Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

Natisni članek

teroristični napad Francija Nica

Nedelja, 17. 7. 2016, 10.20

6 let, 6 mesecev

Francija po napadu v Nici vpoklicala 12 tisoč rezervistov

V Franciji zvezi z napadom v Nici aretirali dve osebi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

Francija policist | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zvezi s četrtkovim napadom v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi, so danes v Franciji aretirali še dve osebi. Šlo naj bi za moškega in žensko, poroča francoska tiskovna agencija, ki se sklicuje na pravosodne vire. 

Po napadu v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi, od tega deset otrok, okoli 200 pa je bilo ranjenih, so francoske oblasti v petek in soboto prijele četverico, za katero sumijo, da je bila povezana z napadalcem. Prav tako so priprli napadalčevo nekdanjo ženo. Vseh pet ostaja v pridržanju. Danes pa so aretirali še dve osebi, šlo naj bi za moškega in žensko. V zvezi z napadom so sicer preiskovalci zaslišali že več sto ljudi.

Z 19-tonskim tovornjakom skozi množico

Francoz tunizijskega porekla, 31-letni Mohamed Lahouaie Bouhlel, je v četrtek zvečer z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais ob praznovanju državnega praznika ob obletnici padca Bastilje, divjal med ljudmi dva kilometra, preden so ga ubili policisti. V množico je zapeljal kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim so končali praznovanje. Med žrtvami naj bi bilo veliko tujcev, med katerimi pa po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni Slovencev.

18 ljudi še vedno v kritičnem stanju, tudi en otrok

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je danes sporočila, da je po napadu v bolnišnicah še vedno 85 ranjenih. Med njimi jih je 18 v kritičnem stanju, od tega tudi en otrok. Po besedah ministrice so uspeli identificirati vse ranjene, razen enega.

Napadalec se je po promenadi peljal že v dneh pred napadom

Vir blizu preiskavi je za AFP povedal, da je Bouhlel prizorišče napada z najetim tovornjakom obiskal že v dneh pred napadom. Po Angleški promenadi naj bi tako peljal že 12. in 13. julija. Odgovornost za napad v Nici je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS). Preiskovalci domnevajo, da se je napadalec radikaliziral v zelo kratkem času.

Francija po napadu v Nici vpoklicala 12 tisoč rezervistov

Francija pa je po napadu za okrepitev varnosti vpoklicala 12 tisoč rezervnih policistov. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v soboto zvečer pozval vse domoljubne Francoze, naj se prijavijo za rezerviste, da bodo pomagali varovati meje države. Francija ima po državi razvrščenih okoli 120 tisoč policistov in vojakov. Med 12 tisoč rezervisti je devet tisoč pripadnikov vojaške policije in še tri tisoč policistov.

Po napadu so promenado zaprli

Angleško promenado so po napadu zaprli, znova pa jo bodo v celoti odprli za promet danes, ko se bodo žrtev napada spomnili z minuto molka. Na prizorišču napada gorijo številne sveče, žalujoči pa so tja prinesli tudi veliko rož.

Nica Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters Nica Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters Nica Francija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte