Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 8. 2013,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija davki kriza

Torek, 6. 8. 2013, 12.13

8 let

Grki zdaj v boj s krizo z znižanjem davkov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leta 2010 je šla Grčija v boj proti krizi s povečanjem davkov. To ni bila rešitev, zato je zdaj ubrala nasprotno pot. V turizmu, ki je njena najpomembnejša gospodarska panoga, je zdaj znižala DDV.

Na začetku grške krize je bil dvig davkov eden od pogojev za mednarodno pomoč Grčiji. Leta 2010 je tako najjužnejša balkanska država povečala davek na dodano vrednost (DDV) najprej z 19 na 21 odstotkov, nato pa še z 21 na 23 odstotkov.

Histerija dviganja davkov Podobno je leta 2010 ravnala Španija, ki je dvignila DDV s 16 na 18 odstotkov, davke so dvigali tudi na Madžarskem, Hrvaškem (kjer pa so sočasno znižali DDV za turistične storitve), Češkem, v Srbiji, Španiji, Italiji in ne nazadnje v Sloveniji, kjer je nova vlada s 1. julijem dvignila DDV – splošno stopnjo z 20 na 22 odstotkov, znižano stopnjo pa z 8,5 na 9,5 odstotka.

Temu trendu se je kot ena prvih uprla Danska, kjer si je levo usmerjena koalicija zadala cilj, da poveča konkurenčnost gospodarstva in število delovnih mest z nižanjem davkov. Tako bodo do leta 2016 znižali davek od dobička s 25 na 22 odstotkov.

Zdaj Grki nižajo davke Prav tako bodo znižali davek na energijo in dajatve, povezane z energijo. Do konca leta bodo ukinili tudi davek na gazirane pijače. Prav nasprotno kot v Sloveniji, kjer vlada za polnjenje proračunske luknje predlaga davek na sladke pijače.

Tudi v Grčiji, ki je bila ena od prvih držav, ki se je poskušala poleg varčevalne proračunske politike iz krize izkopati tudi z dviganjem davkov, so zdaj ubrali nasprotno pot. Vlada v Atenah je tako v turizmu začasno znižala davek na dodano vrednost s 23 na 13 odstotkov, da bi zagnala porabo in sočasno omejila davčne utaje.

Bodo padle tudi cene? Račun pa se bo grški vladi izšel le, če bodo obenem podjetja v turistični panogi znižala cene. Zato velja znižani DDV najprej le do konca leta. V sporazumu, ki so ga podpisali finančno ministrstvo in zastopniki turistične panoge, se omenja znižanje cen od pet do osem odstotkov. Bari, restavracije in hoteli, ki spoštujejo te zaveze, lahko na to opozorijo turiste z modro-oranžno nalepko. Na drugi strani kritiki znižanja DDV-ja dvomijo, da bodo lahko oblasti zadostno nadzorovale znižanje cen.

V Sloveniji davki tudi v turizmu gor V Sloveniji sicer velja za hrano (vključno s pijačami razen alkohola) in nekatere gostinske storitve (na primer priprava in strežba jedi, hotelska nastanitev) znižana davčna stopnja – ta se je, kot je že omenjeno, s 1. julijem povečala z 8,5 na 9,5 odstotka. Za strežbo pijač velja splošna davčna stopnja, ki se je povečala z 20 na 22 odstotkov.

Ne spreglejte