Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
10.05

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Filipini

Nedelja, 8. 5. 2016, 10.05

7 let, 11 mesecev

Favorit za zmago v predsedniški dirki je kontroverzni Rodrigo Duterte, filipinski Donald Trump

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rodrigo Duterte Filipini | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Filipinih bodo v ponedeljek splošne volitve, 54 milijonov volilnih upravičencev pa bo med drugim volilo novega predsednika države. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže kontroverznemu Rodrigu Duterteju, ki s svojimi izjavami razburja filipinsko javnost.

Na volitvah se bo 44.960 kandidatov potegovalo za 18.067 položajev, med drugim za položaj predsednika, podpredsednika, 12 senatorjev, 235 članov kongresa, 81 guvernerjev in viceguvernerjev provinc in več tisoč občinskih funkcionarjev.

Duterte ima potencial, da postane diktator

Favorit na predsedniških volitvah, 71-letni Duterte, ki se hvalisa, da je serijski prešuštnik, je sprožil ogorčenje, ko se je na predvolilnem zborovanju pošalil, da bi posilil avstralsko misijonarko, ki je bila spolno zlorabljena in umorjena med uporom v enem od filipinskih zaporov leta 1989.

Svojo hčerko, ki je javno spregovorila, da je bila spolno zlorabljena, je označil za "kraljico drame", poslancem pa je zagrozil, da bo ukinil kongres, če ne bodo spoštovali njegovih ukazov.

Nekaj dni pred volitvami so na njegov račun prišle obtožbe, da ima na milijone dolarjev na skrivnih računih, kar je sam zanikal. Njegovi kritiki so večkrat opozorili, da ima Duterte potencial, da postane diktator.

Zmerjanje papeža Frančiška mu ni škodovalo

A Dutertejeve sporne izjave - med drugim je dejal, da je papež Frančišek "kurbin sin" - očitno niso vplivale na njegovo priljubljenost. Pred najbližjo zasledovalko senatorko Grace Poe ima namreč 11 odstotnih točk prednosti.

V anketah ima 33 odstotkov podpore, Poeva 22 odstotkov, izbranec trenutne administracije Mar Roxas pa 20 odstotkov. Na Filipinih na predsedniških volitvah zmaga kandidat, ki dobi največ glasov.

Pobiti bi dal na tisoče kriminalcev

Duterte, ki je župan mesta Davao na jugu otoške države, je obljubil, da bo v pol leta po izvolitvi izkoreninil kriminal, tako da bo varnostnim silam ukazal, naj pobijejo kriminalce. Zatrdil je, da bo dal pobiti na tisoče kriminalcev.

Duterteju očitajo, da vodi skupine prostovoljcev, ki so v Davau ubili več kot tisoč domnevnih kriminalcev. Občasno se hvali o svojem sodelovanju z njimi, ob drugih priložnostih pa zanika vsakršno povezavo s prostovoljci.

Ne spreglejte