Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Grčija

Torek, 1. 3. 2016, 16.33

8 let

Donald Tusk pred vrhom EU in Turčije v Avstriji pozval k odprtim mejam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Danes odpiramo novo poglavje v boju v zvezi z begunsko krizo: Nazaj k schengnu," je po pogovorih z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Donald Tusk je v iskanju evropskega konsenza o ukrepanju v migracijski krizi danes na Dunaju začel turnejo po državah na zahodnobalkanski poti. Pred vrhom EU in Turčije, ki bo 7. marca, je pozval k odprtim mejam Avstrije in drugih držav na poti, po kateri begunci iz Grčije prihajajo v Srednjo, Zahodno in Severno Evropo.

Ključno je po njegovih besedah polno izpolnjevanje schengenskih pravil skupaj z obnovo učinkovitega nadzora na zunanji meji EU v Grčiji, brez tega skupna evropska rešitev begunske in migrantske krize ni mogoča, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izključitev Grčije bi zamajala EU Dejal je, da se mora Evropa skupaj zoperstaviti humanitarnim posledicam trenutnega dogajanja na balkanski migrantski poti. Izključitev Grčije iz schengenskega območja bi po njegovem mnenju še dodatno omajala zaupanje v EU. "Preizkus evropskega duha po eni strani predstavlja vrnitev k schengnu, po drugi pa podpora Atenam," je poudaril. Posebej je izpostavil velik pomen sodelovanja EU s Turčijo in napovedal, da bo na pogovorih v Ankari zahteval "intenzivnejše ukrepanje" Turčije v migrantski krizi.

Faymann: Evropa živi od skupne evropske rešitve Avstrijski kancler Faymann pa je izpostavil pripravljenost sodelovati pri oblikovanju alternative ukrepom posameznih držav. "Evropa živi od skupne evropske rešitve," je dejal in dodal, da pa je nova omejevalna politika Avstrije trenutno nujno potrebna.

Grčija EU zaprosila za finančno pomoč "Grčija je danes Evropski komisiji predložila načrt za nujno pomoč za sprejem okoli sto tisoč beguncev," je na redni novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica grške vlade Olga Gerovasili. V okviru načrta Grčija potrebuje 480 milijonov evrov, je pojasnila in spomnila, da je že zdaj v državi 23 tisoč beguncev, medtem ko Makedonija dnevno v državo dovoli le "več desetim".

Grčija ne more vzdržati pritiska beguncev Poudarila je, da Grčija ne more vzdržati pritiska beguncev in da gre za začasne ukrepe, potrebna pa je trajna rešitev za njihovo premestitev. "Grčija je dala jasno vedeti, da bo uporabila vsa diplomatska sredstva za iskanje najboljše mogoče rešitve za begunski val," je dodala.

Migrantski val iz Turčije ne pojenja Poudarila je še, da je vlada mobilizirala vse svoje mehanizme in da med drugim vojska dnevno pomaga pri zagotavljanju hrane za deset tisoč beguncev. Več tisočem hrano dobavljajo človekoljubne organizacije, vlada pa je pozvala tudi k zasebnim donacijam hrane in zdravil. Gerovasilijeva je dodala, da migrantski val iz Turčije ne pojenja, kljub nedavni napotitvi ladij Nata v Egejsko morje, ki pomagajo turški obalni straži pri zajezitvi tihotapljenja ljudi v Grčijo. Danes je v Grčijo prispelo več kot tisoč ljudi, kar je običajno.

Ne spreglejte