Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
7.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 7.03

8 let

Erjavec v Carigradu podprl Annanova prizadevanja glede Sirije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Erjavec je na drugem srečanju skupine prijateljev Sirije znova ostro obsodil nasilje in sistematične kršitve človekovih pravic s strani sirskih oblasti.

Obenem je Karl Erjavec podprl prizadevanja predstavnika ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Sirsko opozicijo pa je pozval, naj s ciljem mirne rešitve krize deluje enotno.

Zahteval takojšnje prenehanje nasilja Erjavec je v nagovoru na srečanju, ki se ga po navedbah zunanjega ministrstva udeležujejo najvišji predstavniki 81 držav, tudi zahteval takojšnje prenehanje nasilja ter izrazil nujnost čimprejšnjega reševanja humanitarnih razmer.

Več dvostranskih srečanj Vodja slovenske diplomacije je ob robu srečanja imel tudi več dvostranskih srečanj. Med drugim se je sešel z gostiteljem, turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom in turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem. Pogovarjal se je tudi z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, številnimi evropskimi zunanjimi in razvojnimi ministri in egiptovskim zunanjim ministrom Mohamedom Kamelom Amrom, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Na današnjem srečanju je več držav napovedalo strožje sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, saj nasilju v državi ni videti konca. Ob tem pa sirska opozicija skupino poziva, naj bodo njene grožnje proti režimu bolj verodostojne. Skupina želi okrepiti finančno podporo opoziciji, poleg tega pa načrtujejo tudi natančnejše dokumentiranje kršitev človekovih pravic in vojnih zločinov v državi, s čimer bi pokazali storilcem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja

Erdogan ostro obsodil al Asadov režim Na srečanju je turški premier Erdogan ostro obsodil al Asadov režim, ker se umori in pokoli nadaljujejo, čeprav je Damask odobril mirovni načrt posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Ob tem se je zavzel za podporo upornikom in opozicijskemu Sirskemu nacionalnemu svetu ter dodal, da je treba cilje mirovnega načrta nemudoma izpolniti.

Francoski zunanji minister Alain Juppe pa meni, da bi morali določiti rok za uresničitev mirovnega načrta.

"Demokracija, za katero se borimo, je naravni sovražnik terorja" Predsednik Sirskega nacionalnega sveta Burhan Galjun je poudaril, da se številne vlade neupravičeno bojijo širjenja terorizma v Siriji po padcu režima, saj je "demokracija, za katero se borimo, naravni sovražnik terorja".

Katarski premier šejk Hamad bin Džasim al Tani je opozoril na predlog Arabske lige o napotitvi arabskih in mednarodnih mirovnih sil v Sirijo, a v tem okviru v skupini za zdaj niso dosegli soglasja.

"Naj jim dajo vedeti, da ne bodo ostali nekaznovani" Sirska opozicija je ob tem udeležence srečanja pozvala, naj bodo grožnje proti režimu bolj verodostojne kot doslej. "Naj jim dajo vedeti, da ne bodo ostali nekaznovani. Ljudem, ki preživljajo peklenske napade, pa naj pokažejo, da jih ne bodo prepustili usodi," je Sirski nacionalni svet zapisal v izjavi, ki jo je objavil nekaj ur pred začetkom srečanja.

Nacionalni svet prosil tudi za tehnično podporo in humanitarno pomoč Nacionalni svet je sicer skupino prosil tudi za tehnično podporo, s pomočjo katere bi lahko različne skupine nasprotnikov režima komunicirale med seboj, pa tudi za humanitarno pomoč, ki bi jo v državo lahko pripeljali prek "varnih območij". Kot so zapisali v svojem sporočilu, oboroževanje ni njihova "najljubša izbira" in vedo, da prinaša tveganje izbruha državljanske vojne, vendar pa ne morejo le gledati pokola sirskega ljudstva.

Kaj predvideva Annanov načrt? Poleg premirja Annanov načrt namreč predvideva še neoviran dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev po državi in nediskriminatorno vizumsko politiko zanje, izpustitev zapornikov, začetek političnega dialoga ter spoštovanje pravice Sircev do združevanja in mirnih demonstracij.

Srečanja o usklajevanju nadaljnjih ukrepov v Siriji se udeležujejo predstavniki več kot 70 držav in mednarodnih organizacij.

Samo danes ubitih 40 ljudi Kljub vsem naporom mednarodne skupnosti pa se nasilje v Siriji nadaljuje. V današnjih spopadih je bilo ubitih najmanj 40 ljudi, med njimi 15 članov varnostnih sil, po navedbah sirskega Observatorija za človekove pravice. Od začetka upora proti al Asadovemu režimu pred dobrim letom dni je bilo po navedbah sirskih aktivistov ubitih že skoraj 10.000 ljudi.

Ne spreglejte