ne bo trpela zavlačevanj in ultimatov

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je že napovedala, da bo posvetovanja s parlamentarnimi strankami o mandatarju za sestavo nove vlade začela, ko bo od volilne komisije prejela končne uradne izide volitev. Poudarila je, da ne bo trpela zavlačevanj in ultimatov v pogajanjih o prihodnji hrvaški vladi, tako kot po lanskih volitvah.

"Verjamem, da bom zelo kmalu dobila dokaz o podpori več kot polovice saborskih poslancev za novega mandatarja, ker Hrvaška nima časa," je povedala novinarjem v svojemu uradu.

Milanović se za predsednika ne bo več potegoval

Na današnji novinarski konferenci je Milanović prevzel odgovornost za boleč politični poraz. Sporočil je, da ne bo več kandidiral za vodilni položaj stranke in pozval stranko, naj čim prej razpiše strankarske volitve. Po njegovem mnenju mora biti novi vodja SDP močan, da se bo lahko bojeval proti predsodkom in malomeščanski morali kot tudi za pravice "malega človeka", kar je do zdaj počela SDP s sprejemanjem ustreznih zakonov. Predsedniku HDZ Andreju Plenkoviću nima namena čestitati za volilno zmago, dokler se v HDZ ne bodo opravičili njemu in SDP za obrekovanje, posebej zaradi obtožb, da so "ščitili udbovske morilce". Kot je dodal, čestitka Plenkoviću tako ali tako ne bo veliko pomenila.

Ni jasno povedal, ali bo ostal saborski poslanec ali pa bo poiskal drugo delo. Milanović je prevzel vodenje SDP leta 2007, potem ko je umrl njen prvi predsednik Ivica Račan.


Kdo je kdo na hrvaških volitvah in kaj se obeta sosedom 


Kako so si si razdelili mandate?

Po preštetih približno 70 odstotkih glasov je imela HDZ nekaj po polnoči 61 poslanskih mandatov, levosredinska Narodna koalicija na čelu z SDP 54 mandatov, Most 12, Živi zid s partnerji osem in Istrski demokratski sabor (IDS) štiri mandate. Stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti s partnerji je dobila dva poslanska mandata.

Za saborsko večino je v 151-članskem saboru potrebnih najmanj 76 poslancev. Predvolilne analize so kazale, da bosta vlado verjetno sestavila HDZ in Most ob podpori nekaterih manjših strank ter vsaj nekaterih od osmih poslancev nacionalnih manjšin.

Ne spreglejte