Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2016,
11.41

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Pakistan napad

Ponedeljek, 8. 8. 2016, 11.41

7 let, 8 mesecev

Eksplozija ubila najmanj 70 ljudi, odgovornost prevzela IS in talibani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Pakistan | Foto Reuters

Foto: Reuters

V eksploziji, ki je odjeknila v bolnišnici v mestu Quetta na jugozahodu Pakistana, je umrlo najmanj 70 ljudi, po nekaterih informacijah celo 93. Okoli 120 ljudi je ranjenih. Število žrtev lahko še naraste. Odgovornost za napad, ki ga je izvedel samomorilski napadalec, je prevzela Islamska država, pa tudi talibani.

Večina mrtvih in ranjenih so novinarji in odvetniki, ki so v bolnišnico prišli, potem ko je bil ubit njihov stanovski kolega, predsednik odvetniške zbornice v provinci Balučistan. Odvetnika Bilala Anvarja Kasija sta zjutraj ustrelila neznana napadalca, ko je šel na delo.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev napada še naraslo, saj so številni ranjeni v kritičnem stanju.

Kdo je napadel? Islamska država ali talibani?

Odgovornost za napad je najprej prevzela veja Islamske države (IS) v provinci Kurasan, nekaj ur za njo pa so odgovornost prevzeli še pakistanski talibani. V elektronskem sporočilu novinarjem je skupina Džamat ul Ahrar napovedala nove napade, "dokler v Pakistanu ne bodo uvedli islamskega sistema", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina je prevzela odgovornost tudi za najhujši letošnji napad, ko je bilo 27. marca v eksploziji v parku v Lahoreju, katere tarča so bili kristjani, ubitih 75 ljudi, več sto pa ranjenih. Dpa ob tem dodaja, da skrajne skupine v Pakistanu pogosto tekmujejo v tem, katera bo prevzela odgovornost za napade.

V Balučistanu tridnevno žalovanje

Oblasti sicer vztrajajo, da IS nima organizirane navzočnosti v Pakistanu, a mediji vedno znova poročajo o racijah in aretacijah spečih celic ali borcev te skrajne sunitske organizacije.

Pakistanski premier Navaz Šarif je napada obsodil in poudaril, da nikomur ne bodo dovolili kaliti miru v provinci. Oblasti v Balučistanu so po napadih razglasile tridnevno žalovanje.

V nemirnem Balučistanu, ki meji na Iran in Afganistan, so varnostne sile in civilisti pogosto tarča podobnih napadov. V največji pakistanski provinci, ki je bogata z rudninami, se različne separatistične skupine že več desetletij borijo za večjo finančno in politično avtonomijo.

Ne spreglejte