Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2016,
17.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Aleksis Cipras Angela Merkel vrh EU Turčija begunci migranti

Torek, 8. 3. 2016, 17.23

8 let

Grški premier: Dogovor vrha EU je korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Grški premier Aleksis Cipras je dogovor na vrhu EU-Turčija označil za korak naprej, nemška kanclerka Angela Merkel pa meni, da je treba sodelovali z Grčijo za rešitev razmer.

Grški premier Cipras je zadovoljen s pogajanji, vendar je treba narediti še veliko korakov naprej. "Če uradnikov ti prizori ne ganejo in če nekateri menijo, da se ta težava ne tiče evropske civilizacije in prihodnosti EU, potem se motijo, kar bo imelo velik vpliv na EU," je izjavil Cipras.

Izrazil je zadovoljstvo s spremembo ozračja v Bruslju in dejstvom, da so imeli pogovori dobre temelje. "Pogovori so bili osredotočeni na iskanje tehtne rešitve za zajezitev begunskega vala iz Turčije v sodelovanju s Turčijo," je poudaril grški premier in dodal, da je Turčija na presenečenje mnogih predstavila nekaj "vabljivih predlogov". Ti sicer vključujejo nekaj ključnih o podrobnosti, ki jih bo še treba rešiti, je povedal.

Ključno bo sodelovanje z Grčijo Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da bo potrebno, če želimo vzdržno rešitev razmer ob balkanski poti, sodelovati z Grčijo. Ta je utrpela najhujše posledice in jo je treba stabilizirati. Zato je treba zaščititi meje Grčije z Makedonijo in Albanijo ter poskrbeti za boljše namestitvene zmogljivosti v Grčiji, je dejala Merklova.

Na splošno je dogovor na vrhu po mnenju kanclerke znak, da se stvari premikajo v pravo smer. Odgovorila je tudi na očitke, da EU izsiljuje Evropo. "Ne. Iščemo ravnotežje interesov," je poudarila.

Med drugim je predvideno, da bo Turčija sprejela vse nezakonite migrante, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite. V zameno lahko računa na dodatna finančna sredstva za sirske begunce.

Ne spreglejte