Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

sodišče korupcija Tajska

Petek, 25. 8. 2017, 11.14

6 let, 8 mesecev

Ena najlepših političark na svetu v hudih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Yingluck Shinawatra | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanja tajska premierka Yingluck Shinawatra, obtožena korupcije in malomarnosti pri programu državnih subvencij za riž, danes ni prišla na sodišče, kjer naj bi ji izrekli sodbo. Tajsko vrhovno sodišče je zanjo izdalo zaporni nalog, izrek sodbe pa preložilo na 27. september.

Kot je pojasnil vrhovni sodnik, je nekdanja predsednica tajske vlade prosila za preložitev zaradi težav z ušesi. Ker ni predložila zdravniškega potrdila, so sodniki posumili na pobeg. Ker ni prišla na razsodbo, je sodišče zaseglo 30 milijonov bahtov (762.000 evrov) varščine, vodja tajske vojaške hunte, general Prayut Chan-O-Cha pa je ukazal poostritev nadzora na mejah in na celotnem ozemlju države.

V preteklosti večkrat zatrdila, da ne bo pobegnila

Če je 27. septembra znova ne bo na sodišče, bodo sodbo izrekli v njeni odsotnosti. "Ne vem, kje je. Ne morem potrditi, da je še v državi," je na sodišču dejal njen odvetnik Norawit Lalaeng. Po neuradnih navedbah je nekdanja premierka že pobegnila iz države. Kot so po poročanju britanskega BBC povedali viri v njeni stranki, se je za odhod odločila nepričakovano tik pred napovedano razglasitvijo sodbe.

Yingluck Shinawatra, ki jo nekateri uvrščajo med najlepše ženske v svetu politike, je sicer v preteklosti večkrat zatrdila, da ne bo pobegnila. V sredo dopoldne je bila še v Bangkoku. Na družbenem omrežju Facebook je sporočila, da je budistične menihe prosila za blagoslov pred izrekom sodbe. Dan zatem je na Facebooku pozvala svoje privržence, naj danes ne hodijo pred sodišče, saj bi lahko bila ogrožena njihova varnost.

Kljub pozivu se je sicer danes pred sodiščem zbralo več tisoč njenih privržencev. Številni so nosili majice s slogani, kot je "Pravičnost. Ljubezen. Yingluck".

Maja 2014 odstavljena v vojaškem udaru

Yingluck Shinavatra je na premierski stolček prišla leta 2011 kot prva ženska v tej azijski državi in je bila odstavljena v vojaškem udaru maja 2014. Kmalu po odstavitvi so jo obtožili korupcije in malomarnosti v okviru vladnega projekta spodbujanja pridelovanja riža, ki naj bi državo zaradi neodgovornega podeljevanja denarja in prevar stal med štiri in 17 milijard dolarjev.

Subvencijski program je bila temeljna obljuba njene volilne kampanje leta 2011. V okviru programa je država riž kupovala neposredno od kmetov in to za fiksno ceno, ki je bila za do 50 odstotkov višja od cene na svetovnih trgih. Zaradi nihanja cen riža na trgu program ni dosegel svojega namena.

 

Ne spreglejte