Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
17.46

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Združeni narodi Srebrenica razhod BiH Republika Srbska Milorad Dodik

Sreda, 22. 5. 2024, 17.46

3 tedne, 3 dni

Dodik: Sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici pomeni konec Bosne in Hercegovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Milorad Dodik | Dodik je ob nedavni slovesnosti v spomin na žrtve koncentracijskega taborišča Jasenovac izjavil, da se srbskemu narodu poskuša brez dokazov naprtiti odgovornost za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995. "Tam se ni zgodil genocid, tukaj pa se je," je dejal po poročanju Hine. | Foto Reuters

Dodik je ob nedavni slovesnosti v spomin na žrtve koncentracijskega taborišča Jasenovac izjavil, da se srbskemu narodu poskuša brez dokazov naprtiti odgovornost za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995. "Tam se ni zgodil genocid, tukaj pa se je," je dejal po poročanju Hine.

Foto: Reuters

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je sporočil, da je z odločitvijo o resoluciji o genocidu v Srebrenici, o kateri bodo v Generalni skupščini glasovali v četrtek, "konec večetnične Bosne in Hercegovine," in obenem napovedal, da bodo na četrtkovi seji vlade Federaciji BiH predlagali miren razhod. Kot je poročal N1 Sarajevo, so oblasti v Beogradu in tudi v entiteti BiH Republiki Srbski vztrajno ignorirale besedilo resolucije, Dodik pa je grozil tudi z odcepitvijo. Dan pred zasedanjem generalne skupščine je parlament bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske danes sprejel protestno izjavo, s katero zahteva umik resolucije.  

"Ali bo vse skupaj potekalo zelo hitro ali pa v nekem doglednem času, je stvar procesa," je Dodik dejal za srbsko Radiotelevizijo RS (RTRS).

Dodal je, da sta Republika Srbska in Federacija BiH pogodbenici daytonskega sporazuma in s tem tudi ustave BiH in da gre po njegovem za "obsežno koruptivno posredovanje mednarodne skupnosti."

"Oblasti Bosne in Hercegovine, ki jih silijo v delovanje, o tem niso sprejele nobene odločitve," je dodal. "Vse to je sramotno, kar Američani, Britanci, Nemci in vsi drugi, ki se vmešavajo v BiH, dobro vedo. Verjetno računajo, da je to treba storiti. Nekaj dni bodo Srbi delali veliko hrupa, potem pa bodo izginili," je sklenil Dodik.

Parlament Republike Srbske z zahtevo po umiku resolucije o Srebrenici

Po poročanju regionalnih medijev bodo protestno izjavo naslovili na članice Združenih narodov, predvsem tiste, ki so resolucijo vložile ali jo podprle.

Banjaluka tako kot uradni Beograd genocida sil bosanskih Srbov nad 8.000 Bošnjaki v Srebrenici leta 1995 ne priznava in v danes sprejeti protestni izjavi trdi, da resolucija ZN ni v skladu z mednarodnim pravom in daytonskim sporazumom. Zato zahteva nujno odpoved njene obravnave. Sprejem resolucije bi lahko ogrozilo mir, varnost in sožitje v Bosni in Hercegovini ter njen pravni status, je pred glasovanjem dejal predsednik parlamenta Republike Srbske Nenad Stevandić.

Srebrenica 2020
Novice Bo 11. julij razglašen za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici?
Zoran Milanović
Novice Hrvaški predsednik na seznamu zanikovalcev enega najhujših zločinov
Srebrenica
Novice Ob 28. obletnici genocida v Srebrenici pokop 30 žrtev
Ne spreglejte