Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
21.54

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

20

Natisni članek

respirator ventilator ZDA Španija Koronavirus

Petek, 3. 4. 2020, 21.54

4 leta

Guverner New Yorka bo ventilatorje zasegel zasebnim bolnišnicam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

20

Andrew Cuomo | Guverner države New York Andrew Cuomo napoveduje, da bo po državi zmanjkalo ventilatorjev v naslednjih šestih dneh. | Foto Reuters

Guverner države New York Andrew Cuomo napoveduje, da bo po državi zmanjkalo ventilatorjev v naslednjih šestih dneh.

Foto: Reuters

Guverner ameriške zvezne države New York, ki jo je novi koronavirus najhuje prizadel, Andrew Cuomo je napovedal, da bo z izvršnim ukazom vzel ventilatorje privatnim bolnišnicam in jih poslal tja, kjer jih bodo najbolj potrebovali. V ZDA je se je doslej z novim koronavirusom okužilo 258.214 ljudi, umrlo jih je več kot 6.600.

"Zaseg je grd izraz. Gre za izposojo in oprema bo vrnjena, ko ne bo več potrebna," je dejal guverner države z najmanj 103 tisoč okuženimi in 2.935 mrtvimi. "Grozijo mi s tožbami. Naj me tožijo," je dejal guverner Andrew Cuomo. Dodal je, da bo po državi zmanjkalo ventilatorjev v naslednjih šestih dneh, poroča STA.

Najhuje je prizadeto mesto New York, kjer se je doslej z novim koronavirusom okužilo 57.159 ljudi, 1562 pa jih je umrlo. Tamkajšnji župan Bill de Blasio je dejal, da do nedelje potrebujejo še tisoč medicinskih sester, 150 zdravnikov in 300 terapevtov za upravljanje ventilatorjev.

Koronavirus
Novice V Španiji že drugi dan zapored umrlo več kot 900 okuženih #video

Meščane je pozval, naj si tudi na prostem pokrijejo obraz s šali ali rutami, zaščitne maske pa naj pustijo za zdravstvene delavce. Od sobote naprej bodo zastonj hrano delili na 435 lokacijah tudi odraslim, in ne le otrokom. Zagotovil je, da bodo v mestu poskrbeli za vsakega, ne glede na to, koliko denarja ima in kakšen je njegov priseljenski status.

Mrtvašnice so polne

Iz mesta New York poročajo tudi o polnih mrtvašnicah. Krematoriji pa delajo 24 ur na dan in po sedem dni na teden. Pogrebni zavodi prosijo svojce, naj se ne odločajo za lesene krste, ki počasi gorijo, ampak za kartonaste.

Ladha bolnišnica
Avtomoto Američanom na pomoč dve plavajoči bolnišnici #foto

Umrlo že več kot 6.600 oseb

V ZDA je se je doslej z novim koronavirusom okužilo 258.214 ljudi, umrlo jih je 6.605. Glede na število prebivalcev je po New Yorku in New Jerseyju najbolj prizadeta zvezna država Louisiana, ki ima 10.300 okuženih in več kot 370 mrtvih. Na vrhuncu krize okrog 10. aprila pričakujejo 1.800 mrtvih, oblasti pa opozarjajo, da jim bo v torek zmanjkalo ventilatorjev. Čez teden dni pa bolniških postelj, poroča STA.

Novice Nevarna nevednost politika o koronavirusu: mislili so, da se šali

V prestolnici Washington so doslej našteli 757 okužb in 15 mrtvih, vendar pa naj bi vrhunec pandemije tja prišel šele junija. Pričakujejo 93.000 okužb in do tisoč mrtvih, sklene STA.

Ne spreglejte