Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 5. 4. 2013, 14.39

8 let

Države z jedrskim orožjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj smrtonosno orožje, kar ga pozna svet, so razvili v ZDA, sčasoma pa se je elitnemu klubu jedrskih sil pridružilo še osem držav.

Obstaja pet uradnih jedrskih držav, ki so obenem članice Varnostnega sveta ZN-a in podpisnice Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). To so ZDA, Rusija, Francija, Kitajska in Velika Britanija. Rusija in ZDA naj bi sicer imele kar 90 odstotkov vseh zalog jedrskega orožja. Jedrsko orožje imajo tudi Indija, Pakistan in Izrael, ki niso podpisnice NPT-ja, prav tako pa tudi Severna Koreja, ki je od pogodbe odstopila leta 2003.

Jedrski program razvija tudi Iran, ni pa povsem jasno, v kakšen namen in na kateri stopnji razvoja je. Severna Koreja je s svojo ostro retoriko v prid uporabi tovrstnega orožja spet spomnila na vprašanje jedrskega oboroževanja. Kljub mednarodni zavezi, da se svet sčasoma znebi jedrskega orožja, nič ne kaže na to, da se bo to v bližnji prihodnosti tudi zares zgodilo.

Jedrski poskusi so prepovedani od leta 1996. Od leta 1945, ko so ZDA razvile jedrsko bombo ter jo tudi odvrgle na japonski mesti Hirošima in Nagasaki, je bilo v svetu po uradnih podatkih izvedenih 2.048 jedrskih poskusov. Več kot polovico, 1.032, so jih izvedle ZDA, 715 pa Rusija. Kljub prepovedi sta jedrski poskus Indija in Pakistan izvedla leta 1998, Severna Koreja pa še trikrat po tem, nazadnje letos februarja.

ZDA

Združene države Amerike so opravile več jedrskih poskusov kot vse preostale članice jedrskega kluba skupaj, hkrati pa so edina država, ki je jedrsko orožje uporabila tudi v vojni. Obenem so ZDA edina država, ki ima jedrsko orožje spravljeno tudi v drugih državah. Skupaj s tekmico iz hladne vojne Rusijo sta se državi zavezali, da bosta postopoma zmanjševali svoj jedrski arzenal. Obe državi imata zmogljivosti, da orožje izstrelita po zemlji, vodi in zraku. Država naj bi imela danes okoli 2.200 operativnih jedrskih konic.

RUSIJA

Ko so Sovjeti leta 1949 testirali svojo prvo atomsko napravo, so uporabili skorajda enak načrt kot Američani pri napadu na Nagasaki štiri leta pred tem. Številni strokovnjaki zato namigujejo, da so Rusi ogromen preskok v razvoju jedrske tehnologije naredili s podatki vohunskih operacij. Rusi naj bi imeli celo večji jedrski arzenal kot Američani, število operativnih jedrskih konic naj bi doseglo številke od 2.800 do 3.000.

VELIKA BRITANIJA

Še ena uradna članica jedrskega kluba je Velika Britanija. Njeni znanstveniki naj bi zaveznikom Američanom priskočili na pomoč že v začetni razvojni fazi jedrskega programa. Zakon iz leta 1946 sicer ZDA prepoveduje širjenje informacij o svojem jedrskem programu, tako da so Britanci takrat vzpostavili svoj lastni program, zakon pa je bil pozneje preklican. Država je večino svojih jedrskih poskusov izvedla prav v sodelovanju z ZDA. Edini način, da Velika Britanija aktivira svoje jedrsko orožje, je prek uporabe podmornic, leta 1998 je namreč "upokojila" zračni jedrski program.

FRANCIJA

Francija je tretja največja jedrska sila po količini jedrskih konic. Po ukazu nekdanjega predsednika Jacquesa Chiraca se je Francija odpovedala večini svojega zemeljskega jedrskega orožja. Večina od 300 operativnih jedrskih konic je tako podobno kot pri Veliki Britaniji nameščena na njihovih podmornicah, nekaj jih ostaja namenjenih zračni uporabi.

KITAJSKA

Kitajci so v smer jedrske oborožitve krenili šele v 50. letih prejšnjega stoletja, njihov razvoj pa je bil izjemno sunkovit, saj so leta 1964 že uspešno preizkusili jedrsko fuzijo. Po podatkih strokovnjakov Kitajska še vedno povečuje svoj jedrski arzenal. Trenutno naj bi posedovala 180 jedrskih konic za raketno uporabo in še 60, ki se jih lahko namesti na letala. Država naj bi razvijala tudi jedrske podmornice, ki naj bi bile za uporabo pripravljene v dveh letih.

INDIJA

Indija je svoj jedrski program zastavila kot odziv na kitajsko jedrsko oboroževanje. Prvo jedrsko napravo je preizkusila leta 1974, nazadnje pa je jedrsko orožje preizkusila leta 1998. Indija lahko za uporabo jedrskega orožja nameni raketne izstrelke ali letala, razvijala pa naj bi tudi jedrsko podmornico. Svoj jedrski arzenal naj bi prav tako pospešeno povečevala.

PAKISTAN

Začaran krog se nadaljuje pri Pakistanu. Če se je Indija s svojim jedrskim programom odzvala na Kitajsko, se je Pakistan odzval na ravnanje svoje sosede Indije, ki je tovrstno orožje najprej razvijala v popolni tajnosti. Pakistansko jedrsko orožje je tako po načinu uporabe kot zmogljivostih primerljivo z indijskim.

SEVERNA KOREJA

Severna Koreja je do zdaj izvedla tri podzemne jedrske poskuse, nazadnje letošnjega februarja, kar je sprožilo veliko neodobravanje in sankcije mednarodne skupnosti. Prav tako poseduje balistične rakete, ni pa povsem jasno, ali so te sposobne nositi jedrske konice. Severna Koreja je leta 2007 ustavila delovanje svojega jedrskega reaktorja v Jongbjonu, potem ko je privolila v opustitev jedrskega programa v zameno za mednarodno pomoč. Reaktor je bil edini vir plutonija za severnokorejski jedrski program, država pa je zdaj napovedala, da ga bo spet zagnala. Severni Korejci imajo sicer po vseh predvidevanjih manj kot deset jedrskih konic.

IZRAEL

Izrael ne želi ne potrditi ne zanikati obstoja jedrskega programa. Država naj bi sicer posedovala okoli 100 jedrskih konic ter dovolj plutonija, da jih izdela še 100. Nekdanji izraelski premier je v televizijskem intervjuju leta 1998 posredno potrdil obstoj jedrskega programa, ki naj bi ga država začela razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja. Ni povsem jasno, kam lahko namestijo jedrske konice, domneva pa se, da imajo zmogljivosti za uporabo prek zraka, vode in zemlje.

IRAN

Zahod in Izrael domnevata, da želi Teheran razviti jedrsko orožje, čeprav Iran vztraja, da ima njegov jedrski program izključno miroljuben značaj in da uran bogati zgolj za energijske potrebe. Mednarodna skupnost Iranu ne verjame povsem, zato je Varnostni svet ZN-a sprejel vrsto sankcij proti državi. Strokovnjaki sicer menijo, da je država v razvoju še daleč od uporabnega jedrskega orožja.

Ne spreglejte