Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
3.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

5

Natisni članek

Mosul Irak Bogomil Ferfila Kurdi Afganistan ZDA Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 3.54

6 let, 6 mesecev

Ferfila: Do poletja bo Islamske države konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

5

Mosul | Foto Bogomil Ferfila

Foto: Bogomil Ferfila

Pogled politologa Bogomila Ferfile s prve varnostne linije okrog Mosula, ki jo držijo kurdske pešmerge.

Iraške sile so ob podpori iz zraka pod vodstvom ZDA že osvobodile vzhodni del Mosula, sredi februarja pa so sprožile ofenzivo za osvoboditev zahodnega dela tega drugega največjega iraškega mesta.

Po podatkih iraškega ministrstva za migracije je zaradi spopadov v zahodnem Mosulu mesto zapustilo več kot 200 tisoč ljudi, Združeni narodi pa navajajo, da je v mestu še okoli 600 tisoč prebivalcev, ujetih med obema frontama. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je bilo v letalskih napadih, ki so jih izvedle koalicijske sile sredi marca, ubitih na desetine civilistov. A informacije o tem se glede na vir razlikujejo.

Video o civilnih žrtvah, ki jih domnevno povzročajo koalicijske sile

Kdo pobija civiliste?

Gre za novo strategijo Islamske države, ko se njihovi borci zberejo na kakšni zgradbi in od tam streljajo na letala ali delajo vtis, da je tam bojno središče, v zgradbo pa natlačijo civiliste. Američani to zbombardirajo, potem pa se govori o civilnih žrtvah, opisuje profesor fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila, ki se je pretekli teden vrnil iz okolice Mosula. Ker piše knjigo o Kurdistanu, je šel med kurdske pešmerge, ki v dogovoru z iraško vlado in ZDA držijo varnostno linijo okrog Mosula.


Na liniji okoli Mosula imajo Kurdi le lahko orožje.  | Foto: Bogomil Ferfila Na liniji okoli Mosula imajo Kurdi le lahko orožje. Foto: Bogomil Ferfila

Mosul bo osvobojen v enem mesecu

Mosul je bil prestolnica kalifata, zdaj pa mu kurdski generali dajejo le še mesec življenja, pravi Ferfila. A so pod oblastjo Islamske države še druga mesta in vasi. Kurdi pričakujejo, da bodo, ko bo Mosul padel, še naprej sodelovali z zavezniki in uničili Islamsko državo v celotnem Iraku. "Zgodba Islamske države se končuje. Kurdski generali pravijo, da naj bi bilo to končano do poletja," poroča Ferfila. "Oni vedo, da jih zagotovo čaka smrt."

"Takrat bo nastopil dan D za Islamsko državo in za Kurde. Islamska država ne bo več teritorialna država, zato bo morda šla nazaj na skrivne celice in skrivno mrežo – tako doma kot po svetu." Politolog meni, da se bo Islamska država, tako kot je nastala iz veje Al Kaide, zdaj preoblikovala v neko drugo organizacijo, saj s tako negativno podobo, kot jo ima zdaj, ne more delovati.

Ferfila je bil na liniji, ki jo pešmerge držijo okoli Mosula. To so bunkerji brez topov, samo lahko orožje. "Mi smo zgolj gledali dim, ki se je dvigal iz Mosula." | Foto: Bogomil Ferfila Ferfila je bil na liniji, ki jo pešmerge držijo okoli Mosula. To so bunkerji brez topov, samo lahko orožje. "Mi smo zgolj gledali dim, ki se je dvigal iz Mosula." Foto: Bogomil Ferfila

Kaj storijo z ujetimi islamskimi borci

Po pripovedovanju pešmerg vsi borci Islamske države niso nujno zločinci in radikalizirani islamisti. Dokler ni tudi iraška vojska sklenila obroča okoli Mosula, se je veliko teh borcev namreč predalo pešmergam. Vedeli so, da bodo ti z njimi boljše ravnali kot Iračani, ki so pod vplivom Irana.

Kurdi jih zajamejo in jih šest ur zaslišujejo, potem pa dajo v taborišča. Zraven meje z Islamsko državo pri Dohuku in Kirkuku sta dve ogromni begunski taborišči, kjer je po Ferfilovi oceni tudi do dvesto tisoč ljudi. Dogaja se, da jih v taborišču sosedje prepoznajo kot borce Islamske države, zato jih pešmerge dajo v zapor in jih obravnavajo pred sodišči. Tuje borce pa po kratkem postopku izročijo državam, ki so v Kurdistanu zastopane.

Boji v zahodnem delu Mosula trajajo dlje kot v vzhodnem, ker je bilo v vzhodnem delu prebivalstvo mešano, v zahodnem Mosulu pa so sami suniti. Večina sunitov pa je seveda podpiralo Islamsko državo, ker je bila to edina oblika organiziranja, ki jim je dala neko varnost, meni Ferfila.

Razrušena krščanska vasica tik pred frontno črto | Foto: Bogomil Ferfila Razrušena krščanska vasica tik pred frontno črto Foto: Bogomil Ferfila

Iraški Kurdistan

To je pomemben trenutek za Kurde, saj menijo, da so blizu svoji državi. Glavni podpornik iraškega Kurdistana so Američani. Čeprav bodo Američani zelo težko pristali na samostojni Kurdistan, ker vedo, kaj se je zgodilo, ko se je odprla Pandorina skrinjica v Sovjetski zvezi, na Balkanu. Na Bližnjem vzhodu bo še veliko huje, meni politolog. Prepričan pa je, da Američani ne bodo dovolili uničenja iraškega Kurdistana.

Iraški Kurdi drugega zaveznika po Ferfilovih besedah – presenetljivo – vidijo v Turkih. Erdogan sicer napada Kurde v Turčiji in Siriji, a zlasti iraški Kurdi trdijo, da so vsi turški Kurdi povezani s teroristično organizacijo PKK. Enako tudi sirski Kurdi.

Vsi ti se seveda zavzemajo za neodvisni Kurdistan, ki bi se izdolbel po eni strani iz Turčije, po drugi iz Sirije. Iraški Kurdi pa so tako daleč, da v bistvu Erdogana ne motijo. Še več, veliko poslov, naftnih in drugih, gre prek Turčije in polni proračun Erdoganove stranke in družine, pravi Ferfila.

Na prvo linijo nikoli ne bi prišel, če za njim ne bi stal kurdski general, s katerim je predhodno stopil v stik. Pravi, da je k zaupanju pripomoglo tudi to, da je povedal, da piše knjigo o Kurdistanu. | Foto: Bogomil Ferfila Na prvo linijo nikoli ne bi prišel, če za njim ne bi stal kurdski general, s katerim je predhodno stopil v stik. Pravi, da je k zaupanju pripomoglo tudi to, da je povedal, da piše knjigo o Kurdistanu. Foto: Bogomil Ferfila

Vse večji vpliv Irana

Profesor poudarja močno povečan vpliv Irana v regiji. "Iran ima v rokah Hamas v Gazi, v Libanonu Hezbolah, ki je močnejši od libanonske armade in je narejen po vzorcu iranske republikanske garde." V veliki meri obvladuje tudi Sirijo in Irak, ocenjuje Ferfila. Ko je spraševal Kurde, ali se bojijo dneva D, ko bo iraška armada očistila Irak Islamske države, so rekli, da ne, ampak v tem smislu: ne bojijo se vlade Iraka, ampak vpliva, ki ga prek iraške vlade ima Iran. Menijo namreč, da Iran določa politiko Iraka.

Iraški Kurdistan je tako skoraj edino oporišče v tem delu svetu za ZDA, Turčijo in za Izrael. Iran je skupni največji sovražnik vseh naštetih. Iraški Kurdistan pa to izrablja, da bi si zagotovil neko svojo eksistenco, meni politolog. Tu pa so še zalivske države Savdska Arabija, Bahrajn, Katar, ki so po sunitski logiki prav tako na strani iraškega Kurdistana.

Stanje v vzhodnem Mosulu

Vzhodni del mesta je skoraj v celoti osvobojen in očiščen, čeprav včasih še pride do napadov. Islamska država je na primer le teden pred njegovim prihodom napadla s kemičnim orožjem.

Ne glede na to se begunci vračajo, vzpostavlja se šolski sistem, univerze že delujejo. Je pa iraška vlada zelo slabo pripravljena na obnovo tako vzhodnega kot zahodnega dela. Predvidevajo, da Mosula ne bo mogoče obnoviti brez pomoči mednarodne skupnosti, pripoveduje Ferfila.

O varnih območjih: "Če ljudje ostanejo v regiji, se tudi vrnejo."

Islamski borci se selijo v Afganistan

Ferfila, ki redno potuje na krizna žarišča, opozarja tudi na položaj v Afganistanu, ki ga je prav tako obiskal pred kratkim. Afganistan nikogar ne zanima, a se zdaj znova odpira, opozarja, ker se Islamska država tja umika iz Sirije in Iraka.

"Nedolžni ljudje so že 40 let v vojni. Tam so najprej vse razbili Rusi, potem Američani. Afganistan je izgubljena zgodba, ker imajo radi talibane. Večina ljudi se s tem strinja." Po njegovih izkušnjah so v Afganistanu samo tri mesta, kamor lahko greš. Na talibane naletiš takoj, ko greš iz Kabula. "Se je pa v Afganistan zabilo tisoče milijard, samo zato, ker je Bush rekel, da je bil tam Osama bin Laden," meni Ferfila.

Ne spreglejte