Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras

Petek, 20. 3. 2015, 7.06

8 let

Grški premier Cipras z mini vrha EU optimističen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grčija naj bi v prihodnjih dneh pripravila "celovit seznam podrobnih reform" v okviru februarskega dogovora evroskupine, piše v izjavi, sprejeti po mini vrhu v Bruslju, ki je trajal okoli štiri ure.

Za mini vrh je zaprosil grški premier Aleksis Cipras, ki je želel premik na politični ravni, potem ko so tehnična pogajanja s posojilodajalci o fiskalnih ukrepih in reformah v zameno za naslednji obrok finančne pomoči Grčiji obtičala v slepi ulici, država pa je znova na robu bankrota.

Vrha so se udeležili nemška kanclerka Angela Merkel, francoski premier Francois Hollande, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi in vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Za pospešitev in čimprejšnje končanje programa pomoči Tusk, Juncker in Dijsselbloem so v skupni izjavi poudarili, da dosledno vztrajajo pri izjavi evroskupine, sprejeti 20. februarja ob dogovoru o štirimesečnem podaljšanju programa finančne pomoči Grčiji.

"V duhu vzajemnega zaupanja smo vsi zavezani pospešitvi dela in njegovemu čimprejšnjemu končanju," piše v izjavi. V okviru februarske izjave bodo imele grške oblasti lastništvo nad reformami in bodo predstavile celovit seznam podrobnih reform v prihodnjih dneh.

Udeleženci mini vrha so prav tako potrdili praktično plat procesa – pogajanja Grčije in posojilodajalcev potekajo v Bruslju, misije preverjanja dejstev potekajo v Atenah. Poudarili so tudi, da se je evroskupina pripravljena sestati takoj, ko bo to mogoče. Neuradno napovedujejo sestanek evroskupine prihodnji teden.

Cipras bolj optimističen Čeprav sporočila posojilodajalcev Grčiji ostajajo enaka, je grški premier Cipras ob odhodu dejal, da je po teh pogovorih bolj optimističen, ter poudaril, da bodo vse strani poskušale po svojih najboljših močeh prispevati k čimprejšnji premostitvi grških finančnih težav.

Nemška kanclerka je povedala, da je Grčija obljubila pospešitev izvajanja podaljšanega programa pomoči in seznam podrobnih reformnih predlogov v prihodnjih dneh, ki jih bodo njeni partnerji pregledali. O tem, kdaj bi bil lahko izplačan naslednji obrok finančne pomoči, ni želela ugibati, saj naj bi bilo to odvisno od ocene reformnih predlogov.

Hollande je poudaril, da mora Grčija predlagati reforme, ki bodo v skladu z obstoječimi zavezami do posojilodajalcev, in pospešiti izvajanje dogovora, da bo lahko dobila naslednjo finančno injekcijo. "Pospešiti moramo proces. Ne smemo izgubljati časa," je opozoril francoski predsednik.

Cerar: Glede Grčije moramo imeti vsi enakopravno vlogo pri odločanju Slovenija in več drugih evrskih držav, ki niso bile povabljene na mini vrh, je v četrtek izrazilo nezadovoljstvo, ker niso bile vključene v pogovore. "Gre za vprašanje, ki zadeva vse nas. Glede vprašanja Grčije moramo vsi imeti enakopravno vlogo pri odločanju," je poudaril slovenski premier Miro Cerar.

Pojasnil je še, da jih je Tusk obvestil, da je bil mini vrh namenjen dodatni izmenjavi mnenj, poglobitvi aktualnih ocen in spoznanj ter poglobitvi medsebojnega razumevanja, a da evropske partnerice Grčije vse skupaj vztrajajo, da je treba uresničevati dogovor evroskupine, sprejet 20. februarja.

Od tega voditelji članic EU ne odstopajo in tudi Slovenija od tega ne odstopa, je poudaril Cerar. Slovenija po njegovih besedah sicer izraža solidarnost z Grki, ki živijo v težkih razmerah, a obenem poudarja, da morajo za vse članice unije veljati enaka pravila.

Ne spreglejte