Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
11. 8. 2016,
10.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

4

Natisni članek

begunci migranti Evropska unija Turčija

Četrtek, 11. 8. 2016, 10.53

6 let, 6 mesecev

Evropo lahko v nekaj dneh preplavi več milijonov beguncev

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

4

Turčija, begunci, migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nezadovoljstvo turških oblasti z (ne)izpolnjevanjem obveznosti EU glede dogovora o beguncih in opozorila EU Ankari glede njenega odziva na neuspeli puč v Turčiji sta močno zamajala uresničevanje dogovora, ki je v začetku leta ustavil begunski val v Evropo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in drugi turški predstavniki so EU že večkrat zažugali, da če ne prejmejo obljubljenih treh milijard evrov pomoči za begunce in migrante – do zdaj je Turčija iz EU v ta namen prejela okoli 169 milijonov evrov –, bo Turčija odstopila od dogovora.


Preberite še:
"EU je že brez beguncev pred propadom"
Avstrija se pripravlja na nov migrantski val


Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je opozoril, da bi v tem primeru v Evropo prišlo na tisoče beguncev in migrantov. V skladu z dogovorom po načelu eden notri, eden ven, za vsakega begunca, ki ga iz Grčije vrnejo v Turčijo, v Evropo iz Turčije namestijo enega drugega begunca. V Grčiji je še okoli 60 tisoč beguncev. Vsak dan jih na obale grških otokov po poročanju Guardiana pride okoli dva tisoč, med njimi niso samo Sirci, temveč tudi Afganistanci in Iračani. Dodaten val beguncev iz Turčije bi lahko zaradi gospodarske krize že tako oslabljeno Grčijo pahnil čez rob.

 

 

Od neuspešnega državnega udara v Turčiji 15. julija so grške oblasti zaznale povečano število beguncev, ki prihajajo v državo iz Turčije. Prostovoljci na grških otokih, kjer na dan registrirajo tudi po devet tisoč novih prišlekov, opozarjajo, da so prizori postali strašljivo podobni tistim iz dni, preden sta EU in Turčija dosegli t. i. begunski dogovor.

Video: 15 podob iz turških begunskih taborišč (foto: Reuters)

Madžarska na južno mejo pošilja dodatne policiste

Vlada v Budimpešti bo zaradi pritiska migrantov na južno mejo poslala dodatnih tri tisoč policistov. Verjetno bo šlo za stalno namestitev, je v sredo povedal državni sekretar za komunikacije v madžarski vladi Bence Tuzson.

Lani je Madžarsko prečkalo okoli 400 tisoč migrantov in beguncev, nato pa je madžarska vlada na južni meji jeseni lani postavila bodečo žico in ograjo. Zaostrili so tudi zakonodajo glede nezakonitih vstopov v državo.

STA

Ne spreglejte