Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
15.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

ugrabitev letalo Malta Libija Moamer Gadafi

Petek, 23. 12. 2016, 15.20

6 let, 6 mesecev

Drama z ugrabljenim libijskim letalom na Malti končana #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Domnevno ugrabljeno letalo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Privrženca nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija sta danes ugrabila libijsko letalo na notranjem letu iz Sabhe v Tripoli s 117 ljudmi na krovu. Letalo je pristalo na Malti, ugrabitelja sta po nekaj urah izpustila vse potnike ter se kasneje predala oblastem. Drama s talci se je končala, ugrabitelja so pridržali.

Ugrabljeni Airbus A320 libijske državne letalske družbe Afriqiyah Airways je na Malti pristal okoli 11.30. Na krovu letala je bilo po zadnjih podatkih malteških oblasti 111 potnikov, od tega 82 moških, 28 žensk in en otrok, pa tudi šest članov posadke. Mediji so sprva poročali o sedmih članih posadke.

Gadafijeva privrženca sta se predala 

Letalo so na pristajalni stezi obkrožila vojaška vozila, vse polete na letališču pa so odpovedali. Po približno eni uri so z ugrabljenega letala začeli prihajati ljudje. Najprej je airbus zapustila skupina 25 žensk in otrok, postopoma sta ugrabitelja izpustila vse talce.

Ugrabitelja, sicer privrženca nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, sta se nato predala malteškim oblastem. Na televizijskih posnetkih je videti moška, kako izstopata iz letala, nato pa se uležeta na tla, kjer ju aretirajo vojaki. Ugrabitelja so pridržali.

Malteške oblasti se z ugrabiteljema niso pogajale

Zunanji minister mednarodno priznane libijske vlade narodne enotnosti Taher Siala je za libijske medije dejal, da sta ugrabitelja na Malti zaprosila za politični azil in želela razglasiti tudi ustanovitev Gadafiju naklonjene stranke. Malteški premier Joseph Muscat je kasneje te navedbe zavrnil kot netočne.

Muscat je še poudaril, da se oblasti z ugrabiteljema niso pogajale, čeprav sta zahtevala, da na letalo prideta dva malteška pogajalca.

Ugrabitelj je na vratih letala v rokah držal staro libijsko zastavo, ki so jo uporabljali v Gadafijevem času. | Foto: Reuters Ugrabitelj je na vratih letala v rokah držal staro libijsko zastavo, ki so jo uporabljali v Gadafijevem času. Foto: Reuters

Oborožena z ročno granato in pištolama

Premier je še povedal, da sta ugrabitelja imela pri sebi ročno granato in pištolo, po pregledu letala pa so na krovu našli še eno pištolo. Malteška televizija in libijski mediji so poročali, da sta ugrabitelja grozila, da bosta razstrelila letalo.

Predsednik malteške vlade je kasneje tvitnil, da so preiskave pokazale, da je bilo orožje, najdeno na letalu, lažno oz. da je šlo za replike orožja.

Iz posnetkov malteške nacionalne televizije je bilo razvidno, kako je eden od njiju na vratih letala v rokah držal staro libijsko zastavo, ki so jo uporabljali v Gadafijevem času.

V Libiji od padca Moamerja Gadafija leta 2011 vlada kaos. Za oblast v z nafto bogati državi se borijo različne milice, Libija pa ima dve vladi - mednarodno priznano s sedežem v Tripoliju ter nepriznano s sedežem v Tobruku.
Ne spreglejte