Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 10. 2021,
11.28

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

2

Natisni članek

podelitev Stockholm Nobelova nagrada za mir nobelova nagrada

Petek, 8. 10. 2021, 11.28

2 leti, 6 mesecev

Nobelovo nagrado za mir sta prejela novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

2

Nobelova za mir 2021 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nobelova nagrada za mir gre letos v roke novinarjema Marii Ressa s Filipinov in Dmitriju Muratovu iz Rusije "za njuna prizadevanja za branjenje svobode izražanja, kar je predpogoj za demokracijo in trajni mir", je danes objavil Nobelov odbor.

Nobelova nagrada za mir velja za najprestižnejšo. Lani jo je prejel Svetovni program za hrano (WFP), letošnja dobitnika pa so v Stockholmu razglasili danes. Med favoriti so bila združenja za zaščito novinarjev, kot je Novinarji brez meja (RSF), vodje beloruske opozicije, med njimi Svetlana Tihanovska, in podnebni aktivisti, tudi Švedinja Greta Thunberg.

Norveški Nobelov odbor je Mario Resso in Dimitrija Muratova izpostavil kot "predstavnika vseh novinarjev, ki se postavljajo za ta ideal (svobode izražanja) v svetu, v katerem se demokracija in svoboda tiska spopadata z vse večjimi pritiski".

Maria Ressa ustanovila preiskovalni novinarski portal

Maria Ressa s svobodo izražanja razkriva zlorabe oblasti, uporabo nasilja in razraščanje avtoritarnosti na Filipinih. Je voditeljica digitalnega preiskovalnega novinarskega portala Rappler, ki ga je leta 2012 soustanovila s kolegi.

Maria Ressa in portal Rappler sta tudi dokumentirala, kako se uporablja družbene medije za širjenje lažnih novic, nadlegovanje nasprotnikov in manipuliranje javne razprave, so še utemeljili.

Muratov je soustanovil časnik Nova Gazeta in se zavzema za svobodo govora v Rusiji

Dmitrij Andrejevič Muratov se medtem že desetletja bori za svobodo govora v Rusiji, kjer razmere postajajo vse zahtevnejše. Muratov je bil leta 1993 med soustanovitelji neodvisnega časnika Nova Gazeta. Od leta 1995 je odgovorni urednik tega časnika, ki velja za "najbolj neodvisen časopis v Rusiji danes s temeljnim kritičnim odnosom do oblasti".

"Časnik je zaradi novinarstva, ki temelji na dejstvih, in profesionalne integritete pomemben vir informacij glede zamolčanih vidikov v ruski družbi, kar drugi mediji redko omenijo. Nova Gazeta že vse od ustanovitve objavlja kritične članke glede številnih primerov, od korupcije, policijskega nasilja, nezakonitih aretacij, volilnih prevar in 'tovarn trolov' do uporabe ruske vojske znotraj in zunaj Rusije," so zapisali v utemeljitvi.

Nasprotniki Nove Gazete so odgovorili z nadlegovanjem, grožnjami, nasiljem in smrtjo. Od začetka delovanja časopisa je bilo ubitih šest novinarjev, med njimi tudi Ana Politkovska, ki je pisala o vojni v Čečeniji.

"Kljub umorom in grožnjam pa je odgovorni urednik Muratov zavračal, da bi opustil neodvisno delovanje časnika. Vseskozi je branil pravico novinarjev, da pišejo karkoli in o čemerkoli želijo, dokler spoštujejo profesionalne in etične standarde novinarstva," so še poudarili v Nobelovem odboru.

V Nobelovem odboru so prepričani, da "svoboda izražanja in svoboda do obveščenosti pomagata zagotavljati obveščeno javnost", to pa je "ključni predpogoj za demokracijo in obrambo pred vojno in konfliktom. Namen Nobelove nagrade za mir Marii Ressa in Dmitriju Muratovu je poudariti pomen zaščite in obrambe teh temeljnih pravic," so poudarili v odboru.

"Brez svobode izražanja in svobode medijev bi bilo težko uspešno promovirati bratstvo med narodi, razoroževanje in boljši svet (...) Letošnja Nobelova nagrada za mir je zatorej trdno usidrana v določila oporoke Alfreda Nobela," so še zapisali v odboru, ki podeljuje to prestižno nagrado.

Drugi Nobelovi nagrajenci 

Teden Nobelovih nagrad se je začel v ponedeljek, ko je Kraljeva švedska akademija znanosti sporočila, da nagrado za medicino ali fiziologijo prejmeta David Julius in Ardem Patapoutian za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, končal pa se bo prihodnji ponedeljek z razglasitvijo prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo.

Nobelova nagrada 2021
Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik

V torek je Kraljeva švedska akademija znanosti sporočila, da gre letošnja Nobelova nagrada za fiziko japonsko-ameriškemu znanstveniku Syukuri Manabeju, Nemcu Klausu Hasselmannu in Italijanu Giorgiu Parisiju za njihov prispevek k vzpostavljanju podnebnih modelov in razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov.

Nobelova fizika
Novice Nobelova nagrada za fiziko za razumevanje kompleksnih fizičnih sistemov

V sredo je sledila razglasitev prejemnikov Nobelove nagrade za kemijo. To sta Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan za razvoj orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza. V četrtek je sledila še objava dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, ki jo letos prejme na Zanzibarju rojeni pisatelj Abdulrazak Gurnah.

Abdulrazak Gurnah
Trendi Nobelova nagrada za literaturo za Abdulrazaka Gurnaha
Nobelova nagrada
Novice Nobelova nagrada za kemijo za razvoj asimetrične organokatalize

Nagrajencem bodo nagrade podelili v njihovih domovinah

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo zaradi pandemije covida-19 nagrade tudi letos prejeli v svojih domovinah namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

Ne spreglejte