Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 12. 2016,
8.39

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

7

Natisni članek

Donald Trump Vladimir Putin Barack Obama Rusija ZDA hekerski napad ameriške volitve

Sobota, 31. 12. 2016, 8.39

7 let, 3 mesece

Donald Trump: Vladimir Putin je zelo pameten človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

7

Donald Trump | Foto Twitter

Foto: Twitter

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v petek pohvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina kot zelo pametnega človeka, ker ni sprejel povračilnih ukrepov proti ZDA zaradi izgona ruskih diplomatov in drugih sankcij administracije predsednika Baracka Obame zaradi ruskega vpletanja v ameriške volitve.

ZDA so izgnale tudi kuharja ruskega generalnega konzulata San Francisca, generalni konzul Sergej Petrov pa je potožil, da si bodo morali za praznike kuhati sami.

Kar 17 ameriških obveščevalnih agencij se je jeseni strinjalo, da je Rusija vdirala v računalniške sisteme demokratov in predajala informacije spletni strani WikiLeaks ter s tem pomagala Trumpu zmagati.

Obama je izgnal ruske diplomate, Putin ameriških (še) ni

Ta pravi, da se ZDA ne bi smele ukvarjati s preteklostjo, ampak da morajo iti naprej. Obama je iz ZDA izgnal 35 ruskih diplomatov z njihovimi družinami, zaprl dva počitniška kompleksa ruskih diplomatov, Putin pa je v petek sporočil, da Rusija ne bo sprejela povračilnih ukrepov.

"Američani morajo bolj zaupati Putinu in Rusiji kot pa lastnim vohunom"

Trumpovi sodelavci in zavezniki, kot sta Kellyanne Conway in Rudy Giuliani, so prepričani, da je Obama sankcije proti Rusiji sprejel zato, da škoduje Trumpu. Sankcije naj bi bile politična poteza, Giuliani pa si je celo privoščil izjavo, da Trump ne bi smel verjeti obveščevalcem ZDA, preden stopi na oblast. Republikanec Giuliani torej pravi, da morajo Američani bolj zaupati Putinu in Rusiji kot pa lastnim vohunom.

Obenem je kritiziral Obamo, ker se je leta 2012 norčeval iz republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ko je ta dejal, da je Rusija geopolitični sovražnik ZDA številka ena. Republikanci so tako našli način, da obenem izražajo domoljubje s kritikami Rusije in kritikami Obame, ker ni prej storil tega, kar je zdaj.

Ministrstvo za domovinsko varnost in FBI sta v petek objavila 13 strani dolgo poročilo o tem, da so ruski obveščevalci iz naslednice KGB FSB in vojaške obveščevalne službe GRU vdirali v demokratske računalnike in se maskirali kot tretje strani. Podrobno poročilo objavlja kode in druge informacije, ki naj bi dokazovale rusko sodelovanje pri tem, da so Američani na čelo države postavili t. i. mandžurskega kandidata – po filmu iz leta 1959 je to kandidat, ki ga je izbrala tuja velesila.

Ne spreglejte