Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 8. 2020,
8.38

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Natisni članek

okužba Koronavirus WHO Južna Afrika

Nedelja, 2. 8. 2020, 8.38

3 leta, 8 mesecev

Nevarnosti še ni konec: samo v tem delu sveta umrlo več kot 200 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Brazilija | V Braziliji je za boleznijo covid-19 v zadnjih 24 urah umrlo še nekaj več kot tisoč ljudi. | Foto Reuters

V Braziliji je za boleznijo covid-19 v zadnjih 24 urah umrlo še nekaj več kot tisoč ljudi.

Foto: Reuters

V Latinski Ameriki in na Karibih je za boleznijo covid-19 umrlo že več kot 200 tisoč ljudi, od tega skoraj tri četrtine v Braziliji in Mehiki. V Braziliji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 45 tisoč novih okužb, v Mehiki pa rekordnih več kot devet tisoč.

V Latinski Ameriki in na Karibih je za novim koronavirusom umrlo 200.212 ljudi, kažejo uradni podatki tamkajšnjih oblasti. Po številu smrtnih žrtev ta regija zaostaja samo za Evropo, kjer je do zdaj umrlo 210.425 ljudi. V Latinski Ameriki se je okužilo 4.919.054 ljudi, v Evropi pa 3.189.322, poroča STA.

Skoraj tri četrtine vseh smrtnih žrtev v regiji je v Braziliji in Mehiki. V največji državi v Latinski Ameriki je za covid-19 umrlo 93.563 ljudi, od tega 1.088 v zadnjem dnevu. V Braziliji so v zadnjem dnevu potrdili 45.392 novih okužb, skupaj pa že več kot 2,7 milijona. V Mehiki je medtem v zadnjih 24 urah umrlo 784, skupaj 47.472. V zadnjem dnevu so sicer v tej državi potrdili 9.556 novih primerov okužb, kar je največ do zdaj. Skupaj se je okužilo 434.193 ljudi.

Peter Jančič
Mnenja Greh Aleksandre Pivec in njenih otrok

V državi spet uvedli nekatere omejitve, prepovedana prodaja alkohola

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto opozorila, da bo pandemija novega koronavirusa trajala še dolgo, njene učinke pa bomo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom. V Južni Afriki je število okuženih preseglo pol milijona, s čimer se je omenjena država po številu potrjenih okužb uvrstila na peto mesto na svetu.

Južnoafriški minister za zdravje Zwelini Mkhize je v soboto sporočil, da so v zadnjem dnevu ugotovili 10.107 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa že več kot 503 tisoč. V omenjeni državi je za boleznijo covid-19 umrlo več kot osem tisoč ljudi. Število okužb v Južni Afriki spet strmo narašča po juniju, ko so v državi začeli rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Južna Afrika | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zdaj so spet uvedli nekatere omejitve, med drugim prepoved prodaje alkohola. Južna Afrika je zaradi novega koronavirusa za zdaj najhuje prizadeta afriška država, saj so v tej državi potrdili okoli polovico vseh okužb na črni celini. V svetu se je država po številu okužb v soboto povzpela na peto mesto, in sicer za ZDA, Brazilijo, Rusijo in Indijo, poroča STA.

WHO: Pandemija bo trajala še dolgo

Število potrjenih okužb v svetu se medtem približuje 18 milijonom, za covidom-19 pa je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa umrlo že več kot 685 tisoč ljudi. Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da je pandemija covida-19 zdravstvena kriza, s kakršno se svet spoprime le enkrat na sto let, njene učinke pa bo mogoče občutiti še več desetletij.

WHO ob tem opozarja, da bo pandemija trajala še dolgo. Odbor za izredne razmere pri tej organizaciji, ki se je v petek sešel na četrtem zasedanju od pojava novega koronavirusa, je v soboto sporočil, da je grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, ki jo je razglasil konec januarja, podaljšal še za najmanj tri mesece, poroča STA.

Črna gora
Novice Popoln zlom turizma: gostov ni, odprta komaj polovica hotelov

V Melbournu zaradi pandemije uvajajo policijsko uro

V avstralskem Melbournu pa zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom spet uvajajo policijsko uro. Predsednik vlade zvezne države Viktorija Daniel Andrews je razglasil stanje katastrofe, ukrepe za zajezitev pandemije pa je zaostril najmanj do 13. septembra. Prepoved odhoda od doma od 20. ure zvečer do 5. ure zjutraj bo od danes naprej veljala šest tednov, je dejal Andrews.

Prebivalci drugega največjega avstralskega mesta bodo lahko v času policijske ure zunaj doma le, če bodo šli z dela ali na delo ali če skrbijo za drugega človeka. Poleg tega gredo lahko po nakupih le še enkrat dnevno, s športom pa se lahko ukvarjajo eno uro na dan v krogu največ pet kilometrov od doma. "To so veliki, a nujni koraki," je poudaril Andrews. Napovedal je še, da bo v ponedeljek razglasil nove ukrepe, povezane z delom, s čimer je namignil, da bi lahko ustavili vse nenujne dejavnosti.

V Melbournu je od sredine junija po več sto novih okužb. | Foto: Reuters V Melbournu je od sredine junija po več sto novih okužb. Foto: Reuters

Andrews je danes tudi razglasil stanje katastrofe, ki policiji in drugim oblastem daje dodatna pooblastila za zajezitev pandemije. V Melbournu, prestolnici Viktorije, sicer že tri tedne veljajo karantenski ukrepi, a oblastem ni uspelo zajeziti naraščanja števila okužb. Danes so sporočili, da so v zvezni državi v zadnjih 24 urah našteli 671 novih okužb in sedem smrtnih žrtev.

Avstralija je bila dolgo časa ena od najbolj uspešnih držav v boju proti koronavirusu, številna območja so ostala brez novih okužb ali pa jih je bilo malo. Bojazen pa vzbuja Melbourne, kjer je že od sredine junija po več sto novih okužb. Skupaj so v Avstraliji, kjer živi 25 milijonov ljudi, potrdili več kot 18 tisoč okužb in 208 smrtnih žrtev bolezni covid-19, poroča STA.

Ne spreglejte