Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
15.42

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Združeno kraljestvo brexit Evropska unija Evropska komisija

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 15.42

3 leta, 1 mesec

Evropska komisija s pravnima postopkoma proti Londonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija je proti Združenemu kraljestvu sprožila dva pravna postopka. Bruselj očita Londonu kršenje sporazuma o britanskem izstopu iz EU, vključno s severnoirskim protokolom, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Britanski premier Boris Johnson je v odzivu branil ravnanje svoje vlade.

"EU in Združeno kraljestvo sta se skupaj dogovorila o severnoirskem protokolu. Skupaj ga moramo tudi uresničiti," je v izjavi zapisal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Britanske enostranske odločitve in kršitve mednarodnega prava spodkopavata njegov namen in zaupanje med stranema, je dodal.

Združeno kraljestvo mora protokol, ki je del sporazuma o brexitu, "ustrezno uresničiti, če želimo izpolniti svoje cilje", je še poudaril Šefčovič. "Zato danes sprožamo pravno ukrepanje," je pojasnil po poročanju STA.

V skrajnem primeru je predvidena finančna kazen

Evropska komisija je danes Londonu poslala uradni opomin zaradi kršenja temeljnih določil severnoirskega protokola, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. V opominu zahtevajo, da Združeno kraljestvo znova začne spoštovati protokol. Za odgovor ima en mesec časa, so sporočili v Bruslju. Če se London ne bo odzval ustrezno, bo sledil drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če še ta ne bo zalegel, pa lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. V skrajnem primeru je za kršitev predvidena finančna kazen, navaja STA.

Poleg tega je Šefčovič britanskemu ministru Davidu Frost, s katerim sopredsedujeta skupnemu odboru za nadzor nad izvajanjem izstopnega sporazuma, poslal "politično pismo". Podpredsednik komisije je Otok pozval, naj ne uresniči svojih izjav in smernic iz začetka meseca, so navedli na komisiji.

Britanska vlada je v začetku meseca napovedala, da bo preložila uvedbo carinskega nadzora nad določenim blagom iz Velike Britanije na Severno Irsko, ki je bila predvidena za konec marca. Evropska komisija očita Londonu, da se je k tej enostranski potezi zatekla brez posvetovanja z EU. Če se Združeno kraljestvo ne bo v dobri veri vrnilo k pogovorom v skupnem odboru, da bi do konca tega meseca našli rešitev, lahko EU sproži mehanizem za reševanje sporov, predviden v dogovoru. Tudi ta postopek lahko na koncu privede do finančnih sankcij, še piše STA.

Britanski premier Johnson je v prvem odzivu dejal, da še ni videl pisem Bruslja, vendar pa se veseli pogovorov z EU. "Mislim, da vem, kaj bom rekel našim prijateljem v Bruslju. Zelo preprosto - protokol je namenjen temu, da ohranja in krepi velikonočni sporazum," je povedal med obiskom v Coventryju.

"Protokol mora zagotoviti ne samo trgovino in gibanje med severom in jugom, ampak tudi med vzhodom in zahodom," je poudaril. "To skušamo rešiti z začasnimi in tehničnimi ukrepi, ki so po našem mnenju zelo razumni," je še branil ravnanje svoje vlade po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Na Twitterju se je odzval tudi že irski minister za zunanje zadeve Simon Coveney, ki je dejal, da pristop Londona EU ni dal druge možnosti, kot da pravno ukrepa. (STA)

Ne spreglejte