Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
16. 10. 2013,
19.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Sreda, 16. 10. 2013, 19.27

8 let, 3 mesece

Deset najrevnejših držav v Evropi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Na stari celini so najrevnejše balkanske in nekatere vzhodnoevropske države. Med desetimi najrevnejšimi v Evropi je kar pet držav, ki so bile nekoč del nekdanje Jugoslavije.

Za vseh deset najrevnejših evropskih držav je značilno, da so imele pred letom 1990 komunistični sistem. Pet od desetih najrevnejših držav je bilo nekoč republika oziroma avtonomna pokrajina nekdanje Jugoslavije (Kosovo, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija in Črna Gora), tri so bile nekdaj del Sovjetske zveze (Moldavija, Ukrajina in Belorusija). Najrevnejša država v Evropi je 3,6-milijonska Moldavija, ki je imela lani po podatkih Svetovne banke bruto domači proizvod na prebivalca 3.095 evrov (upoštevana je primerjava kupne moči). To je kljub vsemu velik skok, saj je njen BDP na prebivalca leta 2008 znašal samo 2.224 evrov.

Moldavija sicer zadnje mesece beleži visoko gospodarsko rast, po podatkih tradingeconomics.com je bila v prvem trimesečju 3,5-odstotna, v drugem pa 6,1-odstotna. Zaradi nizkih stroškov dela je država zadnje čase zelo zanimiva za tuje vlagatelje.

Druga najrevnejša na stari celini je najmlajša evropska država Kosovo, kjer je lani BDP na prebivalca znašal 5.476 evrov. Tej nekdanji jugoslovanski avtonomni pokrajini sledi Ukrajina, ki je imela leta 2012 BDP na prebivalca 5.492 evrov. To je minimalen dvig v primerjavi z letom 2008, ko je BDP na prebivalca znašal 5.410 evrov.

Četrta najrevnejša evropska država je Bosna in Hercegovina, lani je BDP na prebivalca znašal 6.834 evrov, kar je 550 evrov več kot leta 2008. Država, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja preživela krvavo vojno, ima kar 44,6-odstotno brezposelnost.

Na petem mestu lestvice je Albanija, ta je v obdobju pred padcem berlinskega zidu, ko je bila tako rekoč izolirana od vsega sveta, veljala za najrevnejšo evropsko državo. Zdaj se počasi dviga z dna. Leta 2008 je njen BDP na prebivalca znašal 6.100, lani pa 6.988 evrov. S tem je prehitela BiH.

Šesta najrevnejša država je Srbija, ki je imela lani BDP na prebivalca 8.543 evrov. Rast blaginje njenega prebivalstva je v primerjavi z nekaterimi bolj revnimi državami (na primer Moldavijo ali Albanijo) zelo majhna, saj se je od leta 2008 do lani njen BDP na prebivalca dvignil samo za pičlih deset evrov.

Srbiji na lestvici najrevnejših sledi njena južna soseda Makedonija, ki je imela lani BDP na prebivalca 8.624 evrov. Leta 2008 je bila ta najjužnejša republika nekdanje Jugoslavije z 7.754 evri na lestvici najrevnejših še pred Srbijo, zdaj pa je bogatejša od nje.

Osma najrevnejša je Črna Gora, ki je imela lani BDP na prebivalca 10.512 evrov. Ta jadransko-dinarska država spada med tiste, v katerih je bila v zadnjih petih letih rast blaginje najmanjša – njen BDP na prebivalca je bil leta 2008 10.273 evrov.

Lukašenkova Belorusija je deveta najrevnejša država tostran Urala in Kavkaza. Lani bil njen BDP na prebivalca znašal 11.538 evrov. Od leta 2008, ko je bil njen BDP na prebivalca 9.276 evrov, je ta nekdanja sovjetska republika napravila velik skok.

Deseterico najrevnejših držav v Evropi je še ujela Bolgarija, ki je imela lani BDP na prebivalca 11.790 evrov (leta 2008 10.297 evrov). To je tudi edina med deseterico najrevnejših na stari celini, ki je članica EU. Kar seveda pomeni, da je Bolgarija najrevnejša država EU.

Za primerjavo: najbogatejša država EU je Luksemburg, BDP na prebivalca je tam znašal 67.627 evrov. To je skoraj šestkrat več od Bolgarije in 22-krat več od Moldavije.

Najrevnejša država na svetu je na črni celini – v Demokratični republiki Kongo je bil BDP na prebivalca lani pičlih 312 evrov.

Ne spreglejte