Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2019,
12.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

zaslišanje Ursula von der Leyen evropski komisarji Evropska komisija

Torek, 12. 11. 2019, 12.21

4 leta, 5 mesecev

Francoski komisarski kandidat za las skozi pravno sito Evropskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Thierry Breton | Francoski kandidat za komisarja Thierry Breton je po neuradnih informacijah za las prestal preverjanje pravnega odbora Evropskega parlamenta. | Foto Reuters

Francoski kandidat za komisarja Thierry Breton je po neuradnih informacijah za las prestal preverjanje pravnega odbora Evropskega parlamenta.

Foto: Reuters

Francoski komisarski kandidat Thierry Breton je po neuradnih informacijah za las prestal preverjanje pravnega odbora Evropskega parlamenta, ki ga je potrdil z 12 glasovi za, medtem ko jih je bilo 11 proti. Kandidata Madžarske in Romunije, Oliverja Varhelyija in Adino-Ioano Valean, je odbor potrdil brez glasov proti.

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve, poznan po okrajšavi Juri, je danes v Bruslju ocenil finančne izjave novih komisarskih kandidatov Francije, Madžarske in Romunije. Brez pozitivne ocene odbora kandidati ne smejo na zaslišanje. Prvotna kandidata Madžarske in Romunije sta padla prav zato, ker ju je ta odbor zaradi navzkrižja interesov zavrnil, a tokrat so preizkušnjo uspešno prestali vsi trije kandidati.

Francoz Thierry Breton, Madžar Oliver Varhelyi in Romunka Adina-Ioana Valean so obdržali resorje, ki so bili namenjeni njihovim predhodnikom, ti so padli v prvem krogu zaslišanj. Gre za resorje za notranji trg, soseščino in širitev ter promet. Z vidika vprašanja navzkrižja interesov je bil zaradi povezav v zasebnem sektorju najbolj problematičen francoski kandidat Breton, sicer nekdanji izvršni direktor tehnološkega podjetja Atos in francoski finančni minister.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova potrdila komisarska kandidata iz Francije in Madžarske

Večjih težav z zaslišanji kandidatov v drugem krogu najverjetneje ne bo

V prehodni ekipi nove komisije sicer poudarjajo, da je Breton prodal vse delnice v podjetju Atos, se odpovedal vsem mandatom v podjetjih in združenjih ter se zavezal, da se bo izključil iz vseh finančnih odločitev v okviru dodeljenega resorja. Razplet glasovanja na odboru nakazuje, da večjih težav s tremi novimi kandidati v drugem krogu zaslišanj ni mogoče pričakovati, s tem pa tudi ne dodatnih zamud z novo komisijo, ki naj bi začela delati prvega decembra.

Zaslišanja vseh treh kandidatov bodo v četrtek. Pristojni odbori naj bi kandidate ocenili še isti dan. Vodstvo parlamenta naj bi končno oceno podalo 21. novembra. Glasovanje o vsej ekipi pod vodstvom novoizvoljene predsednice Ursule von der Leyen je predvideno na plenarnem zasedanju 27. novembra.

Znova pozvali London, naj predlaga komisarskega kandidata 

Potem ko so britanski mediji v ponedeljek poročali, da si je britanski premier Boris Johnson premislil in da bo vendarle predlagal komisarsko kandidatko oziroma kandidata, so v Bruslju danes povedali, da za zdaj odgovora še niso dobili. Zato je von der Leynova v London poslala še eno pismo, v katerem je spomnila na obveznost Združenega kraljestva, da ima svojega komisarja.

Ursula von der Leyen | Foto: Reuters Foto: Reuters "Čas se izteka," je opozorila govorka Dana Spinant. Von der Leynova pričakuje odgovor čim prej, vsekakor pa najpozneje do konca tedna. Dokler ne dobijo odgovora, nočejo ugibati o nadaljnjih korakih. Poudarjajo tudi, da dokler ni imena, ni ne primerno ne koristno razpravljati o resorjih, ki bi jih lahko dodelili Britaniji.

Cilj ostaja, da začne nova komisija delati 1. decembra, potem ko zaradi zapletov v prvem krogu zaslišanj, v katerem so padli kandidati Francije, Madžarske in Romunije, ni mogla začeti mandata 1. novembra, kot je bilo predvideno. Mandat komisije namreč traja pet let, ki so pretekla 1. novembra.

Že nekaj časa v Bruslju krožijo ugibanja, da bi lahko na komisarskem položaju ostal sedanji komisar Julian King, ki je pristojen za varnostno unijo. A na potezi je London, ki mora predlagati ime, nato se zavrti proces v Bruslju, kjer trenutno uradno ne želijo govoriti o scenariju komisije brez britanskega komisarja.

Neuradno pa v Bruslju pravijo, da lahko Evropski parlament 27. novembra o vsej ekipi von der Leynove glasuje, tudi če v njej ne bo britanskega komisarja. Če bo Velika Britanija svojo pravno obveznost kršila, to ne more biti razlog za blokiranje napredka EU, pojasnjujejo.

Ne spreglejte