Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2017,
17.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

IMF Aleksis Cipras Grčija

Sobota, 11. 2. 2017, 17.06

7 let, 2 meseca

Grški premier Cipras napadel IMF in nemškega finančnega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Aleksis Cipras | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odnosi med Grčijo in njenimi mednarodnimi posojilodajalkami se znova zaostrujejo: grški premier Aleksis Cipras je konec tedna z ostrimi besedami napadel Mednarodni denarni sklad (IMF) in nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja.

IMF nima poguma, da bi stal za svojimi stališči – torej, da bi preostale upnice prepričal, naj se Grčiji olajša breme dolga. EU je pod vplivom skorajšnjih volitev na Nizozemskem ter v Franciji in Nemčiji, je grški premier Cipras dejal o skorajda zastalih pogajanjih glede grških reform.

Cipras ne bo pristal na zahteve, ki ne bodo temeljile na logiki in številkah

Ostrih besed je bil deležen predvsem Schäuble. "Kanclerko prosim, naj prepreči poniževalne opazke finančnega ministra Schäubleja o Grčiji ter navedbe, da Grki živijo nad svojimi zmožnostmi," je Cipras dejal na današnjem srečanju vladne stranke Siriza v Atenah. "Kdor se igra z Evropo dveh hitrosti, z razkolom in delitvami, ta se igra z ognjem," je dejal grški premier. Kot je opozoril, ne bo pristal na nikakršne zahteve posojilodajalcev, ki ne bodo temeljile na logiki in številkah.

IMF naj popravi ocene o Grčiji

Kritičen je bil tudi do IMF. Ta bi moral popraviti svoje "zmotne ocene" o Grčiji, je dejal. IMF ne verjame, da bi lahko Grčija obvladala svoj dolg, zato od drugih upnic zahteva, naj privolijo v odpis dolgov državi. V nasprotnem primeru sklad razmišlja o tem, da ne bi več sodeloval pri reševanju Grčije. Pregled in razplet pogajanj sam po sebi ni težak, je dejal Cipras. Pač pa so stalna nesoglasja med upnicami tista, ki preprečujejo napredek.

Še v petek je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po izrednem srečanju mednarodnih posojilodajalcev z grškim finančnimi ministrom izrazil optimizem – dosegli so "pomemben napredek", je dejal. A v Atenah niso takšnega mnenja. Pogajanja bi se morala pravzaprav končati do 20. februarja, zdaj pa je vprašljivo, ali se bodo lahko marca, se je izvedelo iz virov blizu vlade. Medtem pa časa zmanjkuje, saj bo morala Grčija poleti odplačati več milijard evrov posojil, brez finančne pomoči pa bo spet zabredla v plačilno nesposobnost.
Ne spreglejte