Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 12.35

8 let

Delovanje urada visokega predstavnika v BiH brez sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
za uresničevanje miru v BiH (PIC) je odločil, da urada visokega predstavnika za BiH ne bodo preoblikovali niti zaprli.

Tega ne bodo storili dokler se domači politiki ne bodo dogovorili za način reševanja odprtih vprašanj in si dejavno prizadevali za uresničitev prioritet na poti v EU in Nato je sporočil visoki predstavnik Valentin Inzko.

"Domači politiki morajo delati na uresničevanju prioritet"

"Če želi BiH postati del EU in Nata in če želi, da bi prišlo do bistvenih sprememb v delovanju mednarodne skupnosti, morajo domači politiki delati na uresničevanju evropskih prioritet," je povedal novinarjem Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni predstavnik Evropske unije v BiH. Problemi se lahko rešijo samo z dialogom in kompromisom, od odziva domačih politikov na ta poziv pa bo odvisno, ali bodo partnerji ali problem mednarodne skupnosti, je dejal.

PIC je izpostavil nujnost rešitve vprašanja delitve državnega premoženja in premoženja vojske, pri čemer je slednje označil kot ključnega pomena za konsolidacijo obrambne reforme in uresničevanje prizadevanj BiH za članstvo v Natu. Tudi zaradi pomanjkanja napredka pri teh vprašanjih PIC ni mogel razpravljati o morebitnem zaprtju urada visokega predstavnika, je dejal Inzko.

PIC je "ostro obsodil spodkopavanje države in njenih institucij"

Dodal je, da PIC ne postavlja pod vprašaj zaprtja urada visokega predstavnika, da pa morajo oblasti v BiH pred tem izpolniti pogoje, med katerimi je tudi uresničitev potrebnih reform. Upravni odbor PIC je zaradi zakona parlamenta Republike srbske o koncu prenosa pooblastil entitete na centralne oblasti v Sarajevu še "ostro obsodil spodkopavanje države in njenih institucij". Menil je tudi, da bi morale glavne stranke BiH t.i. prudski proces, ki zadeva reforme v državi, razširiti na vsaj šest ali več strank in vključiti civilno družbo.

Potem ko je premier Republike srbske Milorad Dodik na zasedanju PIC Inzku zagrozil s tožbo na sodišču v Avstriji, ker je razveljavil omenjeni zakon parlamenta Republike srbske, je Inzko v torek dejal, da tožbo komaj čaka in da ga zanima, kakšna bo njena vsebina. Dodal je, da ima čisto vest in da ga lahko toži tudi v BiH. PIC naj bi se znova sestal novembra.

Ne spreglejte