Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2021,
6.50

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

7

Natisni članek

Koronavirus cepivo

Petek, 29. 1. 2021, 6.50

3 leta, 2 meseca

Še druga zelena luč: Evropa dobila tretje cepivo proti covidu-19 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

7

Po tem, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva AstraZeneca proti covidu-19 za osebe, starejše od 18 let, je zelo luč prižgala še Evropska komisija, ki je odobrila tretje cepivo proti covidu-19. Gre za tretje odobreno cepivo v EU. Unija se je z AstraZeneco dogovorila za 400 milijonov odmerkov cepiva. Napovedi, da bo v prvem četrtletju tega leta dobila bistveno manj cepiva, kot je predvideno po pogodbi, so sicer sprožile oster spor med EU in podjetjem.

Sepivo Pfizer
Novice Pfizer in BioNTech: Cepivo učinkovito tudi proti novim različicam koronavirusa

Da je Evropska komisija odobrila cepivo, sta prek Twitterja sporočili tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kot komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Von der Leynova je ob tem izrazila pričakovanje, da bo podjetje dobavilo dogovorjenih 400 milijonov odmerkov. "Še naprej bomo delali vse v svoji moči, da zagotovimo cepivo za vse Evropejce, naše sosede in partnerje po vsem svetu," je še dodala.

Kljub ugibanjem, da bi lahko Ema uporabo cepiva AstraZenece zaradi navedb o slabši učinkovitosti pri starejših odobrila za ožjo starostno skupino, ga je na koncu odobrila za starejše od 18 let, torej za podobno široko starostno skupino kot v primeru prvih dveh cepiv, poroča STA.

Izvršna direktorica agencije Emer Coooke je ob tem poudarila, da so s to tretjo odobritvijo še razširili arzenal cepiv, ki je na voljo EU v boju proti pandemiji in za zaščito državljanov. Zatrdila je, da so kot v prvih dveh primerih tudi to cepivo temeljito preverili.

Pred tem zelena luč za dve cepivi

AstraZeneca | Foto: Reuters Foto: Reuters Doslej je Ema za uporabo v EU odobrila dve cepivi - decembra lani cepivo Pfizerja in BioNTecha ter januarja cepivo Moderne. Tako kot pri cepivu AstraZenece gre pri obeh za pogojno dovoljenje, ki omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot se jih običajno zahteva.

Cepivo švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in univerze v Oxfordu, ki sta za pogojno dovoljenje za promet s cepivom v EU zaprosila 12. januarja, je v raziskavah izkazalo slabšo učinkovitost od predhodnikov, a je njegova prednost v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih. Je tudi bistveno cenejše.

AstraZeneca pozdravlja zeleno luč Eme za svoje cepivo, obljublja pravičen dostop

Švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je pozdravilo današnjo zeleno luč Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo njegovega cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo z oxfordsko univerzo. Zagotovilo je, da si bodo prizadevali za "širok in pravičen dostop" do cepiva, poroča STA.

"Priporočilo Eme izpostavlja vrednost cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, ki ni samo varno in z dobro toleranco, ampak tudi enostavno za uporabo in, kar je pomembno, v celoti varuje pred hudimi oblikami bolezni in hospitalizacijami," je dejal predsednik uprave Pascal Soriot.

EU naročila 400 milijonov odmerkov

Unija se je z AstraZeneco dogovorila za 400 milijonov odmerkov cepiva. Potem ko je podjetje napovedalo, da bo v prvem četrtletju tega leta uniji dobavilo le četrtino odmerkov, ki so za to obdobje predvideni po pogodbi, se je med EU in družbo razvnel oster spor. Komisija je pripravila tudi mehanizem, ki omogoča prepoved izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obveznosti do unije.

Bruselj objavil pogodbo

Podjetje AstraZeneca je pristalo na objavo pogodbe o nakupu cepiv, ki jo je sklenilo z EU, so sporočili v Evropski komisiji, kjer so pogodbo tudi že objavili. Nekateri deli pogodbe, ki vključujejo zaupne informacije, so počrnjeni.  EU in AstraZeneca sta pogodbo podpisali avgusta lani.

V komisiji so ob objavi pogodbe z AstraZeneco izrazili upanje, da bodo lahko v prihodnje objavili vse pogodbe, ki so jih sklenili s proizvajalci cepiv. Doslej je na objavo nekaterih delov pogodbe pristala družba CureVac, piše STA.

Evropska komisija je v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19 danes vzpostavila mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri izvozu cepiv, ki bo v določenih primerih omogočil prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne bo izpolnjevalo pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep bo veljal do konca marca. Mnenje komisije bo zavezujoče.

Pogodba EU in AstraZeneca | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Pogodba EU in AstraZeneca | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Pogodba EU in AstraZeneca | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Pogodba EU in AstraZeneca | Foto: Evropska komsija Foto: Evropska komsija

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Novice EU in AstraZeneca še brez dogovora o dobavi cepiva
Ne spreglejte