Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2020,
19.44

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

proračun Evropski parlament

Četrtek, 23. 7. 2020, 19.44

3 leta, 8 mesecev

Evroposlanci: Brez sprememb proračun ne bo dobil zelene luči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Evropski parlament | Če novi večletni finančni okvir ne bo sprejet pravočasno, evroposlanci v resoluciji spomnijo, da 312. člen pogodbe o EU določa začasno podaljšanje veljavnosti zgornje meje in drugih določb iz zadnjega leta sedanjega okvira. | Foto Reuters

Če novi večletni finančni okvir ne bo sprejet pravočasno, evroposlanci v resoluciji spomnijo, da 312. člen pogodbe o EU določa začasno podaljšanje veljavnosti zgornje meje in drugih določb iz zadnjega leta sedanjega okvira.

Foto: Reuters

Evropski parlament je danes z veliko večino izglasoval resolucijo, v kateri zahteva spremembo dogovora o večletnem finančnem okviru EU, ki so ga v torek dosegli voditelji EU. Poslanci v dokumentu opozarjajo, da večletnemu proračunu ne bodo dali zelene luči, če ne bo sprememb, ter pozivajo k pogajanjem za izboljšavo predloga.

Za resolucijo je glasovalo 465 evropskih poslancev, 150 jih je bilo proti, 67 vzdržanih, poroča STA.

Voditelji držav in vlad EU so v torek peti dan pogajanj sklenili dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji, ki vključuje proračun unije za obdobje 2021–2027 v vrednosti 1.074 milijard evrov in novi sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. V tem je 390 milijard predvidenih za nepovratna sredstva, 360 pa za posojila.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Slovenija bi pri nabavi cepiva sodelovala z drugimi evropskimi državami

Zaradi manjšega obsega financiranja ogrožene dolgoročne prednostne naloge

Evropski poslanci so pozdravili dejstvo, da so voditelji EU sprejeli sklad za okrevanje, kot je maja predlagal parlament, kar je po njihovem zgodovinski korak za EU. Ob tem so opozorili, da so zaradi predvidenega manjšega obsega financiranja ogrožene dolgoročne prednostne naloge unije, kot sta zeleni dogovor in digitalna agenda, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Glede finančnega okvira za obdobje 2021–2027 pa se evroposlanci ne strinjajo z rezi v programe, usmerjene v prihodnost, ter menijo, da bodo spodkopali temelje okrevanja po pandemiji. Kot opozarjajo, pomembnim programom unije za varstvo podnebja, digitalno tranzicijo, zdravje, mlade, kulturo in upravljanje meja prihodnje leto grozi takojšnje zmanjšanje sredstev v primerjavi z letos. Leta 2024 pa bi bil Evropski proračun nižji od letošnjega, kar bi po mnenju parlamenta ogrozilo zaveze in prednostne naloge unije, poroča STA.

V resoluciji so še zapisali, da večletnega proračuna ne bodo podprli, dokler parlament v pogajanjih s Svetom EU ne bo dosegel zadovoljivega dogovora.  | Foto: Reuters V resoluciji so še zapisali, da večletnega proračuna ne bodo podprli, dokler parlament v pogajanjih s Svetom EU ne bo dosegel zadovoljivega dogovora. Foto: Reuters

Janez Janša
Novice Janša o delitvi evropskega denarja: Hočemo enake standarde za vse države

Dogovor naj bi dosegli najpozneje do oktobra

Evropski parlament poudarja, da ne sprejema večletnega proračuna unije v obliki, o kateri so se dogovorili voditelji na vrhu, ter ga ne bodo potrdili. V resoluciji so še zapisali, da večletnega proračuna ne bodo podprli, dokler parlament v pogajanjih s Svetom EU ne bo dosegel zadovoljivega dogovora. Tega naj bi sicer dosegli najpozneje do konca oktobra, da ne bi ogrozili nemotenega začetka izvajanja novih programov s 1. januarjem 2021.

Če novi večletni finančni okvir ne bo sprejet pravočasno, evroposlanci v resoluciji spomnijo, da 312. člen pogodbe o EU določa začasno podaljšanje veljavnosti zgornje meje in drugih določb iz zadnjega leta zdajšnjega okvira. Po njihovem bi bilo to popolnoma združljivo z načrtom za okrevanje in sprejetjem novih programov večletnega finančnega okvira.

Parlament tudi obžaluje, da so voditelji unije znatno oslabili prizadevanja Evropske komisije in parlamenta za ohranitev načela pravne države, temeljnih pravic in demokracije v okviru večletnega proračuna in instrumenta za okrevanje, piše STA.

V resoluciji so poslanci znova opozorili, da ne bodo podprli večletnega finančnega okvira brez dogovora o reformi sistema lastnih sredstev EU, vključno z uvedbo košarice lastnih sredstev do konca večletnega finančnega okvira za obdobje med letoma 2021 in 2027.

Janez Janša
Novice Ministri za tesno zaprtimi vrati o evropskem denarju

Za odplačilo instrumenta za okrevanje na voljo tri možnosti

Evropski parlament tudi meni, da voditeljem držav in vlad ni uspelo rešiti vprašanja glede načrta za odplačilo instrumenta za okrevanje. Opozorili so, da so za to na voljo tri možnosti: nadaljnji rezi v programe, povečanje prispevkov držav članic ali oblikovanje novih lastnih sredstev, ki je za parlament edina sprejemljiva rešitev.

Parlament zahteva, da pravno zavezujoč vmesni pregled večletnega finančnega okvira začne veljati najpozneje od konca leta 2024. Ta pregled mora po mnenju evroposlancev vključevati zgornje meje za obdobje med letoma 2025 in 2027, uvedbo dodatnih virov in izvajanje ciljev na področjih podnebnih sprememb in biotske raznovrstnosti, še poroča STA.

Milan Zver
Novice Zver v pismu odboru Evropskega parlamenta brani predlog medijske zakonodaje
Ne spreglejte