Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
19.28

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Obveščevalno varnostna služba Rusija napad

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 19.28

1 mesec

Havanski sindrom naj bi povzročalo rusko zvočno orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
pacient v bolnišnici | Bolezen naj bi se kazala s številnimi simptomi, med drugim z bolečinami po telesu, zvonjenjem v ušesih, kognitivnimi motnjami, glavoboli in z zaspanostjo. | Foto Gulliverimage

Bolezen naj bi se kazala s številnimi simptomi, med drugim z bolečinami po telesu, zvonjenjem v ušesih, kognitivnimi motnjami, glavoboli in z zaspanostjo.

Foto: Gulliverimage

Enoletna skupna preiskava medijev The Insider, Der Spiegel in oddaje 60 minut televizije CBS je pokazala, da bi bil havanski sindrom pri diplomatih lahko povezan z ruskimi napadi z zvočnim orožjem, je poročala AFP. Bolezen naj bi se kazala s številnimi simptomi, med drugim z bolečinami po telesu, zvonjenjem v ušesih, kognitivnimi motnjami, glavoboli in z zaspanostjo. Prvič so Američani podoben napad uradno zaznali leta 2016 na Kubi, od tod tudi ime za bolezen.

Že leta 2019 so nekateri javni uslužbenci z dostopom do strogo varovanih podatkov poročali o podobnih incidentih tudi na ameriških tleh. Sledili so primeri nenavadnih simptomov pri drugih ameriških diplomatih, tajnih agentih CIE in agentih FBI ter vojaških častnikih in njihovih družinah.

Vzroka za te simptome do zdaj niso odkrili, se pa že leta špekulira, da bi lahko bila z njimi povezana Rusija. Ta tudi ob zadnjih razkritjih zavrača, da bi bila kakorkoli povezana s havanskim sindromom.

A v enoletni preiskavi medijev The Insider, Der Spiegel in oddaje 60 minut televizije CBS naj bi "odkrili dokaze, ki nakazujejo, da bi lahko nenavadni zdravstveni incidenti, znani tudi kot havanski sindrom, izvirali iz uporabe orožja usmerjene energije članov (ruske obveščevalne) enote 29155", so po navedbah AFP zapisali v poročilu.

Člani enote naj bi uporabljali zvočno orožje, ki z radijskimi frekvencami škoduje možganom napadenim. Ti zdaj trdijo, da je ameriška obveščevalna služba za to vedela in prikrivala rusko vpletenost.

ameriška zastava
Novice Havanski sindrom prizadel še najmanj štiri diplomate ZDA
Andrej Babiš
Novice Rusija v odgovor na potezo Češke izgnala 20 čeških diplomatov
Aleksander Litvinenko
Novice To so grozljive zastrupitve političnih nasprotnikov
Ne spreglejte