Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
10. 3. 2016,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ted Cruz Donald Trump

Četrtek, 10. 3. 2016, 15.33

8 let

"Fanatik, demagog in lažnivec, ki je nevarnejši od Trumpa"

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav večina ameriških političnih analitikov meni, da je Donald Trump populist in politični nasilnež, so si enotni v oceni, da Ted Cruz za ZDA in svet predstavlja veliko večjo nevarnost.

Donald Trump je na najboljši poti, da si pridobi republikansko nominacijo za Belo hišo. Tesno za petami mu je teksaški senator Ted Cruz, ki ga v zadnjih tednih omenjajo kot edinega resnega kandidata, ki lahko ogrozi Trumpov pohod do republikanske nominacije. Ameriški politični analitiki so si enotni v oceni – teksaški senator je veliko bolj radikalen v svoji politični retoriki od newyorškega milijarderja in poslovneža Donalda Trumpa.

Eugene Robinson, kolumnist Washington Posta, je že konec lanskega leta zapisal, da če imajo republikanci Cruza kot protistrup za Trumpa, bi se ta lahko izkazal za veliko bolj smrtonosnega od strupa samega.

Tudi drugi komentatorji in analitiki, tako tisti, ki so naklonjeni demokratom, kot tisti, katerih srce bije za republikance, opozarjajo isto: Ted Cruz je eden najradikalnejših senatorjev, odgovoren je za proračunsko krizo leta 2013, ki je za več tednov paralizirala zvezno administracijo in povzročila veliko javnofinančno izgubo. Očitajo mu, da je serijski lažnivec, ter človek, ki ne pozna besede kompromis.

Primerjajo ga s preganjalcem čarovnic Zaradi ostre in brezkompromisne retorike Cruza primerjajo z zloglasnim ameriškim senatorjem Josephom McCarthyjem, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja preganjal domnevne komuniste in socialiste v ZDA. Njegove aktivnosti so ameriški mediji nazivali z lovom na čarovnice.

Politične analitike je Cruz med drugim šokiral z izjavo, da bi probleme na Bližnjem vzhodu rešil z atomsko bombo, po kateri bi se pesek v puščavi svetil v mraku.

Za Trumpa sicer pravijo, da je nevarni populist, politični nasilnež, a za teksaškega senatorja trdijo, da je fanatik, ki se vztrajno izogiba vsakršni odgovornosti, in človek, ki svojo inteligenco (končal je dve najbolj ugledni ameriški univerzi, Harvard in Princeton) izkorišča, da bi Američane okužil s svojo toksično in ultra konservativno politiko, podobno, kot to v Turčiji počne predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Fiskalni konservativec, brezkompromisen do migrantov Cruz je finančni konservativec, ki ostro nasprotuje državnim intervencijam v gospodarstvo, povečanjem zveznih sredstev za zdravstveno reformo in višji obdavčitvi najbogatejšega sloja Američanov. "Cruz je politik, ki bo služil bogatašem, in ne Američanom," pravi analitik Robinson.

V predvolilnih soočenjih vztrajno ponavlja, da bo v primeru izvolitve deportiral vseh 12 milijonov nelegalnih migrantov, ki danes živijo in delajo v ZDA. "Treba je spoštovati federalni zakon, ki nalaga, da je treba vse tiste, ki v ZDA živijo nelegalno, deportirati," je rekel Cruz, ki je na tem področju na isti valovni dolžini kot Donald Trump. Bogomil Ferfila: Cruz je ideološki jastreb

Poznavalec ameriške politike Bogomil Ferfila se strinja z oceno ameriških analitikov, da je Cruz zaradi svojih konservativnih načel veliko večja nevarnosti kot Trump. Poudarja, da je vrh republikanske stranke pred izjemno težko nalogo, koga podpreti. "Sprva so upe polagali na Jeba Busha, zdaj jih polagajo na mladega Marca Rubia, ki pa je preveč neizkušen in nima karizme, da bi lahko ogrozil Trumpa," pravi Ferfila.

Kot pravi, je Cruz pripadnik skrajno desnega gibanja čajank, prav tako med Američani zaradi svoje ošabnosti ni preveč priljubljen. Po drugi strani za Trumpa ocenjujejo, da bo iz tedna v teden bolj spravljiv in ko bo prišlo do soočenja med njim in demokratskim kandidatom, bo, kot pravi Ferfila, zvenel veliko spravljivejši, kot bi zvenel Cruz.

"Pri Trumpu je vidno, da prihaja iz poslovnega sveta in nima političnih izkušenj, njegov edini cilj je osvojiti Belo hišo. V tem primeru bodo notranjo in zunanjo politiko vodili strankarski svetovalci," dodaja Ferfila, ki meni, da bi Cruza vrh republikanske stranke v tem primeru veliko težje nadzoroval. "Cruz ni človek kompromisa, z njim se je težko pogovarjati in je svojeglav. ZDA lahko povzroči večjo škodo, kot jo je v osmih letih v Beli hiši povzročil George Bush."

Nad IS z letalskimi napadi, Putin je zanj razbojnik KGB, splav bi prepovedal Cruz ameriških vojakov ne bi poslal na sirsko bojišče, si pa zato prizadeva za okrepitev vojaških napadov na položaje Islamske države. Vzor mu predstavlja prva zalivska vojna v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je ameriško letalstvo izvedlo več kot tisoč napadov na položaje iraške vojske. Prav tako ne izključuje možnosti uporabe jedrskega orožja, Trump pa po drugi strani poudarja, da so se pretekle ameriške vojaške avanture na Bližnjem vzhodu izkazale kot velik polom, zato sam intervenciji ni preveč naklonjen.

Robinson še svari pred Cruzovo retoriko do pravice žensk do splava. Cruz je že večkrat poudaril, da bi omejil ustavno zagotovljeno pravico do splava. Organizaciji Planned Parendhood, ki ženskam omogoča varno prekinitev nosečnosti in zagotavlja tudi drugo zdravstveno oskrbo, bi odvzel finančna sredstva, ki jih prejema iz zveznega proračuna.

Trump, ki je dolgo časa podpiral splav, zdaj pa mu, tako kot vsi republikanski kandidati, nasprotuje, po drugi strani organizacijo Planned Parenthood podpira, saj je prepričan, da opravlja pomembno delo na področju zdravstvene oskrbe.

Pred Cruzom je svaril tudi nekdanji predsednik Bush Ted Cruz se je rodil v kanadski provinci Alberta, v družini intelektualcev. Njegov oče je kubanski disident in imigrant Rafael Cruz. Že pri 22 letih je diplomiral na univerzi Princeton, nekaj let pozneje pa je končal še študij prava na uglednem Harvardu. Takrat je dejal, da je bilo na univerzi manj republikancev kot komunistov. "Na enega republikanca je bilo 12 študentov, ki so se opredeljevali kot marksisti, ki so v ZDA želeli izvesti komunistično revolucijo."

Po študiju je prevzel vodenje podjetja v Houstonu, že kmalu pa ga je pot vodila v politiko. Postal je svetovalec teksaškega pravosodnega ministra, konec devetdesetih let pa se je pridružil administraciji predsednika Georgea Busha. Aktivno je sodeloval v njegovi drugi predsedniški tekmi za Belo hišo, a predsednikove naklonjenosti si nikakor ni uspel pridobit.

"Ta mulc mi ni všeč," je vztrajno ponavljal Bush. Menil je, da je Cruz politični oportunist, ki je za svoje politične interese in promocijo pripravljen škodovati tudi lastni stranki.

Ne spreglejte