Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 12. 2018,
9.01

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

5

Natisni članek

Francija protesti Emmanuel Macron

Nedelja, 9. 12. 2018, 9.01

5 let, 4 mesece

Voditelji Francije ob protestih: Trump, ne vmešavaj se

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

5

Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski premier Edouard Philippe je po četrti soboti nasilnih protivladnih protestov ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo po novih sobotnih protestih t. i. rumenih jopičev v Franciji v ponedeljek sestal s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti. Po napovedih pa bo ta teden nagovoril tudi državljane ter državljanke in predstavil ukrepe za dialog.

Po najnovejših podatkih notranjega ministrstva se je protestov t. i. rumenih jopičev po vsej Franciji v soboto udeležilo okoli 136.000 ljudi, od tega 10.000 v Parizu. Znova je prišlo do nasilja in uporabe solzivca in vodnih topov proti protestnikom, a je bilo nasilja veliko manj kot prejšnjo soboto. Največ izgredov je bilo v Parizu, kjer so nekateri protestniki sežigali vozila in razbijali izložbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do spopadov med protestniki in policijo je prišlo tudi v drugih mestih, med drugim v Marseillu, Bordeauxu, Lyonu in Toulousu.

Pariške oblasti so danes sporočile, da je bila na sobotnih protestih povzročena večja gospodarska škoda kot na tistih v soboto 1. decembra, ko so med drugim protestniki poškodovali Slavolok zmage. Iz varnosti so bile namreč tokrat zaprte številne trgovine in to v času prednovoletnih nakupov. Protesti so bili tudi bolj razpršeni, tako da je bilo več krajev v prestolnici tarča nasilja, je povedal namestnik županje Emmanuel Gregoire za radio France Inter.

Več kot 1200 so jih aretirali

Protesti v Franciji | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po današnjih navedbah notranjega ministrstva so v soboto po vsej državi prijeli 1723 protestnikov, od katerih so jih pridržali 1220. V Parizu so po podatkih pariških oblasti prijeli 1082 protestnikov, kar je veliko več kot minulo soboto, ko so jih prijeli 412, spominja AFP. Ranjenih je bilo 80 ljudi.

Notranji minister Christophe Castaner je v soboto zvečer pohvalil delo policistov, ki so preprečili stopnjevanje nasilja.

Trump naj se ne vmešava

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Na proteste v Franciji se je odzval tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je na družbneme omrežju Twitter napadel pariški podnebni sporazum. Francoska vlada ga je pozvala, naj se ne vmešava v francosko notranjo politiko. Proti Trumpovim opazkam so se poleg tega kritično odzvali tudi nekateri francoski politiki.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je za francosko televizijo LCI dejal, da Francija ne komentira ameriške notranje politike in zato enako pričakuje tudi od Washingtona.

Kot je še dejal, oba s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom Trumpu sporočata: "Pustite naš narod."

Po državi skoraj 90 tisoč policistov

Okrepljena policijska prisotnost - po državi jih je bilo nameščeno skoraj 90 tisoč, v Parizu pa osem tisoč in prvič tudi 14 oklepnih vozil - je preprečila razširitev nasilja, do katerega je prišlo minulo soboto, ko je bilo ranjenih več kot 280 policistov. To soboto je bilo ranjenih skupno 179 ljudi, med njimi 17 policistov.

Proteste so pripravili, čeprav je vlada izpolnila njihovo prvotno zahtevo in sporočila, da v letu 2019 ne bodo zvišali trošarin na gorivo. Precej raznorodni protestniki so namreč svoje zahteve razširili, tako da sedaj protestirajo proti visokim stroškom življenja in gospodarskim reformam predsednika Macrona, ki po njihovem mnenju koristijo samo podjetjem.

Protesti v Franciji
Novice Po vsej Franciji protestira 31 tisoč rumenih jopičev, aretirali 700 ljudi #foto

Macrona pozivajo k odstopu

Pozivajo tudi k odstopu Macrona, ki se minuli teden ni oglasil, temveč je v prve vrste poslal premierja in notranjega ministra. Sedaj naj bi po napovedih premirja prihodnji teden nagovoril državljane in državljanke ter predstavil ukrepe za dialog.

Po napovedih ministrice za delo Muriel Penicaud bo Macron v odgovor na nastalo krizo ob protestih t. i. rumenih jopičev v naslednjih dneh objavil "takojšnje konkretne ukrepe". Izpostavila je, da tako široke razprave še ni bilo in da je treba zagotoviti, da bo rezultat konkreten tako na nacionalni kot lokalni ravni.

V ponedeljek se bo francoski predsednik sestal tudi s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti. V "teh težkih trenutkih za narod" želi slišati njihov glas in predloge s ciljem njihove mobilizacije za delovanje, so danes sporočili iz Elizejske palače.

"Protesti so katastrofa za gospodarstvo"

Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je danes ocenil, da pomenijo nasilni protesti t. i. rumenih jopičev katastrofo za francosko gospodarstvo. Ob obisku trgovcev v Parizu je dejal, da pomenijo katastrofo za trgovino in celotno francosko gospodarstvo, saj potekajo v obdobju, ko sicer pred prazniki cveti trgovina. Prizadetim trgovcem je obljubil konkretne in neposredne odgovore.

"Francozi zahtevajo enotnost naroda in pravico," je dodal minister ter izrazil prepričanje, da bo Macron "našel prave besede". Opozoril pa je, da rešitve za to večstransko krizo - družbeno in narodno ter krizo demokracije - ne bo mogla dati samo država, ampak tudi vsi, ki sodelujejo v gospodarstvu države.

Potem ko je vlada minuli teden z odpovedjo povišanja trošarin na gorivo v letu 2019 odgovorila na prvotne zahteve protestnikov, je Le Maire takrat podjetja pozval, naj zaposlenim izplačajo neobdavčene premije. Sindikati in delodajalci se sedaj ne morejo zediniti, ali gre za obveznost podjetij ali ne.

Ne spreglejte