Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 19.28

8 let

Hamas Izraelu ponudil prekinitev ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo gibanja Hamas, ki od junija nadzoruje območje Gaze, je prek izraelskih medijev pozvalo k prekinitvi ognja.

Nekdanji palestinski premier iz vrst Hamasa Ismail Hanija se je na Izrael obrnil prek telefonskega pogovora z novinarjem izraelske televizije Channel 2, v katerem je spregovoril o premirju in o tem, da mora Izrael ustaviti ofenzivo v Gazi, da bi se končalo nasilje. Hanija si je prizadeval za ustavitev obstreljevanja Izraela Novinar Channel 2, ki je govoril s Hanijo, Sulejman al Šafi, je povedal, da se je vodja Hamasa pritožil, da so torkovi izraelski napadi preprečili njegova prizadevanja za ustavitev raketnega obstreljevanja Izraela s strani palestinskih skrajnežev. Za večino raketnih napadov je odgovorno manjše skrajno palestinsko gibanje Islamski džihad.

Hanija je poudaril, da si je vedno prizadeval ustaviti raketno obstreljevanje vseh palestinskih skupin, še posebej Islamskega džihada, a so ga izraelski uboji vedno dohiteli nepripravljenega in pokvarili njegove poskuse. Predstavniki Hamasa so sicer tudi razkrili, da so Izraelu ponudbe za prekinitev ognja poslali tudi prek tretjih strani.

Zadržana reakcija Izraela

Urad izraelskega premiera Ehuda Olmerta ni želel potrditi, ali so sporočila Hamasa prejeli. Olmertov tiskovni predstavnik Mark Regev je ponovil, da ne bo pogajanj, dokler Hamas ne prizna Izraela, se odpove nasilju in sprejme obstoječe mirovne dogovore med Izraelom in Palestinci.

Podpora prekinitvi ognja je sicer v Olmertovi vladi vse večja. Minister za transport in nekdanji obrambni minister Šaul Mofaz je tako danes namignil, da bi bil Izrael morda pripravljen na neposredne stike s Hamasom o končanju napadov.

Peres: Patetična in zavajajoča ponudba Hamasa

Dokler se bo raketno obstreljevanje nadaljevalo, se ne bo Izrael "niti za uro" odpovedal napadom na skrajneže v Gazi, je za izraelski vojaški radio dejal Mofaz. A "mediacija je nekaj, o čemer bi lahko razmišljali", je dodal. Izraelski predsednik Šimon Peres je zatem izključil možnost pogajanj Izraela s Hamasom ter zavrnil "patetično in zavajajočo" napoved pripravljenosti Hamasa na pogovore o prekinitvi ognja.

Palestincem se obeta investicijska konferenca Britanski premier Gordon Brown je v torek sporočil, da bodo Velika Britanija in ZDA marca ali aprila v Betlehemu skupaj organizirale investicijsko konferenco, katere cilj je pritegniti sredstva za opotekajoče palestinsko gospodarstvo. Brown je slednje napovedal po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki se je v Londonu mudil dan po pariški donatorski konferenci za palestinsko državo, na kateri so zbrali 7,4 milijarde dolarjev sredstev.

Ne spreglejte