Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
12.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja taborišče

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 12.57

5 let, 5 mesecev

Groza taborišča 14: gledal usmrtitev mame in brata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izpoved ujetnika je razkrila, kako je v boju za preživetje iz kravjega gnoja pobiral zrna koruze in tekmoval z družinskimi člani za hrano v enem izmed zloglasnih severnokorejskih taborišč.

Prisiljen je bil gledati obešanje mame in bratovo usmrtitev. Rojen je bil v nadzorovanem območju, kjer so imele oblasti v zaporu absolutno oblast, stražarji pa so brez usmiljenja pretepali otroke.

Pobeg iz taborišča 14 Spomini in podrobnosti iz življenja Šin Dong Hjuka so izšli v knjigi z naslovom Pobeg iz taborišča 14. Tridesetletni Šin je bil sicer prvi, ki se je v rodil v taborišču 14, pozneje pa mu je iz njega uspelo pobegniti.

V knjigi se razkriva brutalni sistem, ki je preživel dvakrat dlje kot Stalinovi gulagi in še dlje kot nacistična koncentracijska taborišča. "Obstoj taborišč bi moral biti znan vsem po svetu," je dejal Šin. "Veliko je ljudi, ki so bili rojeni in vzgojeni kot živali. To moram pojasniti vsem," je dodal.

Združeni narodi oblikovali posebno komisijo, ki bo preiskovala kršenje človekovih pravic S to knjigo je Šin želel povečati zavedanje o razmerah, ki vladajo v Severni Koreji, je dejal Blaine Harden, avtor knjige.

Marca so Združeni narodi oblikovali mednarodni preiskovalni odbor oziroma komisijo, ki bo preverjala hude, razširjene in sistematične kršitve človekovih pravic v Severni Koreji, med drugim tudi kršitve v koncentracijskih taboriščih. Člani komisije so trije, svoje mnenje in ugotovitve bodo predstavili septembra, končno poročilo pa izdali marca prihodnje leto.

Severna Koreja medtem kršitve človekovih pravic zanika in trdi, da so državljani veseli in ponosni, njihov sistem pa naj bi bil po njihovem mnenju eden najboljših na svetu za promocijo in zaščito človekovih pravic.

V ujetništvu preživel 23 let Knjiga je bila prevedena v 24 jezikov, načrtujejo pa tudi film, ki bi bil posnet po njej. Šin je v ujetništvu preživel kar 23 let, njegovo trpljenje pa med drugim dokazujejo tudi različne brazgotine in manjkajoča konica prsta. "Hvaležen sem za ljudi, ki so pozorni na stanje človekovih pravic v Severni Koreji," je dejal Šin in ob tem poudaril, da ne želi, da bi ljudi zanimala zgolj njegova zgodba, ampak zgodba Severne Koreje v celoti. Kot je dejal, želi svoji preteklosti ubežati. Do zdaj mu je namreč uspelo ubežati zgolj fizično, njegove misli in spomini pa so še vedno tam.

Zgodba Šina in številnih drugih, ki so se odločili razkriti kruto resnico o severnokorejskih taboriščih, je srce parajoča in ena izmed tistih zgodb, za katere bi Evropa rekla, da se ne smejo nikoli več ponoviti. Kljub temu pa se še vedno dogajajo, je dejal pisec knjige Harden.

Podrobnosti, ki do zdaj niso bile znane Šin je s svojo izpovedjo razkril tudi nekatere podrobnosti o taboriščih, ki do zdaj niso bile znane. Na primer koncept nagrajevanja zakonske zveze. Gre za nagrado, ki so jo uvedli stražarji in je omogočala, da sta moški in ženska v taborišču lahko imela spolne odnose. Šin je rezultat takšnega nagrajevanja, ki naj bi bilo za zapornike spodbuda.

Šinova izpoved je med drugim spodbudila druge, da se spopadejo s svojim trpljenjem, je še dejal Harden.

Ne spreglejte