Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2022,
16.50

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

19

Natisni članek

Ukrajina blokada Madžarska Viktor Orban

Torek, 6. 12. 2022, 16.50

1 leto, 4 mesece

Zaradi madžarske blokade brez dogovora o pomoči Ukrajini. Orban: To so lažne novice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

19

Viktor Orban | Madžarska je danes potrdila nasprotovanje evropski makrofinančni podpori Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto. | Foto Guliverimage

Madžarska je danes potrdila nasprotovanje evropski makrofinančni podpori Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto.

Foto: Guliverimage

Finančni ministri EU so se danes v Bruslju razšli brez dogovora glede makrofinančne pomoči Ukrajini. Madžarska še naprej blokira sprejetje nadaljnje večmilijardne pomoči tej državi, svojo podporo pa pogojuje z izplačilom evropskih sredstev. Ministri so komisijo pozvali, naj v treh dneh pripravi novo oceno glede izpolnjevanja zavez Budimpešte.

Finančni ministri EU so imeli na dnevnem redu zasedanja razpravo o predlogu Evropske komisije, da se Madžarski zaradi nespoštovanja načel vladavine prava zamrznejo evropska sredstva za kohezijo v višini 7,5 milijarde evrov. Vendar odločitve o tem danes niso sprejeli.

Orban: To so lažne novice

Na svojem profilu na Twitterju se je na novico odzval tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je zapisal, da so današnje novice o tem, da je Madžarska zavrnila finančno pomoč Ukrajini, lažne novice. "Madžarska je pripravljena dati Ukrajini finančno pomoč na dvostranski osnovi. Brez veta, brez izsiljevanja. Države članice EU želimo prepričati, da skupni dolg EU ni rešitev. Če bomo še naprej hodili po poti proti dolžniški skupnosti, se ne bomo mogli vrniti. Za Evropo si predstavljamo drugačno prihodnost. Takšno, ki temelji na močnih državah članicah, namesto na ogromnih kupih skupnega dolga," je pojasnil.

Viktor Orban, Robert Golob
Novice Financial Times: Slovenija načrtuje izgradnjo plinovoda do Madžarske

Zasedanja se je udeležil tudi slovenski finančni minister

Madžarska je danes potrdila nasprotovanje evropski makrofinančni podpori Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto. Budimpešta svojo podporo pogojuje z izplačilom kohezijskih sredstev in sredstev iz sklada za okrevanje po pandemiji covid-19 v višini 5,8 milijarde evrov. Češko predsedstvo Sveta EU želi, da se ta vprašanja obravnava v paketu, ki vključuje tudi dogovor o globalni minimalni davčni stopnji za multinacionalke v EU. Zaradi madžarske blokade pomoči Ukrajini kot tudi minimalnega davka je zato predsedstvo celoten paket umaknilo z dnevnega reda današnjega zasedanja.

Vzdušje na zasedanju, ki se ga je udeležil tudi slovenski finančni minister Klemen Boštjančič, je bilo danes precej napeto. Številne države članice so zelo jasno izrazile nestrinjanje s tem, kaj se dogaja, je dogajanje na zasedanju opisal minister. "Dejansko je 26 držav proti eni," je povedal.

Po ministrovih besedah je situacija zelo nerodna, predvsem kar se tiče pomoči Ukrajini. "Glede tega se vsi strinjamo, tudi Madžarska, da je pomoč Ukrajini nujno potrebna. Tudi to, na kakšen način jo izpeljati, je bolj ali manj usklajeno, vendar pa Madžarska na nek način izsiljuje svojo podporo temu predlogu s tem, da se ji omogoči črpanje evropskih sredstev," je pojasnil Boštjančič.

Evropska komisija ocenila, da Budimpešta ni ustrezno izpolnila 17 zavez

Evropska komisija je jasno povedala, da je "Madžarska vendarle naredila kar precejšen napredek v zadnjih tednih in mesecih". Evropska komisija je tista, ki se mora sedaj do tega opredeliti, je še dejal Boštjančič.

Komisija je namreč prejšnji teden podala oceno glede izpolnjevanja zavez Madžarske na področju vladavine prava, pri čemer je ocenila, da Budimpešta ni ustrezno izpolnila 17 zavez. Hkrati je navedla, da je bil storjen določen napredek. Komisija je sicer ocenila ukrepe, ki jih je Madžarska sprejela do 19. novembra.

Ministri so Evropski komisiji danes naložili, naj v roku treh dni pripravi bolj natančno poročilo glede izpolnjevanja teh kriterijev, in na podlagi tega se bodo sprejele odločitve, je povedal Boštjančič.  Komisija naj bi tako ponovno pregledala zadnji razvoj dogajanja na Madžarskem. Po besedah predsedujočega Svetu EU, češkega finančnega ministra Zbyneka Stanjure, želijo, da bo nova ocena pripravljena do konca tega tedna, tako da bi lahko prihodnji teden na zasedanju stalnih predstavnikov držav članic EU dosegli dogovor.

Slovenija zagovarja uveljavitev vseh elementov vladavine prave v vseh članicah

Slovensko stališče do tega vprašanje je po ministrovih besedah jasno. Slovenija jasno zagovarja spoštovanje vladavine prava kot tudi, da je uveljavitev vseh elementov v zvezi z vladavino prava nujno potrebna v vseh državah članicah. Kakršnokoli izogibanje na tem področju ne more biti razlog za to, da na drugi strani pristajamo na izsiljevanje, je poudaril. Glede izplačila finančne pomoči Ukrajini pa je minister povedal, da se sedaj preigrava tudi druge možnosti, kako zagotoviti to financiranje. Odločitev glede tega mora namreč biti sprejeta še letos. 

Boštjančič ni izključil možnosti, da bo potrebno še eno izredno zasedanje finančnih ministrov EU. Omenjajo se še druge možnosti financiranja v pomoč Ukrajini, ki so pomembne tudi za Slovenijo, ker nekatere od teh vplivajo tudi na zadolževanje oziroma na nacionalne proračune, je pojasnil.

"Skoraj zanesljivo, glede na veliko odločenost vseh držav, sploh največjih, Nemčije in Francije, se bo neka odločitev oziroma zelo verjetno način financiranja Ukrajine potrdil še v letošnjem letu," je povedal v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Češki minister Stanjura je še poudaril, da želijo storiti vse, da Ukrajina čim prej prejme sredstva. "Delamo vse, da bi lahko denar izplačali v začetku januarja. Delovati moramo zelo hitro," je dejal na novinarski konferenci po zasedanju. Da časa za dogovor ni veliko, je danes opozoril tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je ob tem zagotovil, da bo Evropska komisija storila vse, kar je v njeni moči, da najdejo rešitev.

Viktor Orban
Novice Orban obtožil Bruselj: Madžarska evropskih sredstev ne prejme zaradi 'političnih razlogov'
Viktor Orban, Robert Golob
Novice Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince
Donava in Budimpešta
Novice Energetska kriza udarila tudi na Madžarskem: zapirajo gledališča in stadione
Ne spreglejte