Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
4. 12. 2015,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenci v tujini Slovenci po svetu plavanje Havaji

Petek, 4. 12. 2015, 13.37

8 let

"Havaji so zame povsem taki, kot so predstavljeni"

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Havaji so vse to, kar je videti v medijih in revijah. Morje, sonce in vedno toplo, manjkata le sneg in zima, pravi slovenska plavalka Sofija Djelić, ki na Havajih končuje študij na poslovni univerzi.

Nekdanja slovenska plavalska reprezentantka Sofija Djelić je kot vrhunska športnica, ki se je udeleževala svetovnih in evropskih mladinskih in članskih prvenstev ter dosegala državne rekorde, v četrtem letniku gimnazije dobila ponudbo za študij na havajski univerzi Manoa s polno štipendijo.

"O odhodu v tujini sicer niti nisem razmišljala, saj sem želela študirati v Ljubljani, a to bi pomenilo tudi konec moje plavalne kariere. Ko je prišla ponudba, sem tri mesece premišljevala, ali si odhoda res želim," štiri leta kasneje pripoveduje Sofija.

"Športniki nismo nikakršni zvezdniki s posebnimi privilegiji" Sofija se je želela študiju stoodstotno posvetiti, zato je pričakovala, da se bo kot študentka odpovedala vrhunskemu športu. V Sloveniji je namreč to dvoje praktično nezdružljivo. S ponudbo iz ZDA pa se je lahko posvetila obojemu, saj je tam študij popolnoma prilagojen športu.

"Bilo je zelo naporno, a vredno vsake sekunde," pravi Sofija, ki je štiri leta vsak dan vstajala ob pol šestih, ob šestih je bila že v vodi. Na teden je imela po 20 ur treningov, poleg tega šport zahteva tudi določeno število ur počitka za regeneracijo.

Kljub napornemu urniku športniki med študenti niso nikakršni zvezdniki in izjeme. Ugodnosti je dokaj malo – od tega, da si prvi izbirajo urnik, do tega, da so v primeru tekmovanj upravičeni do izostanka na predavanjih.

"A pri testih ter seminarskih in domačih nalogah izgovorov ni, za nas veljajo povsem enaki roki kot za vse. Če smo šli na tekmo na celino, se je zgodilo, da nas je deset sedelo sobi in smo ob nadzoru trenerja pisali test."

Za štipendijo se je morala vsako leto sproti dokazovati Univerzo je na tekmovanjih v NCAA Division 1 ligi zastopala štiri leta, bila je zmagovalka v WAC konkurenci ter del ekipe, ki je letos zmagala v MPSF konkurenci.

Februarja je s plavalno kariero zaključila, tako se zdaj posveča zaključku študija in diplomi iz financ, mednarodnega poslovanja in menedžmenta na Shidler College of Business, ki velja za eno izmed 15 najboljših poslovnih šol v ZDA.

Študij v tujini ji je, kot omenjeno, omogočala športna štipendija, ki si jo je prislužila z rezultati, ki jih je dosegala kot slovenska reprezentantka. Vendar, kot poudarja, obljubljena štipendija na začetku študija ni zagotovilo, da jo boš prejemal vsa štiri leta.

"Prvo leto sem pogodbo podpisala le za eno leto, potem se moraš vsako leto sproti tako s študijskimi kot s športnimi rezultati dokazovati, da si jo zaslužiš tudi naslednje leto," poudarja Sofija. Hkrati dodaja, da je sredstev za kritje študija sicer dovolj, a na dragih Havajih brez pomoči staršev ne bi šlo.

Havaji ne prizanašajo: Za pol kilograma jabolk tri dolarje Življenje na Havajih je namreč zelo drago, je ena izmed najdražjih zveznih držav v ZDA. "Kadar sem na obisku v Sloveniji, se ne morem načuditi nizkim cenam. Sadje in zelenjava sta tu vredna celo premoženje, pol kilograma jabolk stane tri dolarje, kilogram torej šest. Če želiš dobro in zdravo jesti, porabiš ogromno denarja," razlaga Sofija.

Poleg osnovnih življenjskih potrebščin so drage tudi najemnine, medtem ko je poceni bolj ali manj le gorivo. "Da vzdržuješ nek normalen življenjski standard, moraš na Havajih zaslužiti precej več kot na celini," pravi Sofija in dodaja, da na Havajih vsak drugi študent redno dela, če si želi privoščiti študij.

Havaji so vse to, kar obljubljajo A kljub temu Sofija na Havajih neizmerno uživa in nekoliko obžaluje, da se to študijsko obdobje počasi bliža koncu. Kot pravi, so Havaji vse to, kar tudi obljubljajo – sonce, morje, plaže in topli ljudje.

"Na Havajih se da uživati, tako kot si predstavljate. Honolulu je sicer mesto kot mesto, a na drugi strani otoka je življenje precej sproščeno. Otok ni posebno velik in si v eni uri na drugi strani. Zdaj, ko ne treniram več, si tudi pogosteje privoščim uživanje na plaži in sprehode po hribih."

Mentaliteta prebivalcev pa je precej drugačna kot na celini. "Kolikor slišim, je na celini veliko več individualizma, medtem ko na Havajih veliko dajo na družino in prijatelje. To mi res ustreza, ker je podobno domu," pravi Sofija, ki v izseljenstvu najbolj pogreša svojo družino in prijatelje.

Po diplomi si želi znanje prinesti nazaj v Slovenijo Sofija na Havajih ostaja do maja prihodnje leto, takrat namerava diplomirati, potem pa je njena največja želja, da se vrne med svoje domače in prijatelje v domovino ter si v Sloveniji poišče zaposlitev.

"Letos poleti sem delala izvrstno prakso v Sloveniji in dobila prve pozitivne delovne izkušnje. Sem zelo pozitivna in mislim, da imam možnosti, da dobim službo v Sloveniji, in tudi verjamem, da imam z izobrazbo iz tujine določene prednosti," je optimistična Sofija.

Glede izkušnje s tujino pa pravi, da čisto vsakemu, ki le ima to možnost, priporoča, da poskusi življenje na tujem. "To je zlata vredna izkušnja, ki ti razširi obzorje, te nauči samostojnosti in ti da nov spekter osebne rasti."

Ne spreglejte