Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 2. 2015,
12.52

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija Atene Bruselj finančna pomoč Aleksis Cipras

Nedelja, 22. 2. 2015, 12.52

4 leta, 1 mesec

Grki hitijo s pripravo reformnega načrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Atenah s polno paro pripravljajo seznam reform, ki naj bi ga v zameno za nadaljnjo pomoč Evrope že v ponedeljek poslali v Bruselj. Osrednji točki sta boj proti korupciji in izogibanju davkom.

Poleg boja proti izogibanju davkov in korupciji, naj bi Grki obubožano državno blagajno napolnili tudi s postopki privatizacije. Po napovedih Nikosa Papasa, ki je odgovoren za usklajevanje projektov, bodo z ukrepi povečali tudi učinkovitost grške javne uprave.

Kratek dokument, ki mora biti prepričljiv Seznam vseh ukrepov naj bi v Atenah potrdili že danes in ga v ponedeljek odposlali. Sicer pa naj bi bil dokument relativno kratek in ne preveč podroben.

Le če bodo predlagani varčevalni in reformni ukrepi posojilodajalke ocenile kot sprejemljive, bo Evropa podaljšala trenutni program finančne pomoči Grčiji za štiri mesece. Evropski del programa pomoči se sicer izteče konec februarja.

Med optimisti je grški finančni minister Janis Varufakis, ki je prepričan, da bodo posojilodajalke grške predloge sprejele.

Program bodo morale potrditi vse države z evrom Po težkih pogajanjih je močno zadolžena Grčija v petek zvečer s partnericami iz evroobmočja dosegla dogovor o podaljšanju programa finančne pomoči. Uresničitev je sicer odvisna od Aten in njihovega reformnega programa. Tega bodo pregledali v Evropski komisiji in Evropski centralni banki (ECB), nato pa mu morajo prikimati še države z evrom.

V Atenah računajo, da bodo posojilodajalci na reformni seznam pristali, bolj pa jih skrbi nadaljevanje postopka, saj se zavedajo, da jim bodo mednarodne institucije v prihodnjih mesecih zelo natančno gledale pod prste.

Le začasna rešitev Omenjeni dogovor bo sicer le začasna rešitev, ki naj bi dala čas, v katerem bodo skušali doseči povsem nov dogovor, ki bi olajšal njihov položaj. Papas je danes dejal, da bodo pogovori o tem boj na dnevni ravni, v katerem si bodo morale grške oblasti vsak centimeter ozemlja priboriti.

Da težki časi za Grčijo še niso minili in da jih čaka še veliko dela, da se prebijejo iz krize, je v sobotnem televizijskem nagovoru državljanom dejal tudi premier Aleksis Cipras.

Ob tem sicer ni jasno, kaj bo s Ciprasovimi predvolilnimi obljubami. Grški premier je namreč v boju za ta stolček obljubil veliko bombončkov – na primer zastonj kurilno olje za najrevnejše družine, dvig minimalne plače in najnižjih pokojnin. Prav tako naj bi se več tisoč odpuščenih javnih uslužbencev vrnilo na delovna mesta.

Ne spreglejte