Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
6.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Boštjan Perne Bašar al Asad Alep Sirija

Sreda, 14. 12. 2016, 6.58

6 let, 6 mesecev

Konec premirja v Alepu. Znova so se začeli siloviti spopadi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Bašar al Asad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dogovor o evakuaciji civilistov in upornikov iz vzhodnega Alepa je suspendiran. Znova potekajo silovito obstreljevanje in spopadi. Strani se medsebojno obtožujeta za kršitev prekinitve ognja, ki naj bi omogočila evakuacijo več tisoč civilistov in upornikov. Sirska državna televizija je poročala, da je bilo v obstreljevanju upornikov danes ubitih najmanj sedem civilistov, več pa ranjenih.

 

Vladni avtobusi, ki naj bi ljudem pomagali iz vzhodnega dela sirskega mesta, so se odpeljali prazni. Po poročanju agencije AFP je dogovor o evakuaciji, ki sta ga strani dosegli v torek ob posredovanju Rusije in Turčije, suspendiran zaradi zadržkov sirske vlade.

Vir blizu vladi je za AFP povedal, da je vlada začasno ustavila izvajanje dogovora, ker je bila sprva predvidena evakuacija dva tisoč borcev, zdaj pa naj bi šlo za več kot deset tisoč ljudi. Vlada zahteva tudi seznam ljudi, ki jih bodo evakuirali, saj bi lahko bili med njimi "tudi talci ali zaporniki".

Video: AP

Rusija: V 24 urah evakuiranih šest tisoč civilistov

V zadnjih 24 urah je vzhodni del sirskega mesta Alep, ki je bil do včerajšnje sklenitve premirja in dogovora o evakuaciji v rokah upornikov, zapustilo skoraj šest tisoč civilistov, med njimi okoli dva tisoč otrok, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da je 366 upornikov odložilo orožje in zapustilo vzhodni del Alepa. Dogovorjena evakuacija zamuja, pa poroča Reuters. Uporniki trdijo, da je za to kriv sirski predsednik Bašar Al Asad.

Okoli 20 vladnih avtobusov se je zbralo na obrobju razdeljene četrti Salahedin. Nekateri so v torek zvečer za kratek čas vstopili v vzhodni del mesta, a se kmalu vrnili prazni. Umik bi se v skladu z dogovorom med uporniki, Rusijo in Turčijo moral začeti pred zoro, a se do zdaj ni še nič zgodilo. Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice in uporniki za zamudo krivijo režim.

Video: AP

Uporniki trdijo, da režim dogovora ne spoštuje, saj zdaj trdi, da lahko uporniki mesto zapustijo samo brez lahkega orožja in da morajo oditi v Idlib, provinco pod nadzorom upornikov zahodno od Alepa. Dogovorili so se, da bodo uporniki lahko mesto zapustili z lahkim orožjem in da jih bodo evakuirali v Idlib, od koder bodo nato lahko sami odšli, kamor želijo.

Vladne sile imajo spet pod nadzorom celotno mesto

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je včeraj v New Yorku sporočil, da imajo sirske vladne sile po več mesecih spopadov z uporniki ponovno pod nadzorom celotno mesto Alep. Pred tem so sirski uporniki sporočili, da so vpletene strani dosegle dogovor o takojšnji evakuaciji ljudi iz vzhodnega Alepa.

Po dogovoru vseh vpletenih strani v Siriji je sirska vojska ustavila napade na vzhodni del mesta ter dovolila evakuacijo vseh civilistov in uporniških borcev. Jaser Al Jusef iz uporniške skupine Nuredin al Zinki je pred tem sporočil, da so dosegli dogovor o evakuaciji, ki sta ga podprli tudi Rusija, največja Al Asadova zaveznica, in Turčija.

Z dogovorom o evakuaciji so se po več letih končali boji v mestu. Al Asad je s tem dosegel svojo največjo zmago v več kot pet let trajajoči vojni, poroča Reuters.

Če bo Rusija vsilila premirje, potem bo do umika upornikov prišlo najkasneje jutri, nad čemer sirci niso navdušeni, saj se bodo po umiku znova vključili v uporniške skupine. Če Rusi ne bodo vsilili premierja, pa bodo sirske sile opravile svoje delo in v dveh, treh dne osvojile Alep. | Foto: Bojan Puhek Če bo Rusija vsilila premirje, potem bo do umika upornikov prišlo najkasneje jutri, nad čemer sirci niso navdušeni, saj se bodo po umiku znova vključili v uporniške skupine. Če Rusi ne bodo vsilili premierja, pa bodo sirske sile opravile svoje delo in v dveh, treh dne osvojile Alep. Foto: Bojan Puhek Boštjan Perne, nekdanji direktor obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo:

Kolaps upornikov znotraj Alepa je posledica vztrajnega bombardiranja in delovanja artilerijskih enot. Po večmesečni obkolitvi mesta so vladne sile zelo hitro osvobodile velik del Alepa, pod nadzorom upornikov
naj bi bilo še pet odstotkov Alepa. Postavili so sicer neko frontno črto, ki pa ne bi zdržala še ene ofenzive.

Po dogovoru naj bi evakuirali okoli 1.500 upornikov, med katerimi je vsaj tretjina pripadnikov teroristične organizacije Al Nusra, oboroženega krila Al Kaide v Siriji, kar močno zapleta varen umik. Evakuirali naj bi tudi civiliste, ki jih je verjetno do 15 tisoč, čeprav uporniki trdijo, da jih je do 50 tisoč. To so tisti, ki so družinsko povezani z uporniki, in tisti, ki niso imeli financ in drugih možnosti, da bi pobegnili. Vsi drugi so namreč to že storili. Težava je tudi, da se borci poskušajo pomešati med civiliste. 

Beremo, da je Al Asadova vojska v preteklih dneh ubijala civiliste, na drugi strani pa so bili likvidirali vse zajete Al Asadove vojake. V takih razmerah je težko pričakovati veliko milost do civilistov, sploh tistih, ki so povezani z uporniki, razen če jih bodo načrtno zaščitili, kar se bo po moje pod mednarodnim pritiskom tudi zgodilo. Kljub temu se represiji nad civilisti ne bo mogoče popolnoma izogniti, saj je bila vojna preveč brutalna. Ne verjamem pa, da bi se zgodili množični poboji, saj si Al Asad tega trenutno ne more privoščiti.

Pomembno je tudi to, da se je v Alepu proti upornikom do zdaj borilo 15 tisoč elitnih pripadnikov Al Asadove vojske, Hezbolaha in šiitskih milic. Te enote bodo zdaj proste. Verjetno se bodo usmerile proti upornikom na drugih frontah, na katerih se bo zato spremenilo razmerje sil. Ob tem tudi Turčija in Katar poskušata dodatno mobilizirati in usposobiti uporniške enote. Padec Alepa tako še ne pomeni konca vojne, bo pa s strateškega in vojaškega vidika močno vplival na nadaljnje boje.

Ne spreglejte