Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protest

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 15.58

8 let

EU razširila sankcije proti Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po novih napadih sirske vojske na protestnike v nedeljo je Evropska unija razširila sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Seznamu 30 predstavnikov vladajočega režima s prepovedjo potovanja na območje unije in z zamrznjenim premoženjem znotraj EU so dodali še pet imen. Dosedanji seznam med drugim vključuje predsednika Bašarja al Asada in tri najvišje predstavnike iranske republikanske garde, ki naj bi pomagali pri zatiranju protestov. Sankcije, ki jih je unija nazadnje sprejela 24. junija, veljajo tudi za štiri podjetja, s katerimi je prepovedano poslovanje. Na seznam dodali pet ljudi, povezanih z zatrtjem Pri petih novih posameznikih na seznamu gre za Sirce, ki so bili "vpleteni ali povezani z nasilnim zatrtjem" protirežimskih protestov, je v izjavi sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Njihova imena bodo razkrili v torek, ko bodo nove sankcije objavljene v uradnem listu EU, s čimer bodo tudi začele veljati.

V nedeljo umrlo skoraj 140 ljudi EU se je za nove sankcije odločila po nedeljskih napadih sirske vojske na protestnike po vsej državi, v katerih je življenje izgubilo skoraj 140 ljudi, od tega večina v mestu Hama.

"To kaže na to, da sirsko vodstvo ni pripravljeno uveljaviti reform, ki jih je obljubilo v odzivu na legitimne zahteve sirskega prebivalstva," je sporočila Ashtonova. Kot je dodala, EU še naprej podrobno spremlja dogajanje v Siriji in bo v primeru, da bo sirsko vodstvo "vztrajalo na trenutni poti", razširila ukrepe proti režimu.

"Varnostni svet ZN naj zavzame jasno stališče" Ashtonova je poleg tega pozvala Varnostni svet ZN, naj "zavzame jasno stališče glede potrebe po ustavitvi nasilja". S strani zahodnih držav se namreč po novem nasilju v Siriji vrstijo pozivi k nujnemu zasedanju VS ZN, ki bi se lahko odvilo že danes.

Varnostni svet ZN se sicer doslej ni mogel dogovoriti niti o skupni izjavi glede dogajanja v Siriji. Rusija in Kitajska sta celo zagrozili z vetom kakršnekoli uradne resolucije proti sirskemu predsedniku al Asadu.

Ne spreglejte