Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
17.52

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

32

Natisni članek

Francija islam Turčija Angela Merkel Emmanuel Macron Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 17.52

3 leta, 6 mesecev

Erdogan žali, grozi in obtožuje sovraštva do muslimanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

32

Erdogan | Erdogan je že tretji dan zapored ponovil, da bi Macron potreboval "pregled duševnega zdravja". | Foto Reuters

Erdogan je že tretji dan zapored ponovil, da bi Macron potreboval "pregled duševnega zdravja".

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes pozval Evropo, naj ustavi "kampanjo sovraštva", ki jo po njegovih besedah proti muslimanom vodi francoski predsednik Emmanuel Macron. Hkrati je zagrozil z bojkotom francoskih izdelkov. Na drugi strani se je Macronu, zagovorniku svobode govora in nadzora nad tujim financiranjem mošej, v bran postavila nemška kanclerka Angela Merkel. Podprl ga je tudi slovenski premier Janez Janša.

Erdogan je sicer že tretji dan zapored ponovil, da bi Macron potreboval "pregled duševnega zdravja". Macrona napada predvsem zaradi njegove obrambe svobode govora in pravice do objave karikatur islamskega preroka Mohameda, kar je za muslimane sicer bogokletno.

Macron pa se je za to svobodo postavil po grozovitem umoru francoskega učitelja, ki ga je mlad čečenski begunec obglavil, ker je otrokom med poukom pokazal te karikature, piše STA.

Francoski vojak pred Eifflovim stolpom
Novice Je Francija na robu državljanske vojne?

Erdogan kot branik islamskega sveta

Glede na izjavo Erdoganovega tiskovnega predstavnika Ibrahima Kalina je turški predsednik ta umor francoskega učitelja danes sicer obsodil kot barbarsko dejanje, ki ga ni mogoče upravičiti.

Vendar pa se je Erdogan po drugi strani postavil kot branik islamskega sveta, ker da Macron vodi protiislamsko politiko, ker je napovedal zaostritev zakonodaje o ločitvi države in cerkve v Franciji ter predvsem strožji nadzor nad šolami in tujim financiranjem mošej.

Erdogan se je zato danes pridružil pozivom arabskega sveta k bojkotu francoskih izdelkov. Te so že umaknili s polic v Katarju in Kuvajtu. Medtem pa so v Siriji in Libanonu zažigali francoske zastave in slike Macrona.

francoska policija pariz francija
Novice Srhljiv islamistični zločin v Parizu: učitelju odrezal glavo in kričal "Alah je velik"

V spor se je vključila tudi nemška kanclerka

V spor med Erdoganom in Macronom, ki sta sicer na okopih tudi glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konflikta v Libiji ter spopadov v Gorskem Karabahu, se je danes vključila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Erdoganove izjave je ostro obsodila in izrazila solidarnost s Francijo.

Macrona je na Twitterju v francoščini podprl tudi slovenski premier Janša. "Ostani neomajen," je zapisal.

Francijo sta podprla tudi premierja Nizozemske in Grčije, pa tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, še poroča STA.

francoska policija pariz francija
Novice V predmestju Pariza napadalec obglavil učitelja

Erdoganov napad na Macrona znova osvetlil razhajanja v EU glede Turčije

Besedni napad Erdogana na Macrona je znova osvetlil razhajanja v EU glede Turčije. V Bruslju so se morali danes braniti pred kritikami, da je odziv EU na turške provokacije premalo odločen in da je unija razglašena.

Predsednika sta sicer na nasprotnih bregovih pri vrsti vprašanj, med drugim glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konflikta v Libiji in spopadov v Gorskem Karabahu.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je Erdoganov besedni napad na Macrona v nedeljo označil za nesprejemljivega, Turčijo pa je pozval, naj ustavi to nevarno spiralo konfrontacije, piše STA.

Ob tem je spomnil na oktobrske sklepe voditeljev članic unije kot na ponudbo za nov začetek, za kar pa bo potrebna politična volja turških oblasti za zagon pozitivne agende. V nasprotnem primeru bo Turčija še bolj osamljena, je še tvitnil Borrell.

Erdogan
Novice Erdogan opozarja: Turčija v Sredozemlju ne bo popuščala

Turčija namesto pozitivne agende izbira provokacije, enostranska dejanja v Sredozemlju in zdaj tudi žaljivke, kar je nedopustno, je na Twitterju zapisal Charles Michel. | Foto: Reuters Turčija namesto pozitivne agende izbira provokacije, enostranska dejanja v Sredozemlju in zdaj tudi žaljivke, kar je nedopustno, je na Twitterju zapisal Charles Michel. Foto: Reuters Michel pozval k spoštovanju Evrope in njenih članic

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je na Twitterju zapisal, da Turčija namesto pozitivne agende izbira provokacije, enostranska dejanja v Sredozemlju in zdaj tudi žaljivke, kar je nedopustno.

Ob tem je Michel, ki sicer velja za zvestega sledilca Macrona, saj je ta tudi najbolj zaslužen za to, da je Belgijec dobil visoki položaj v EU, pozval k spoštovanju Evrope in njenih članic.

Borrellov govorec Peter Stano je danes v odzivu na številna kritična vprašanja francoskih novinarjev, češ da je odziv Borrella in Evropske komisije premalo odločen, poudaril, da je njihova naloga spodbujati dialog, sodelovanje in vzajemno spoštovanje, ter spomnil na oktobrske sklepe vrha.

Bruselj bo z odločitvijo o nadaljnjih korakih počakal do decembra

Voditelji so se v sklepih, sprejetih v začetku meseca, dogovorili za dvotiren pristop do Turčije. Spodbude in nadgradnja odnosa v primeru sodelovanja Ankare ter možnost sankcij v primeru enostranskih dejanj v škodo unije in njenih članic.

Turčija od takrat nadaljuje s provokacijami, tako v vzhodnem Sredozemlju kot z besednimi napadi na Macrona, a v Bruslju za zdaj poudarjajo, da bodo z odločitvami o nadaljnjih korakih počakali do decembra, ko je predvidena vnovična razprava vrha o Turčiji. Zavračajo tudi očitke, da so stališča v uniji neenotna.

A očitno je, da se Grčija, Ciper in Francija zavzemajo za oster pristop, medtem ko je Nemčija, kjer živi veliko Turkov, previdnejša. Med bolj zadržanimi sta tudi Italija in Španija s svojimi interesi v Sredozemlju.

Borrellov govorec danes sicer ni izključil možnosti izredne razprave zunanjih ministrov o odnosih s Turčijo, če bi katera članica to izrecno zahtevala, a ta za zdaj ni načrtovana.

Stano je sicer danes znova spomnil na izjemno kompleksne odnose s Turčijo, ki da je zelo pomembna partnerica in soseda EU ter članica zveze Nato. Sodelovanje lahko le koristi vsem, medtem ko konfrontacija ne bo nikomur prinesla ničesar, je opozoril po poročanju STA.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan v mošejo spremenil še en muzej v Istanbulu
Ne spreglejte