Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 10. 2011,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme sneg dež neurje ZDA

Ponedeljek, 31. 10. 2011, 7.53

8 let

Devet žrtev snežnega viharja v ZDA (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Snežno neurje je zahtevalo devet smrtnih žrtev.

Okoli dva milijona odjemalcev električne energije na severovzhodu ZDA je bilo v nedeljo zvečer še vedno brez elektrike zaradi močnega snežnega viharja, ki je v soboto prizadel območje od države Maryland na jugu do države Maine na severu, kakor tudi jugovzhodne predele Kanade. Večina od devetih smrtnih žrtev je posledica prometnih nesreč Snežno neurje je v soboto hudo oviralo promet, večina od devetih smrtnih žrtev pa je posledica prometnih nesreč. V zvezni državi Pensilvaniji je 84-letnik umrl v svoji hiši, na katero se je zrušilo drevo. Čeprav je bilo neurje napovedano in pričakovano, je bila zmeda na letališčih ameriškega severovzhoda velika. Odpovedanih oziroma preusmerjenih je bilo več sto poletov. Velike težave v letalskem prometu Veliko poletov, tudi mednarodnih, je namesto v New Yorku, kjer je bilo neurje nekaj ur posebej hudo, končalo po letališčih od Washingtona do Bostona. Družba American Airlines je npr. imela v Bostonu potnike iz 17 dodatnih letal, kar je bilo preveč za okoliške hotelske zmogljivosti in potniki so morali prespati na zasilnih ležiščih v kleti terminala. Večina potnikov je lahko do cilja nadaljevala naslednji dan v nedeljo, ko je zasijalo sonce, o snežnem viharju pa je pričalo le nekaj snega, ki se je hitro stalil. Proti večeru v nedeljo v New Yorku snega več ni bilo in priprave na današnjo parado ob noči čarovnic po 6. aveniji so v teku. Brez elektrike skoraj štiri milijone prebivalcev severovzhoda ZDA V soboto zvečer oziroma nedeljo zjutraj je bilo brez elektrike po severovzhodu ZDA skoraj štiri milijona odjemalcev. Padal je težak in moker sneg v kombinaciji z dežjem, ki je lomil veje in drevesa, te pa so potem podirale tudi daljnovode.

Izredne razmere so morali razglasiti v državah New Jersey, Massachusetts v delih države New York in Connecticutu, kjer je brez elektrike ostalo 800.000 odjemalcev. V New Jerseyju pa 600.000, med njimi tudi guverner države Chris Christie.

Potniki ostali ujeti na letalu in vlaku Potniki leta družbe JetBlue, ki so leteli iz Fort Lauderdalea na Floridi v New York, so zasilno pristali v Hartfordu v Connecticutu in potem več kot sedem ur obtičali na letalu, ker jih zaradi izpadov elektrike niso mogli izkrcati v terminal. JetBlue obljublja, da bodo vsem povrnili denar.

Močno je bil oviran tudi železniški promet, ponekod tudi cestni. Vlak iz Chicaga proti Bostonu je obtičal za več ur v državi Massachusetts, 48 potnikov pa so šele v nedeljo prepeljali na cilj z avtobusi.

Protestniki gibanja "Okupiraj Wall Street" vztrajajo kljub slabemu vremenu Hudo je bilo za protestnike proti pohlepu, nasilju in izkoriščanju finančnega kapitalizma v newyorškem parku Zuccotti. Mestni gasilci so jim dan pred neurjem zaplenili električne generatorje in ljudje so se v šotorih in spalnih vrečah čez noč v snegu, vetru, dežju in nizkih temperaturah greli predvsem z druženjem in toplimi napitki.

Večina protestnikov gibanja "Okupiraj Wall Street" se ni vdala, kot tudi ne njihovi kolegi po ZDA. Policija v teksaškem Austinu je v nedeljo aretirala 38 ljudi, ker so kršili neka pravila s postavljanjem miz za hrano, v Portlandu v državi Oregon, pa je policija aretirala 25 ljudi, ker so kršili prav tako neka pravila, ki veljajo za enega od treh parkov pod "okupacijo".

Ne spreglejte