Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2020,
6.25

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

12

Natisni članek

potres Hrvaška

Sreda, 30. 12. 2020, 6.25

3 leta, 3 mesece

Na Hrvaškem odpravljajo posledice rušilnega potresa #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

12

Ljudje z vseh koncev Hrvaške so se vključili v odpravljanje posledic rušilnega potresa, ki je v torek povzročil veliko gmotno škodo na območju Petrinje, Gline in Siska. Nalogo odstranjevanja ruševin so prevzela številna hrvaška gradbena podjetja. Humanitarna pomoč prihaja z vseh koncev Hrvaške in iz drugih držav. Hrvaška vlada pa je odločila, da bo v soboto dan žalovanja za tistimi, ki so v potresu izgubili življenja.

Potres z magnitudo 4,9 je nekaj čez šesto uro zjutraj znova stresel območje Siska in Petrinje z epicentrom v Lekeniku. Zatem sta sledila še dva popotresna sunka, so sporočili iz Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC). 

Dobrač
Novice Najhujši potres blizu Slovenije: utrgala se je gora

Prvi potresni sunek okoli 6.15 ure zjutraj je imel magnitudo 4,7, temu sta sledila še dva popotresna sunka, in sicer ob 6.26 z magnitudo 4,8 in ob 6.29 z magnitudo 3,9, so sporočili iz hrvaške seizmološke službe. Prvi potres je bil na globini desetih kilometrov z žariščem 37 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 18 kilometrov zahodno od Siska.

Potres smo lahko čutili tudi v Sloveniji. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 6.15 zabeležili močan potresni sunek, magnitude 4,9.

Kot je za hrvaški radio povedala Ines Ivančić, direktorica hrvaške seizmološke službe, se bodo tla na območju Petrinje še naprej tresla. "Torkov potres je bil uničujoč in z veliko gotovostjo mu bo sledil velik niz potresov, med katerimi bodo zagotovo tudi močnejši," je napovedala. Ob tem je še dodala, da bodo šibkejši potresi, kakršnega so zabeležili danes zjutraj, vplivali na objekte v Petrinji in Sisku, ki so bili poškodovani včeraj. 

Ivančićeva je še pojasnila, da so na območju mesta Petrinja od ponedeljka zabeležili veliko manjših potresov. "Trese se skoraj vsako minuto," je še dejala in dodala, da je bilo potresov z magnitudo več kot tri vsaj 25 do 30, piše Jutarnji list.

Fotogalerija
1 / 7

Odstranjevanje ruševin lahko traja več tednov

V prvih urah po potresu je bila prednostna naloga reševanje človeških življenj, zatem pa zagotavljanje začasne namestitve za ljudi, ki so ostali brez domov. Prebivalcem vasi, ki kljub ponujenim namestitvam minulo noč niso želeli zapustiti svojih porušenih kmetij, ker morajo skrbeti za domače živali, naj bi že danes pripeljali stanovanjske zabojnike in prikolice ter zimske šotore.

V naslednjih nekaj dneh naj bi tovrstno začasno namestitev zagotovili za vse, ki so ostali ob svojih porušenih hišah v več vaseh na območju Gline, je danes napovedala podžupanja Gline Branka Bakšić Mitić. Med drugim so donacijo več kot 30 avtodomov in prikolic danes poslali iz Poreča.

Prvi stanovanjski zabojnik iz zasebne donacije je danes že prispel v vas Majske Poljane, kjer je bilo v torek največ smrtnih žrtev. V ruševinah je umrlo pet krajanov. Še dve smrtni žrtvi potresa so zabeležili v Petrinji in Žažini pri Sisku.

Na območju Petrinje, Gline in Siska naj bi bilo popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih, je danes sporočil predsednik Siško-moslavške županije Ivo Žinić. Potrdil je, da zaenkrat nimajo prošenj za iskanje pogrešanih svojcev. Kot je še dejal, v Glini in okolici ni oskrbe z vodo, medtem ko v nekaterih predelih Petrinje prihaja do motenj pri dobavi električne energije.

Žinić je še povedal, da je minulo noč v organiziranih namestitvah preživelo približno 500 ljudi, ki so v torkovem potresu ostali brez domov. Večino so namestili v vojašnico v Petrinji. Dodal je, da so bili številni tudi pri sorodnikih in prijateljih. Del prebivalcev, kljub zagotovljeni namestiti, ni želel zapustiti svojih uničenih domov in je noč preživel v avtomobilih ali ob ognju na prostem, je dodal.

Žinić je poudaril, da zaenkrat nimajo prijav, da bi kdo pogrešal svojce, a je pojasnil, da bo končno število mrtvih in poškodovanih znano, ko bodo reševalci pregledali tudi najbolj oddaljene vasi v županiji. Hrvaško notranje ministrstvo je v torek zvečer sporočilo, da je bilo v torkovem potresu poškodovanih 26 oseb, od tega šest huje.

Lana Jurcevic potres
Trendi Hrvaška pevka posnela trenutek, ko je začelo tresti #video

Iz ruševin jim je uspelo rešiti veliko ljudi

Poveljnik gasilcev v Sisku Miroslav Golub je že včeraj zvečer dejal, da jim pri reševalni akciji pomagajo gasilci z vseh koncev države. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je izpostavil, da jim je uspelo izpod ruševin rešiti veliko ljudi. Ocenil je, da bo odstranjevanje ruševin trajalo več tednov.

Vodja hrvaških gorskih reševalcev (Hgss) Josip Granić pa je danes za hrvaški radio potrdil, da so ponoči pregledali 84 vasi in krajev na območju, ki ga je prizadel rušilni potres. Poudaril je, da nikjer ni bilo potrebe po iskanju ljudi pod ruševinami. Mnogi prebivalci so noč preživeli na prostem. Dvema osebama z zlomom roke so zagotovili ustrezno medicinsko oskrbo, je iz Petrinje sporočil Granić.

Obenem so ugotovili, kam je treba poslati najnujnejše potrebščine, kot so hrana, voda, odeje, plenice in podobno. Povedal je, da bodo danes s svežimi ekipami pregledovali naselja na območju od Siska do Hrvaške Kostajnice ob meji z Bosno in Hercegovino. Na terenu so številna gasilska vozila in različna gradbena mehanizacija. Reševalci so opremljeni s posebno opremo za reševanje izpod ruševin. Med drugim imajo tudi reševalne pse, ki so v torek v ruševinah našli več oseb.

Dejan Lovren
Sportal Hrvaški nogometaš prizadetim v potresu ponudil svoj hotel

Prispela tudi pomoč iz Slovenije

Na Hrvaškem potekajo tudi akcije solidarnosti, v katerih državljani zbirajo najnujnejše potrebščine za prebivalce s prizadetih območij. Hrvaška vlada pa je medtem že odobrila 16 milijonov evrov nujne pomoči ter odprla posebni račun za zbiranje finančne pomoči žrtvam potresa. Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je pojasnil, da bo največ denarja - 13,3 milijona evrov, namenjenega Siško-moslavški županiji, ki je najbolj prizadeta v potresu, dva milijona evrov bo namenjenih Zagrebški županiji, 670 tisoč evrov pa Karlovški županiji, kjer je potres prav tako povzročil gmotno škodo.

Pomoč so ponudile tudi druge države. Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje. Pred tem so v torek zvečer iz logističnega centra v Rojah na pot odposlali štiri zabojnike slovenske pomoči za Hrvaško, je na Twitterju objavila uprava. Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

V Hrvaško je prispela tudi pomoč iz Slovenije. | Foto: Uprava za zaščito in reševanje V Hrvaško je prispela tudi pomoč iz Slovenije. Foto: Uprava za zaščito in reševanje

Črnomaljci zbrali za tri vlačilce pomoči

V Črnomlju so zbrali za tri vlačilce hrane in oblačil, ki jih bodo odpeljali v Petrinjo. Akcijo zbiranja pomoči je organizirala Nogometna šola Bela krajina skupaj z navijači, namenjena pa je članom nogometnega kluba GSNK Mladost Petrinja in njihovim družinam.

Fotogalerija
1 / 18

(Foto: Nogometna šola Bela krajina in navijači)

V soboto na Hrvaškem dan žalovanja

Hrvaška vlada je sicer danes odločila tudi, da bo v soboto dan žalovanja za žrtvami potresa. Odločitev sta že podprla hrvaški predsednik države in predsednik parlamenta, Zoran Milanović in Gordan Jandroković. Tamkajšnja vlada je današnjo sejo začela z minuto molka. 

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob začetku vladne seje povedal, da se je že pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ter da je Evropska unija pripravljena pomagati Hrvaški. Pojasnil je, da bodo na Hrvaškem najprej popisali potresno škodo, nato pa bo država zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada EU. Napovedal je, da se bo danes srečal s podpredsednico Evropske komisije Dubravko Šuico in evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Šuica in Lenarčič bosta v spremstvu več hrvaških ministrov nato obiskala Petrinjo.

Posamezne mestne četrti so popolnoma uničene

Na vseh koncih Hrvaške se ljudje organizirajo in nabirajo različne potrebščine, da bi pomagali rojakom. Iz hrvaškega Rdečega križa so sporočili, da zaenkrat nobene humanitarne pomoči ne manjka, imajo pa tudi zadosti prostovoljcev, ki pomagajo skladiščiti pomoč v več objektih na območju županije. Pozvali so državljane, naj se pri Rdečem križu ali pri svojih lokalnih oblasteh pozanimajo, kam naj pripeljejo pomoč, da bi se izognili gneči na cestah in ne bi ovirali vozil reševalnih služb.

Več kot 30 gradbenih podjetij z različnih koncev države s težko mehanizacijo in tovornjaki pospešeno odstranjuje ruševine s cest in ulic, je poročal hrvaški radio. Največjo gmotno škodo imajo v Petrinji, Glini in Sisku. Posamezne mestne četrti, posebej v starih mestnih jedrih, so popolnoma uničene. Na terenu so številni strokovnjaki, ki ocenjujejo škodo na objektih. Med drugim je uničenih tudi pet šolskih poslopij, je novinarjem v Zagrebu povedal hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs.

Rušilni potres je povzročil veliko škodo na komunalni infrastrukturi. Nekatera območja imajo elektriko, a nimajo vode, ali obratno, je dejal župan Petrinje Darinko Dumbović. Pričakuje, da bodo najpozneje v četrtek v mestu uspeli zagotoviti nemoteno oskrbo prebivalcev z vodo in elektriko. Hrvaška telekomunikacijska podjetja so sporočila, da so večinoma vzpostavili nemotene telefonske, mobilne in internetske povezave z ogroženim območjem v sisaško-moslavški županiji, še navaja STA.

potres
Novice Seizmolog: Popotresnih sunkov bo še veliko #video
Ne spreglejte