Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2020,
15.57

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

8

Natisni članek

Ursula von der Leyen Velika Britanija Evropska unija brexit

Četrtek, 24. 12. 2020, 15.57

3 leta, 4 mesece

EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

8

Brexit | "To je dogovor, za katerega se je splačalo boriti," je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.  | Foto Reuters

"To je dogovor, za katerega se je splačalo boriti," je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Foto: Reuters

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj vendarle dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, je danes na novinarski konferenci sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Britanski premier Boris Johnson je dogovor označil za največji trgovinski sporazum do zdaj.

"Končno smo dosegli dogovor," je z olajšanjem na novinarski konferenci po koncu pogajanj v Bruslju povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da je to dogovor, za katerega se je splačalo boriti. Po njenih besedah bo ščitil evropske interese, poleg tega pa je dogovor po njenem mnenju tudi v interesu Združenega kraljestva, piše STA.

Von der Leynova: Brexit lahko končno pustimo za sabo

Von der Leynova je poudarila, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost v evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi gotovost za evropske ribiče. Dogovor bo poleg tega po besedah predsednice komisije zagotavljal sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost.

"Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za seboj," je še dejala von der Leynova in poudarila, da je EU v času pogajanj ohranila enotnost, piše STA. Slednje je izpostavil tudi glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

"Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za seboj," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. | Foto: Reuters "Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za seboj," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

London in Bruselj sta tako štiri leta in pol po referendumu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU, sklenila dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Ta se je zgodil 31. januarja letos, konec meseca pa bo Združeno kraljestvo zapustilo še evropski notranji trg in carinsko unijo. Dogovor morata obe strani še ratificirati. Von der Leynova je že napovedala srečanje kolegija komisarjev, še piše STA.

Johnson: Dogovor z EU največji trgovinski sporazum do zdaj

Britanski premier Boris Johnson je po današnji sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih z EU dejal, da je Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum do zdaj. Poudaril je, da so na Otoku spet prevzeli nadzor nad svojo zakonodajo. Dogovor z EU bo britanskim izvoznikom po Johnsonovih besedah omogočil, da bodo še več trgovali "z našimi evropskimi prijatelji".

"Znova smo prevzeli celovit in neomejen nadzor nad vsako črko naših pravil," je izpostavil Johnson in dodal, da se bo pristojnost Sodišča EU končala. Britanski premier je poudaril, da dogovor "pomeni novo stabilnost in gotovost" za odnose z EU. "Bomo vaši prijatelji, zavezniki, podporniki in, česar ne smemo pozabiti, vaš trg številka ena," je o odnosih z EU še dejal Johnson.

Svojim sodržavljanom je sporočil, da so ob koncu tega težkega leta osredotočeni na premagovanje pandemije covid-19 in obnavljanje gospodarstva, pri čemer je izrazil prepričanje, da bodo uspeli. "Vendar pa je na nas vseh, da kot na novo in resnično neodvisen narod spoznamo veličino tega trenutka in ga izkoristimo, kolikor se da," je sklenil Johnson.

Britanski premier Boris Johnson je po današnji sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih z EU dejal, da je Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum do zdaj. | Foto: Reuters Britanski premier Boris Johnson je po današnji sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih z EU dejal, da je Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum do zdaj. Foto: Reuters

Tudi glavni britanski pogajalec za brexit David Frost je na Twitterju poudaril, da dogovor "spet v celoti vzpostavlja britansko suverenost". "Veljava prava EU se končuje," je poudaril Frost. "Naša država prvega januarja spet začenja pot kot povsem neodvisna država. Naša prihodnost in napredek sta v naših rokah. Prepričan sem, da bomo uspeli," je še izpostavil. Zapisal je, da je počaščen in ponosen, da je vodil britansko pogajalsko ekipo, "ki je danes zagotovila izjemen dogovor z EU".

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Keir Starmer je sporočil, da bodo laburisti "sprejeli in glasovali zanj", ko bo dogovor prišel pred parlament, saj da je to v nacionalnem interesu glede na to, da je edina možna alternativa, da dogovora ni. Ob tem je Starmer poudaril, da je doseženi dogovor daleč od tistega, kar je obljubljala vlada. Iz Londona so medtem že sporočili, da bo britanski parlament o dogovoru razpravljal 30. decembra. poroča STA.


Preberite še:

Michel Barnier
Novice Barnier: Za dogovor z Londonom le še nekaj ur časa
Brexit
Novice Von der Leynova in Johnson nista rešila razlik glede brexita

Evropski voditelji pozdravljajo dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu

Evropski voditelji večinoma pozdravljajo dosežen dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu med EU in Združenim kraljestvom. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. "Kmalu bomo lahko ugotovili, ali lahko Nemčija podpre današnji rezultat pogajanj," je sporočila Merklova. Prepričana je, da so pogajalci dosegli dober rezultat. "Z njim bomo postavili temelje za novo poglavje v odnosih.

Velika Britanija bo še naprej pomembna partnerka Nemčije in EU izven Unije," je dodala nemška kanclerka. Nemška vlada bo dogovor pregledala v ponedeljek. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da sta se "enotnost in trdnost" EU izplačala, saj sta privedla do uspešne sklenitve dogovora, ki je ključnega pomena za zaščito evropskih državljanov, ribičev in proizvajalcev. "To bomo zagotovili. Evropa napreduje in lahko gleda v prihodnost združena, suverena in močna," je dodal Macron.

Španski premier Pedro Sanchez je v tvitu dogovor pozdravil kot dobrodošel, a dodal, da se morata Madrid in London še naprej pogovarjati o statusu Gibraltarja. Irski premier Micheal Martin je dogovor pozdravil kot "zelo dobrodošel" razvoj, ki bo tlakoval pot dobrim odnosom v prihodnjih letih. "Čeprav bomo v EU pogrešali Združeno kraljestvo, to, da imamo zdaj dogovor, pomeni, da se lahko osredotočimo na to, kako bomo upravljali dobre odnose v prihodnjih letih," je prek Twitterja sporočil Martin.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. Foto: Reuters

Dogovor je pozdravil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. "Zagotovljeni so interesi in pravice evropskih podjetij in državljanov. Združeno kraljestvo je osrednji partner in zaveznik za Unijo in Italijo," je tvitnil Conte. Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je dejala, da je napočil čas, da Škotska postane neodvisna evropska država. Spomnila je, da se brexit dogaja proti volji Škotske. "Ne obstaja dogovor, ki bi nadomestil, kar nam je bilo odvzeto z brexitom," je tvitnila Sturgeonova.

Doseženi dogovor med EU in Združenim kraljestvom je pozdravil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Dejal je, da bodo evropski poslanci sporazum podrobno preučili, o njem pa bodo odločali predvidoma v začetku prihodnjega leta. "Čeprav še vedno globoko obžalujem odločitev Združenega kraljestva za odhod iz EU, sem vedno verjel, da je izpogajana ločitev v najboljšem interesu obeh strani. Ta dogovor bo zdaj lahko tvoril nove temelje za gradnjo našega novega partnerstva," je sporočil Sassoli.

Dogovor pozdravlja tudi Slovenija

Dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom pozdravljajo tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. "Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa," pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu.

Po njihovih navedbah bo dogovor omogočil tudi ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom "na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja". Opozorili so, da bodo spremembe v poslovanju z Združenim kraljestvom zaradi tesne povezanosti z EU nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte.

Pred vladami držav članic pa bo v naslednjih dneh zelo zahtevna naloga, da predlog sporazuma pregledajo in izvedejo notranje postopke, ki so potrebni za sklenitev in začasno uveljavitev sporazuma na ravni EU. Slednje naj bi se zgodilo do 31. decembra 2020, saj se s koncem leta v skladu z izstopnim sporazumom o izstopu Velike Britanije iz EU izteče prehodno obdobje, so še sporočili z MZZ.

Ne spreglejte