Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
12.41

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

15

Natisni članek

Donald Trump spolno nadlegovanje ženske ženske Harvey Weinstein Megyn Kelly

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 12.41

6 let, 4 mesece

Šestnajst žensk: Donald Trump nas je spolno nadlegoval #video

Trumpa obtožuje nadlegovanja: Njegove roke so bile povsod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

15

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tri od najmanj 16 žensk, ki predsednika ZDA Donalda Trumpa obtožujejo spolnih napadov, so svoje zgodbe predstavile televizijski mreži NBC.

Jessica Leeds, Samantha Holvey in Rachel Crooks, ki so spregovorile z Megyn Kelly (z njo se je Trump v predvolilni kampanji zapletel v več sporov, nato pa je s Foxa prestopila k televiziji NBC), so tri od najmanj 16 žensk, ki Trumpa obtožujejo otipavanja, nezaželenega poljubljanja in nespodobnih povabil. Vse to naj bi se dogajalo pred tremi desetletji, poroča portal buzfeed.com.

Ženske so svoje izkušnje s Trumpom razkrile že lani, mesec dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih je Trump premagal Hillary Clinton, a so se tokrat znova odločile spregovoriti, ker sta po njihovi mnenju vzdušje v ZDA in odnos do spolnega nadlegovanja po številnih škandalih, ki so jih sprožile obtožbe na račun filmskega producenta Harveyja Weinsteina, spremenila in postala bolj naklonjena (domnevnim) žrtvam.

Trump je do zdaj vse očitke o neprimernem vedenju zanikal.

Trojica je ponovila svoje zgodbe, vse skupaj pa so na poznejši novinarski konferenci zahtevale kongresno preiskavo.

Jessica Leeds
Oktobra 2016 je razkrila, da je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja sedela na letalu poleg Trumpa. Sprva sta kramljala, po približno 45 minutah pa jo je Trump začel grabiti za prsi in je segel pod njeno krilo, trdi Leedsova. "Bil je kot hobotnica. Njegove roke so bile povsod," je Leedsova tedaj povedala za New York Times. Trump trdi, da se kaj takega ni nikoli zgodilo.

Samantha Holvey
Leta 2006 je zastopala Severno Karolino na tekmovanju za mis ZDA, ko si je Trump, tedaj lastnik licence za lepotno tekmovanje, osebno ogledal njo in preostale tekmovalke. Oktobra 2016 je povedala, da se je tedaj, stara je bila 20 let, počutila "najbolj umazano v vsem življenju". Povedala je, da si je Trump od blizu od glave do pete podrobno ogledal vsako tekmovalko "kot da bi bile samo meso. Bile smo samo spolni objekt, nismo bile ljudje". Trump se na te obtožbe ni nikoli odzval. Podobne obtožbe so proti njemu izrekle tudi nekatere druge udeleženske lepotnih tekmovanj.

Rachel Crooks
Trumpa je spoznala leta 2005, ko je bila stara 22 let in je delala kot receptorka v podjetju, ki je imelo sedež v Trumpovi stolpnici. Nekega dne je opazila, da Trump čaka dvigalo, in se mu predstavila. Trdi, da sta si najprej podala roke, nato pa jo je začel poljubljati na lica, nazadnje še na usta. "Bilo je tako neprimerno. Bila sem razburjena, ker je mislil, da sem tako nepomembna, da lahko dela kaj takega," je oktobra lani povedala za New York Times. Trump tudi njene obtožbe zavrača.

Iz Bele hiše so sporočili, da so te trditve "neresnične, v večini primerov so jih priče povsem ovrgle, se je o njih na široko govorilo med lansko kampanjo in Američani so izrekli svojo sodbo, ko je Trump prepričljivo zmagal. Čas in absurdnost teh netočnih trditev govorita sama zase in javna kampanja, ki se je začela, le še nadalje potrjuje njene politične motive".

Video: Twitter/mcspocky

"Ženskam ne sme biti neprijetno spregovoriti"

Ženske, ki so Trumpa obtožile spolnega nadlegovanja, morajo biti slišane, je v nedeljo povedala ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley. "Ženske, ki kogarkoli obtožujejo, morajo biti slišane. Morajo biti slišane in z njimi se je treba ukvarjati," je poročanju STA v nedeljskem intervjuju na ameriški televiziji CBS povedala Haleyjeva.

Po uradnih navedbah Bele hiše se je s Trumpovo izvolitvijo na položaj predsednika ZDA primer obtožb spolnega nadlegovanja zaprl. Na vprašanje, ali je to res, je veleposlanica odgovorila, da morajo o tem odločiti ljudje. "Vem, da je bil izvoljen, vendar ženskam ne sme biti neprijetno spregovoriti, mi pa jih moramo poslušati," je povedala, še poroča STA.

Donald Trump je bil deležen kritik tudi po objavi posnetka med predsedniško kampanjo oktobra lani. Na tem se hvali, da lahko ženske grabi za mednožje, ker je slaven.

Odstopila demokrat in republikanec

Pretekli teden sta zaradi obtožb spolnega nadlegovanja ameriški kongres zapustila demokratski senator Al Franken in republikanec iz Arizone Trent Franks. Franken je ob tem dejal, da se mu zdi ironično, da on odstopa, Trump pa se hvali s tem, kako otipava ženske.

Ne spreglejte