Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 15.24

8 let

EU in Rusija za sodelovanje, a brez dogovora o vizumih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
EU in Rusija na vrhunskem srečanju v Rostovu na Donu po pričakovanjih nista dosegli dogovora o odpravi vizumov, je pa unija obljubila pomoč Rusiji v njenih prizadevanjih za modernizacijo.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na novinarski konferenci po srečanju izrazil upanje, da bo do odprave vizumov prišlo kmalu, ter dejal, da je Moskva pripravljena "že jutri" odpraviti vizume za državljane EU. Odprava vizumov bi olajšala življenje miljonov "Razumem, da je položaj v EU drugačen. Unijo sestavlja 27 držav in vsaka ima svoje stališče glede odprave vizumov," je dodal ruski predsednik. Zatrdil je še, da odprava vizumov ne bi predstavljala grožnje za varnost v Evropi, bi pa "olajšala življenje milijonov državljanov EU in Rusije".

Moskva EU predala predlog sporazuma o odpravi vizumov Da bi pospešila proces vizumske liberalizacije, je Moskva uniji predala predlog sporazuma o odpravi vizumov. Poleg tega sta strani podpisali sporazum o izmenjavi obveščevalnih podatkov, ki bo po besedah Medvedjeva pripomogel k tesnejšemu sodelovanju na področju zunanje varnosti.

Problem priseljevanja je za EU na južni meji Unija in Rusija sta po več letih pogajanj leta 2006 sklenili sporazum o poenostavitvi postopkov za pridobivanje vizumov, zdaj pa bi Moskva rada dosegla njihovo popolno odpravo. Kot poudarjajo v ruski prestolnici, se EU s problemom priseljevanja ne sooča na meji z Rusijo temveč na svoji južni meji. Več evropskih držav pa je do odprave vizumov zadržanih.

Pomoč Rusiji pri načrtovani modernizaciji So pa evropski predstavniki na vrhu napovedali pomoč Rusiji pri njeni načrtovani modernizaciji. Gre za projekt ruskega predsednika, katerega cilj je, da rusko gospodarstvo ne bi bilo več toliko odvisno od izvoza nafte in zemeljskega plina, vendar pa mnogi dvomijo, ali bo Rusiji ambiciozni načrt uspelo izpeljati. "Modernizacija Rusije mora postati realnost," je na skupni novinarski konferenci dejal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in dodal, da želi biti Evropa partner pri tem.

Kot piše v skupni izjavi, sprejeti na vrhu, bo predlagano partnerstvo za modernizacijo "spodbujalo reforme, ukrepe za spodbujanje rasti in večjo konkurenčnost". Zagotovili so ji tudi podporo v boju proti korupciji in pri modernizaciji pravosodnega sistema ter v prizadevanjih za vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

EU opozorila na stanje človekovih pravic v Rusiji Evropska stran pa je rusko vnovič opozorila tudi na stanje človekovih pravic v Rusiji. Van Rompuy je na novinarski konferenci dejal, da so v uniji zaskrbljeni zaradi razmer, v katerih delajo ruski borci za človekove pravice in novinarji.

Prav na predvečer vrha v ponedeljek je ruska policija v Moskvi nasilno zatrla proteste ruske opozicije ter pridržala več deset ljudi.

Van Rompuy kritičen do ruskega protekcionizma Predsednik EU je bil kritičen tudi do ruskega protekcionizma pri tujih vlaganjih v Rusiji. Po oceni EU evropska podjetja namreč letno izgubijo okoli 600 milijonov evrov zaradi različnih dajatev.

Kljub temu pa sta strani večkrat poudarili, da so se odnosi med Rusijo in EU v zadnjem času izboljšali. Ruski predsednik je ocenil, da se je "spremenilo ozračje" v odnosih, medtem ko je Van Rompuy pogovore označil za "prijateljske in plodne". Odnosi med stranema so najnižjo točko dosegli po ruskem posredovanju v Gruziji poleti leta 2008.

Rusija ima polovico deviznih rezerv v evrih Na srečanju so govorili tudi o težavah, s katerimi se sooča območje evra in ki niso bile neopažene v Rusiji, saj ima ta skoraj polovico svojih deviznih rezerv v evrih. "Opozarjam vas, da ima Rusija 40 odstotkov rezerv v evrih in naše rezerve niso najmanjše," je dejal Medvedjev.

Kriza zmanjšala blagovno menjavo med EU in Rusijo Zaradi gospodarske krize se je sicer lani blagovna menjava med unijo in Rusijo znižala za okoli tretjino, evropski izvoz v Rusijo pa je s 105 milijard evrov leta 2008 padel na 66 milijard lani.

Kljub temu strani upata, da bo tudi partnerstvo za modernizacijo pripomoglo k okrepitvi gospodarskega sodelovanja.

Ne spreglejte