Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
15.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Natisni članek

ZDA Hillary Clinton Barack Obama

Sreda, 24. 10. 2018, 15.46

5 let, 6 mesecev

Pisemske bombe v ZDA: poslali so jih Obami, Clintonovi in CNN #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

bela hiša | Pisemsko bombo je v ponedeljek prejel tudi ameriški milijarder in filantrop George Soros. | Foto Reuters

Pisemsko bombo je v ponedeljek prejel tudi ameriški milijarder in filantrop George Soros.

Foto: Reuters

Ameriška tajna služba je prestregla pisemske pošiljke z eksplozivom, naslovljene na Hillary Clinton in nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Pošiljke niso prišle do naslovnikov in niso pomenile grožnje, je sporočila tajna služba. Pošiljko z bombo so prejeli tudi na uredništvu CNN v New Yorku, prostore so morali izprazniti.

Preiskavo pošiljk intenzivno preiskuje ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI). Obravnavajo jih kot teroristični napad.

Mediji so poročali tudi, da so sumljive pošiljke poslali še v Belo hišo, kongres in na več drugih naslovov znanih demokratov.

Kot na svojih spletnih straneh poroča CNN, je ameriška tajna služba sumljive pošiljke prestregla v središču v Washingtonu, kjer preverjajo vse poštne pošiljke, namenjene Beli hiši in nekdanjim ameriškim predsednikom.

Šlo naj bi za pakete, v katerih je bila skrita cevna bomba, podobna napravi, kakršno je v ponedeljek na svoje domovanje v Bedfordu v zvezni državi New York prejel ameriški milijarder in filantrop George Soros, sicer priljubljena tarča desničarskih skupin tako v ZDA kot v vzhodni Evropi.

Pisemsko bombo so poslali tudi na uredništvo CNN v New Yorku, kjer so morali izprazniti vse prostore. Stavbo so pregledali in jo po nekaj urah spet odprli.

Pošiljka za Belo hišo naj bi vsebovala tudi projektile

Barack Obama | Foto: Reuters Foto: Reuters Eksplozivne naprave naj bi bile preproste, a funkcionalne.

Pošiljki, namenjeni nekdanji demokratski kandidatki za predsedniški položaj Hillary Clinton ter nekdanjemu predsedniku Obami, ki prav tako prihaja iz vrst demokratov, je prestregla tajna služba.

Tajna služba sicer skrbi za varovanje ameriškega predsednika ter tudi nekdanjih predsednikov, med njimi moža Clintonove, Billa Clintona. Clintonova pa je bila tekmica zdajšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na volitvah leta 2016.

Fotogalerija
1 / 10

Pošto prestregli med rednim nadzorom

Kot je sporočila tajna služba, so pošiljke prestregli med rednim nadzorom pošte. Takoj so jih prepoznali kot morebitne eksplozivne naprave in "ustrezno ukrepali", je po poročanju portala Bloomberg sporočila tajna služba.

Poudarili so še, da naslovniki niso prejeli pošiljke, niti ni bilo tveganja, da bi se to zgodilo.

Pošiljka za Clintonovo je bila naslovljena na skupni dom Clintonovih v kraju Chappaqua severno od New Yorka. Obama pa naj bi pošiljko dobil v Washington.

Barack Michelle Obama
Trendi Barack Obama svetuje parom: Pred poroko si zastavita ta tri vprašanja

Bela hiša obsodila podlo dejanje

Na incident so se odzvali tudi v Beli hiši in obsodili podlo dejanje, uperjeno proti Obami in Clintonovima. Ameriški predsednik Donald Trump je izjavil, da gre pri pošiljki za politično nasilje. ''Izjemno smo jezni, razburjeni in nesrečni. Zadevi bomo prišli do dna," je dejal v Beli hiši, pošiljke pa je obsodila tudi prva dama ZDA Melania Trump.

Podobno mnenje je podala tudi tiskovna predstavnica Sarah Sanders, ki je izrazila pričakovanje, da bodo pošiljatelje, "te strahopetce privedli pred roko pravice".

Ne spreglejte