Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 4. 2021,
18.07

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Črna gora Pelorus Kitajska Roman Abramovič jahta

Sreda, 14. 4. 2021, 18.07

3 leta

Črnogorske oblasti zadržujejo jahto kitajskega milijarderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Pelorus. Jahta. | Pelorus doseže največjo hitrost 19 vozlov, potovalna hitrost pa znaša od 12 do 14 vozlov. | Foto Guliverimage/AP

Pelorus doseže največjo hitrost 19 vozlov, potovalna hitrost pa znaša od 12 do 14 vozlov.

Foto: Guliverimage/AP

Razkošna 115-metrska superjahta Pelorus v lasti kitajskega milijarderja je obtičala v Črni gori. Ker njen lastnik Samuel Tak Lee ni poravnal vseh finančnih obveznosti do posadke in marine, so ji oblasti prepovedale izplutje.

Superjahta Pelorus, ki spada med 30 največjih na svetu in katere vrednost ocenjujejo na okoli 150 milijonov evrov, je bolj znana kot nekdanja "igračka" razvpitega ruskega oligarha Romana Abramoviča. V lasti jo je imel od leta 2003 do 2009, ko smo jo lahko videli tudi v Tržaškem zalivu. Za udobje gostov je tedaj skrbelo 46 članov posadke. Zdaj je v lasti kitajskega milijarderja Samuela Tak Leeja, katerega premoženje ocenjujejo na okoli štiri milijarde dolarjev.

Pelorus v zadnjih letih večinoma pluje v Mediteranu. Vsako poletje med drugim obišče hrvaško obalo, od lanskega decembra dalje pa je privezana v prestižni marini Porto Montenegro v Tivatu. Črnogorska pomorska inšpekcija ji je po poročanju medijev zaradi neporavnanih obveznosti kitajskega lastnika do posadke, marine in dobaviteljev prepovedala izplutje. Več upnikov je namreč proti 82-letnemu lastniku sprožilo sodni spor na sodišču v Podgorici. Samo marini za nekajmesečni privez dolguje okoli 200 tisoč evrov, članom posadke pa neuradno za štiri mesece plač.

Črna Gora
Novice Kitajci stiskajo Črnogorce. Minister priznava: Razmere so dramatične.

Mednarodno posadko zamenjali Črnogorci

Na jahti se je medtem zamenjala tudi celotna posadka. Nazadnje je južnoafriškega kapitana zamenjal domačin iz Tivata, ki bo še s petimi črnogorskimi člani posadke skrbel za prestižno plovilo. 

Superjahta Pelorus je bila zgrajena leta 2003 v nemški ladjedelnici Lurssen. Naročnik je bil poslovnež iz Saudske Arabije. Takoj ko je jahta zaplula, jo je kupil Abramovič. Ko se je leta 2009 ločil od Irine Abramovič, je jahta pripadla njej, ki pa jo je leta 2011 za 300 milijonov dolarjev prodala ameriškemu filmskemu producentu Davidu Geffenu. Ta se je jahte kmalu naveličal in jo prodal šejku Abdullahu bin Zayedenu bin Sultanu Al Nahyanu iz Združenih Arabskih Emiratov. Zdaj je v lasti Samuela Taka Leea.

Ne spreglejte