Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2021,
7.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

16

Natisni članek

smučanje Evropa okužba Koronavirus

Sobota, 30. 1. 2021, 7.25

3 leta, 2 meseca

Racija v znanem smučarskem središču: zaradi kršenja ukrepov oglobili 96 tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

16

Novi koronavirus v Avstriji | Avstrijska policija je v St. Antonu na Tirolskem oglobila 96 tujcev iz vse Evrope, ki so kršili ukrepe za zajezitev bolezni covid-19. | Foto Reuters

Avstrijska policija je v St. Antonu na Tirolskem oglobila 96 tujcev iz vse Evrope, ki so kršili ukrepe za zajezitev bolezni covid-19.

Foto: Reuters

Avstrijska policija je v smučarskem središču St. Anton na Tirolskem odkrila 96 tujcev iz vse Evrope, ki so kršili pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Vsi so morali plačati globo, najvišja je znašala 2.180 evrov. Tirolska policija je sporočila, da so bili med tistimi, ki so jih odkrili pri kršenju pravil in kaznovali, Britanci, Danci, Švedi, Romuni, Nemci, Avstralci, Irci in Poljaki.

13:48

WHO kritičen do EU

13:28

Na Tajvanu prva smrt

11:10

V Vietnamu največji izbruh

10:41

V Italiji blažji ukrepi

10:08

Nadzora nad izvozom ne bo

08:55

Grčija zaostruje ukrepe

  • 13:48

    WHO kritičen do EU

    V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zaskrbljeni zaradi mehanizma Evropske unije za preglednost pri izvozu cepiv, ki omogoča tudi prepoved izvoza. Poudarili so, da ta ukrep trenutno ne pomaga pri soočanju s pandemijo bolezni covid-19.

    "To je zelo skrb vzbujajoč trend," je glede mehanizma EU po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Mariangela Simao, ki je pri WHO pristojna za dostop do zdravil. Cepiva proti koronavirusu je treba po njenih besedah pravično razdeliti med vse države, saj jih potrebujejo vsi ljudje.

    Poudarila je še, da je treba zagotoviti tudi prost pretok sestavin in materialov za cepiva, saj proizvodnja poteka v več državah.

    Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se sicer ni neposredno odzval na mehanizem EU. Je pa opozoril, da se je treba učiti na podlagi izkušenj s spopadanjem z virusom HIV oziroma aidsom in pandemijo prašičje gripe leta 2009.

    Zdravila za aids so v države v razvoju prispela skoraj desetletje po tistem, ko so jih prejeli bolniki v razvitih državah. Cepiva proti prašičji gripi pa so države v razvoju prejele šele, ko je bilo epidemije že konec, je povedal Tedros. "Želimo to zdaj ponoviti? Mislim, da ne," je dejal.

    Poudaril je, da morajo bogate države zdaj cepiti zdravstveno osebje in starejše ljudi, drugih pa še ne. Države je pozval, naj potem ko cepijo glavne prednostne skupine, cepiva dajo revnejšim državam, ki morajo prav tako cepiti zdravstvene delavce in starejše.

    Ljudi v bogatih državah je pozval, naj se zavzemajo za to, da bi njihove države delile odmerke cepiva z revnejšimi.

    Evropska unija je mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv vzpostavila v odziv na težave z dobavo cepiv proti koronavirusu. V komisiji trdijo, da je bistvo mehanizma zagotoviti preglednost, ne prepovedati izvoza, vendar pa bo v določenih primerih izvoz cepiv dejansko mogoče ustaviti.

    Pri pošiljkah za revne države oziroma v humanitarne namene izvoza ne bo mogoče prepovedati, piše STA.

  • 13:28

    Na Tajvanu prva smrt

    Na Tajvanu so danes zabeležili prvo smrtno žrtev bolezni covid-19 od maja lani, s čimer se je skupno število žrtev bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, povzpelo na osem. Na 23-milijonskem otoku so do zdaj potrdili le 909 primerov okužbe, od tega je bilo 75 lokalnih prenosov.

    Po navedbah tajvanskega centra za boj proti epidemiji je za boleznijo covid-19 umrla bolnica, stara nekaj čez 80 let, ki je bila ena od štirih novih primerov okužbe, povezanih z nedavnim izbruhom virusa v bolnišnici v mestu Taoyuan.

    Prvo okužbo so v tej bolnišnici zabeležili 12. januarja, od takrat pa so potrdili 19 primerov, med drugim pri zdravstvenem osebju in družinskih članih. Pokojna bolnica je bila tašča medicinske sestre, ki se je okužila v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    V izolaciji je več kot štiri tisoč ljudi, povezanih z bolnišnico, s čimer želijo preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Minister za zdravje Chen Shih-chung je napovedal, da bodo nekatere izolirane osebe znova testirali v četrtek, piše STA.

  • 11:10

    V Vietnamu največji izbruh

    Vietnam je danes odobril cepivo proti koronavirusu, ki sta ga izdelala britansko-švedsko podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza. Ta država se sicer trenutno bori z največjim izbruhom novega koronavirusa od začetka pandemije.

    Vietnamsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so odobrili cepivo AstraZenece za uporabo na območju države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V začetku januarja so tamkajšnje oblasti sporočile, da nameravajo kupiti 30 milijonov odmerkov tega cepiva.

    Država se sicer bori z največjim izbruhom koronavirusa od začetka pandemije. Povezan je z bolj nalezljivo britansko različico novega koronavirusa. Doslej so potrdili več kot 180 primerov okužbe, večina pa je povezana s tovarno v provinci Hai Duong na severu države, v kateri je zaposlenih več tisoč ljudi.

    Na območju v okolici tovarne so ustavili javno življenje, odredili pa so testiranje tri tisoč ljudi.

    Namestnik vietnamskega premierja Vu Duc Dam je v četrtek opozoril, da se morajo pripraviti na najhujši možni scenarij, saj bi lahko potrdili 30 tisoč primerov okužbe. Od začetka pandemije so sicer zabeležili zgolj 1739 primerov okužbe, umrlo pa je 35 bolnikov z boleznijo covid-19.

    V prestolnici Hanoj medtem poteka 13. nacionalni kongres vladajoče komunistične partije, ki se bo zaključil v ponedeljek. To je dan prej, kot je bilo načrtovano. Na njem skoraj 1600 delegatov odloča o političnih usmeritvah države za prihodnjih pet let, izbirajo pa tudi novega vodjo partije, predsednika države, premierja in predsednika narodne skupščine, piše STA.

  • 10:41

    V Italiji blažji ukrepi

    Od ponedeljka bo večina od 20 italijanskih dežel označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rdečih območij, ki pomenijo najstrožje ukrepe, ne bo več, oranžnih pa bo pet dežel oziroma pokrajin, je v petek odločila italijanska vlada. Stroka ob tem svari, da je epidemija bolezni covid-19 še vedno v občutljivi fazi.

    Dežele Apulija, Sardinija, Sicilija, Umbrija in avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska bodo oranžne, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Tam lahko bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj. So pa odprte vse trgovine.

    Vse druge dežele in pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, bodo medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure.

    Povsod po Italiji je za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej v veljavi nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprta vsa trgovinska središča po državi.

    Posamezno gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

    Stroka sicer svari, da je epidemija bolezni covid-19 še vedno v občutljivi fazi. "Nov hiter porast števila okužb v prihodnjih tednih je mogoč," so opozorili.

    Italiji težave povzročajo tudi zamude pri dobavi cepiv proti koronavirusu. Prejeli so 300 tisoč odmerkov cepiva manj, kot so pričakovali. Zaradi tega so morali prepoloviti število cepljenj na dan. V državi z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti koronavirusni bolezni cepili okoli 1,7 milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, piše STA.

  • 10:08

    Nadzora nad izvozom ne bo

    Evropska komisija je v petek zvečer odločila, da uvede nadzor nad izvozom cepiv iz Evropske unije na Severno Irsko, kar ji omogoča sporazum o brexitu. To je sprožilo kritike v Združenem kraljestvu in na Irskem. Po pogovorih voditeljev se je Bruselj odločil, da tega vendarle ne bo storil.

    Evropska unija je v petek zvečer sporočila, da bo uvedla nadzor nad izvozom cepiv na Severno Irsko, da ta ne bi postala "stranska vrata" za pošiljanje cepiv iz EU na celinski del Združenega kraljestva.

    To ji omogoča 16. člen severnoirskega protokola. To je del sporazuma o britanskem izstopu iz EU, katerega namen je preprečiti trdo mejo med Irsko, ki je članica Unije, in Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva. 16. člen protokola omogoča enostransko neupoštevanje delov dogovora, če ena od strani oceni, da ti povzročajo "gospodarske, družbene ali okoljske težave".

    Bruselj je ocenil, da je uvedba nadzora nad izvozom cepiv na Severno Irsko upravičena, da bi odpravili težave, ki jih imajo pri zagotavljanju cepiv proti koronavirusu v EU, poroča britanski BBC.

    Ta odločitev je poskrbela za kritike v Londonu, na Severnem Irskem in na Irskem. Britanski premier Boris Johnson je bil "močno zaskrbljen" zaradi tega. Kritičen je bil tudi irski premier Micheal Martin.

    Oba sta o tem govorila s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Po "konstruktivnem pogovoru" z Johnsonom je ta na družbenem omrežju Twitter zapisala, da sta se strinjala o načelu, da "ne sme biti omejitev izvoza cepiv, če podjetja spoštujejo pogodbene obveznosti".

    Evropska komisija je nato sporočila, da bo v pripravi mehanizma za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv iz EU "zagotovila, da bo severnoirski protokol nedotaknjen". "Komisija ne bo uporabila določila," so zapisali o uporabi 16. člena protokola.

    Obenem so poudarili, da bodo uporabili "vsa razpoložljiva sredstva", če bodo podjetja skušala zaobiti določila mehanizma.

    Irski premier Martin je pozdravil to odločitev. Označil jo je za "pozitiven razvoj glede na vse izzive, s katerimi se soočamo pri spopadanju s koronavirusom", navaja BBC.

    Evropska komisija je mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv vzpostavila v petek v odziv na težave z dobavo cepiv proti koronavirusu. V komisiji trdijo, da je bistvo mehanizma zagotoviti preglednost, ne prepovedati izvoza, vendar pa bo v določenih primerih na podlagi določenih meril izvoz cepiv dejansko mogoče ustaviti. Tako prestrežena cepiva naj bi nato razdelili med članice Unije v skladu z načrti.

    Čeprav v Bruslju zatrjujejo, da gre za splošen ukrep, ki ni uperjen proti nobenemu konkretnemu podjetju, je dejstvo, da ga je komisija napovedala po izbruhu spora z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Spor je sprožila napoved družbe, da bo Unija v prvem četrtletju tega leta dobila le četrtino odmerkov, ki so predvideni po pogodbi.

    Uredbo, s katero bo ta mehanizem uveljavljen, naj bi sprejeli še danes. Nato jo bodo tudi objavili, je komisija zapisala v sporočilu za javnost, piše STA.

  • 08:55

    Grčija zaostruje ukrepe

    Grška vlada dva tedna po sprostitvi znova zaostruje nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od danes so na nekaterih območjih znova zaprte trgovine z nenujnim blagom.

    Gre za območja, kjer so v zadnjem času beležili visoko rast novih primerov okužbe, med drugim v Atiki, ki zajema Atene in njihovo okolico. Trgovine bodo sicer lahko blago še naprej prodajale prek spleta ali telefona, dovoljen je osebni prevzem kupljenega blaga.

    Grška vlada se v večji meri drži svojega načrta glede odpiranja šol. Na območjih z visoko stopnjo okužb se bodo učenci višjih razredov osnovnih šol lahko vrnili v šolske klopi, medtem ko bodo imeli srednješolci še naprej pouk na daljavo.

    Vrtci in osnovne šole za učence nižjih razredov so se odprli pred dvema tednoma.

    V 11-milijonski Grčiji sicer še vedno beležijo manj okužb z novim koronavirusom kot v drugih evropskih državah. V petek so poročali od 941 novih primerih. V zadnjih dveh tednih se je dnevno število novih okužb podvojilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa, piše STA.

Župan St. Antona Helmut Mall je ta teden dejal, da je v zadnjem času v kraj prišlo več deset mladih turistov iz vse Evrope, ki so zaobšli protikoronska pravila. V Avstriji smučišča obratujejo, vendar so hoteli zaprti za turiste. Policisti so spoštovanje pravil v St. Antonu preverjali v petek zvečer, kršitelje pa so kaznovali z do 2.180 evri kazni, poroča STA.

V Avstriji je od 26. decembra v veljavi že tretje zaprtje države. Veljajo tudi stroga pravila glede vstopa v državo, s čimer želijo preprečiti naval smučarjev iz tujine. Številni kljub temu izkoriščajo luknje v pravilih. Turistične namestitve so trenutno odprte samo za poslovne potnike. Mall je povedal, da so tujci, ki so prišli v kraj, ob prijavi navedli, da iščejo delo, čeprav trenutno ni na voljo nobenih delovnih mest.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V petek skupaj 1.290 okužb, umrlo 22 bolnikov

Evropske države zaradi novih različic koronavirusa spet zapirajo meje

Več evropskih držav se za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa odloča za zapiranje meja. Češka od danes vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih, Nemčija pa prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Francija bo v nedeljo zaprla meje za države zunaj EU.

Več evropskih držav se za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa odloča za zapiranje meja. Češka od danes vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih. | Foto: Reuters Več evropskih držav se za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa odloča za zapiranje meja. Češka od danes vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih. Foto: Reuters

Češka od danes tujcem vstop v državo dovoljuje le še v izjemnih primerih. Med izjeme med drugim spadajo službena potovanja ali študij, neodložljivi družinski obiski ter udeležba na pogrebu, piše STA. Kdor pa ima v državi denimo počitniško namestitev, te do nadaljnjega ne bo mogel uporabljati. Potovanja iz države ostajajo mogoča. Vlada premierja Andreja Babiša je zaskrbljena zaradi pojava novih različic novega koronavirusa. Pred kratkim so v državi dokazali britansko različico, ki velja za bolj nalezljivo.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Znanstveniki na nogah: kriva je sporna raziskava o covid-19

Nemčija prepoveduje vstop iz določenih držav

Nemčija pa od danes prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Ukrep od danes velja za potnike iz Brazilije, Velike Britanije, Irske, Portugalske in Južne Afrike, od nedelje pa še iz Lesota in Esvatinija.

Nemška vlada je predvidela več izjem, med drugim za nemške državljane in tujce z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji, tranzitne potnike kot tudi za tovorni promet. Prepoved bo sprva veljala do 17. februarja. Francija bo meje za tiste, ki ne prihajajo iz EU, zaprla v nedeljo, še piše STA.

Infekcijska klinika
Novice "Staviti na lastno imunost je kot igranje ruske rulete"

 

Ne spreglejte