Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2011,
17.07

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kosovo Eulex

Sreda, 31. 8. 2011, 17.07

1 leto, 5 mesecev

Eulex na severu Kosova iskal odgovorne za umor policista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pripadniki Eulexa in kosovske policije so ob podpori Kforja preiskali štiri hiše v vasi Zupče na severu Kosova.

V okviru preiskave umora policista kosovskih posebnih enot ROSU v času nemirov na severu Kosova, 26. julija, so zaplenili dokaze, vključno z orožjem, je sporočila tiskovna predstavnica misije EU na Kosovu (Eulex) Irina Gudeljević.

Podobne aretacije bodo izvajali tudi v prihodnje

Dodala je, da lahko potrdi, da zaradi suma vpletenosti v omenjeni umor obstaja šest nalogov za aretacijo. Poudarila je še, da bodo podobne operacije v povezavi s tem umorom in nasiljem, do katerega je prišlo na severu Kosova konec julija, izvajali tudi v prihodnje.

Ubit je bil kosovski policist Gre za kosovskega policista, ki je bil ubit blizu kraja Zubin Potok nedaleč od mejnega prehoda s Srbijo Brnjak, ko so se zaradi kršenja embarga na uvoz blaga iz Srbije na mejnem prehodu skušale namestiti posebne enote kosovske policije ROSU. Srbi so na dostopih do tega in mejnega prehoda Jarinje postavili barikade, razmere pa so se umirile z dogovorom v začetku avgusta.

Gudeljevićeva je v imenu Eulexa pozvala prebivalce severa Kosova, naj podprejo vladavino prava in pomagajo v naporih, da pride do sojenja storilcem težkih kaznivih dejanj.

"Namen operacije je bilo zastraševanje Srbov"

Predsednik srbske občine Zubin Potok Slaviša Ristić, kjer so izvajali operacijo, nasprotno trdi, da je bil njen namen zastraševanje srbskega prebivalstva. Mednarodne sile je obtožil nasilnosti, saj so z razbijanjem vrat vdirali v hiše. Menil je še, da želijo Srbe zastrašiti, da bi se odselili, tako da bi območje postalo etnično čisto. Napovedal je tudi premislek o vnovični postavitvi barikad.

Tači: Beograd je povezan z organiziranim kriminalom Premier Kosova Hašim Tači je pred poslanci zagotovil, da operacija ni usmerjena proti prebivalcem. Dodal pa je, da so med operacijo sile Kforja in Eulexa našle dokaze, ki nedvoumno kažejo na povezavo uradnega Beograda z organiziranim kriminalom na severu države. Dodal je, da se te paralelne strukture, ki jih financira Srbija, spreminjajo v paravojaške strukture, ki izvajajo teroristična dejanja.

Tadić: Tači poziva k nasilju

Srbski predsednik Boris Tadić se je na to njegovo izjavo že odzval z zaskrbljenostjo in jo označil za poziv k nasilju. Ob tem pa je poudaril, da odziv Srbije nanjo ne bo nagel, niti ne bodo povzročili nove krize.

Dodal je še, da Srbija podpira operacijo Kforja in Eulexa, saj je, kot so jim zagotovili v obeh misijah, njen cilj boj proti kriminalu.

Ponovil je tudi, da Srbija Kosova ne bo priznala in da ne bo odstopila od svojih institucij na severu Kosova, ki tamkajšnjim Srbom zagotavljajo normalno življenje in varnost.

Ne spreglejte