Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2019,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Gibraltar

Četrtek, 4. 7. 2019, 11.01

4 leta, 9 mesecev

Gibraltar ustavil tanker z nafto, domnevno namenjen v Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Gibraltar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Gibraltarske oblasti so danes ustavile supertanker, za katerega sumijo, da je v Sirijo prevažal surovo nafto in s tem kršil sankcije Evropske unije, je pojasnil gibraltarski premier Fabian Picardo. Predstavniki Irana so kasneje obsodili "nezakonit zaseg iranskega tankerja" in na zagovor poklicali britanskega veleposlanika v Teheranu.

"Imamo razlog, da menimo, da je ladja Grace 1 tovorila surovo nafto v rafinerijo Banjas v Siriji," je povedal gibraltarski premier Fabian Picardo. "Rafinerija je last podjetja, ki je deležno sankcij EU proti Siriji," je dodal.

Ladja je prevažala iransko nafto

Supertanker sta gibraltarska policija in carina ob pomoči britanske kraljeve mornarice ustavili zgodaj davi. "Pridržali smo ladjo in njen tovor," je povedal premier tega britanskega čezmorskega ozemlja. Podrobnosti o sami ladji ni podal.

Po navedbah specializirane revije Lloyd's List je ladja plula pod panamsko zastavo, prevažala pa je iransko nafto. Iran je kasneje v znak nasprotovanja "nezakonitemu zasegu iranskega tankerja" na zagovor poklical britanskega veleposlanika v Teheranu.

Pobudo za zaseg Veliki Britaniji podali Američani

Gibraltar je del Združenega kraljestva, vendar pa suverenost nad ozemljem na Pirenejskem polotoku zahteva tudi Španija. Iz Madrida so medtem že sporočili, da preučujejo okoliščine zasega tankerja. Španski zunanji minister Josep Borrell je sicer pojasnil, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Veliki Britaniji.

EU je sankcije proti Siriji uvedla leta 2011, potem ko je tam izbruhnila državljanska vojna. Sankcije veljajo za 277 sirskih uradnikov, vključno z ministri, zaradi njihove vloge pri "nasilni represiji" nad civilisti. Zamrznila je tudi premoženje 72 podjetij in sirske centralne banke v EU. Poleg tega je uvedla embargo na sirsko nafto in omejila investicije v Siriji.

Ne spreglejte