Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2011,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 3. 3. 2011, 14.43

8 let

EK: Socialni dialog v Sloveniji močan a tudi porazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je objavila poročilo o razmerjih med delodajalci in delavci v Evropi v lanskem letu, v katerem izpostavlja pomen socialnega dialoga v odzivanju na gospodarsko krizo.

Poročilo kaže, da je Slovenija med državami EU z najmočnejšim socialnim dialogom, a tudi med šesterico držav, v katerih je socialni dialog doživel poraze.

V državah, kjer so socialni partnerji, torej delavci in delodajalci, sodelovali v pogajanjih in posvetovanjih, so se podjetja in njihovi zaposleni lažje prilagodili na spremembe; poleg tega je sodelovanje socialnih partnerjev pomagalo zmanjšati izgube delovnih mest, ugotavlja komisija v poročilu.

Kakovost socialnega dialoga je težko oceniti, priznava komisija, a na podlagi deleža delavcev, ki so vključeni v kolektivne pogodbe, ugotavlja, da je bil socialni dialog v minulih letih najmočnejši v Avstriji, Belgiji, Sloveniji, na Švedskem, v Franciji in na Finskem.

V teh državah je po navedbah komisije v kolektivne pogodbe vključenih 90 odstotkov ali več delavcev, medtem ko jih je na primer v baltskih državah le četrtina ali manj. Z izjemo Slovenije in Romunije je ta delež v novih članicah 50-odstoten ali manjši; povprečje v EU je dve tretjini.

Po drugi strani pa komisija opozarja tudi na primere, ko je socialni dialog doživel poraze. Pri tem izpostavlja šest držav unije, tudi Slovenijo, v katerih so bila pogajanja o nacionalnem medpanožnem sporazumu za ukrepe za boj proti krizi neuspešna.

Poročilo komisije vključuje tudi podatke o pogostosti stavk v državah članicah. Stavke so bile v obdobju 2000-2008 najpogostejše v Grčiji, Španiji in Italiji, kjer je bilo v povprečju na leto v stavkah udeleženih več kot 50 od 1000 delavcev.

Slovenija je v skupini najmanj "stavkajočih" držav, kjer je bilo v povprečju na leto v takšnih dejavnostih udeleženih manj kot deset od 1000 delavcev. V tej skupini so med drugimi tudi Avstrija, Nemčija, Švedska, Belgija, Irska in Portugalska.

Slovenija je za Belgijo država, v kateri vlada najbolj posreduje pri opredeljevanju plač, in sicer vpliva na izid pogajanj o plačah neposredno, na primer z določanjem minimalne plače in z določanjem plač v javnem sektorju, je še razvidno iz poročila komisije.

Ne spreglejte