Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
8.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

Natisni članek

Slovenija Forbes ZDA Donald Trump Melania Trump

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 8.04

6 let, 6 mesecev

Forbes: Slovenija je polna priložnosti, tudi za Trumpovo administracijo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

9

Donald Trump, Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški mediji so veliko pisali o prihodnji prvi dami Melanii Knauss Trump - v predvolilni kampanji o njeni pretekli vlogi manekenke, zdaj o materinski vlogi in tem, kako bo izpeljala nalogo prve dame. Malokdo je pisal o državi, kjer je odraščala.

Tako v ameriški poslovni reviji Forbes piše Alejandro Chafuen, ki hoče zapolniti to praznino. O Sloveniji piše kot o "izjemni državi z neizmerno lepoto", ki jo pogosto zamenjujejo s Slovaško. Njeno zgodovino oziroma karantanski običaj ustoličenja na knežjem kamnu je poznal že nekdanji ameriški predsednik Thomas Jefferson.

Nekoč vzor gospodarske rasti, danes pa ...

Chafuen omenja, da ima Slovenija podobno kot druge manjše države, na primer Singapur, težave z nizko rodnostjo in staranjem prebivalstva, a s to razlika, da je Singapur gospodarsko precej močnejši.

Tudi Slovenija je bila nekoč vzor drugim državam, med letoma 1995 in 2008 je njeno gospodarstvo cvetelo hitreje (69-odstotna rast) od svetovnega povprečja (26-odstotna rast). Med letoma 2008 in 2014 se je obrnilo navzdol, BDP pa je strmoglavil hitreje od svetovnega povprečja. "Danes je glede na indeks ekonomske svobode med evropskimi državami na samem dnu," piše Chafuen.

Svetla točka intelektualni podjetniki in poslovneži

Kot svetlo točko omenja vedno več intelektualnih podjetnikov, ki se trudijo premakniti državo in njeno gospodarstvo v "bolj svobodno in cvetoče obzorje". Osrednjo vlogo pri osvobajanju slovenskega gospodarstva Chafuen pripisuje Karantanija Inštitutu, Katoliškemu inštitutu in društvu za promocijo svobode Svetilnik.

Nazadnje dodaja, da kljub izjemno negativnemu gospodarskemu okolju tudi v Sloveniji najdemo poslovneže, ki jim je uspelo in ki bi v gospodarsko svobodnejšem okolju lahko ustvarili še več. To so ljudje, s katerimi bi nova ameriška vlada lahko navezala poslovne vezi, ki bi pomagale ustvariti nove priložnosti za blaginjo Slovenije, sklene Chafuen.

Ne spreglejte