Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Costa Concordia

Sreda, 23. 7. 2014, 11.55

8 let

Costa Concordia na svoji zadnji poti (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nasedla potniška ladja Costa Concordia je začela svojo zadnjo pot izpred obale otoka Giglio proti pristanišču v Genovi, kjer jo čaka razrez, v kosovni obliki pa odhod med staro železje.

Razbitino luksuzne ladje za križarjenja vlečejo štirje vlačilci, na 350 kilometrov dolgi poti pa jo spremlja deset ladij. Za plovnost nasedle velikanke na zadnjem potovanju skrbi več deset z zrakom napolnjenih tankov, nameščenih ob njeno dno oziroma pod njim. Reševalci so pripravljeni tudi na pesimističen scenarij. Če bi ladja na nekajdnevni plovbi naletela na visoke valove, bi jim bila sposobna kljubovati do višine 2,6 metra. Med zadnjo plovbo ladje bo ob načrtovani trasi plovbe prepovedan ladijski promet, nad traso pa bo veljala tudi prepoved letenja.

Ker bo ladja potovala s hitrostjo največ 3,7 kilometra na uro, bo v ligursko pristanišče predvidoma prispela v nedeljo.

Ladjo je pred odhodom na obalah Giglia z dolgim aplavzom pozdravilo več sto turistov in prebivalcev, ki so opazovali, kako so strokovnjaki opravili še zadnje priprave na plovbo.

Reševanje Coste Concordie je bil inženirski podvig, opisujejo ga kot največjo reševalno operacijo v pomorski zgodovini. Uničenje ladje dolžine 290 metrov in teže 114 tisoč ton, ki jo dimenzijsko primerjajo z velikostjo dveh Titanikov, bi lahko trajalo tudi do dve leti, do 80 odstotkov odpadnega materiala pa naj bi reciklirali. Celoten projekt so začeli maja 2012, operacija pa naj bi skupno stala 1,5 milijarde evrov.

Razkošna potniška ladja je 13. januarja 2012 z več kot 4.200 ljudmi na krovu pred toskanskim otokom Giglio nasedla na čereh in se prevrnila. Umrlo je 32 ljudi. Odgovornost za tragično nesrečo Coste Concordie so pripisali več uslužbencem družbe Costa Crociere, ki je priznala sokrivdo. Kapitan ladje Francesco Schettino se za nesrečo zagovarja pred sodiščem v mestu Grosseto. Sodba naj bi bila znana v prihodnjih mesecih, grozi pa mu do 20 let zapora.

Ne spreglejte